Pensija mantojumā – ko no tā iegūsim? • IR.lv

Pensija mantojumā – ko no tā iegūsim?

2
Ģirts Veģeris

Šogad tika aktualizēts jautājums par mantošanas iespējām pensiju 2.līmenī uzkrātajiem naudas līdzekļiem. Beidzot ledus ir sakustējies, un, neskatoties uz labklājības ministra iebildumiem, Saeima 2.novembrī pirmajā lasījumā atbalstīja nepieciešamos likuma grozījumus. Taču, ko īsti nozīmē iespēja mantot pensiju 2.līmenī uzkrātos naudas līdzekļus un kāpēc tas ir svarīgi?

Šobrīd pensiju 2.līmenī nav iespējas uzkrāto līdzekļu apjomu mantot gadījumā, kad iemaksu veicējs iet bojā pirms pensijas vecuma sasniegšanas. Tas jau ilgstoši tiek uzskatīts par mīnusu, jo mazina motivāciju sekot līdzi savam pensiju 2.līmeņa uzkrājumam. Cilvēkiem nav sajūtas, ka tā ir viņu nauda.

Līdz šim pensiju 2.līmenī uzkrātos līdzekļus varēja atstāt mantojumā tikai pēc pensijas vecuma sasniegšanas, ja ir noslēgts mūža pensijas apdrošināšanas līgums. Mūža pensijas apdrošināšana kā alternatīva pensiju 2.līmeņa uzkrājuma saņemšanai Latvijā tika ieviesta tikai 2014.gadā, un pagaidām tirgū nav daudz šādu pakalpojumu sniedzēju. Turklāt pagaidām to personu skaits, kuru 2.pensiju līmenī uzkrātā kapitāla apjoms sasniedzis apdrošinātāja noteikto minimumu, lai iegādātos mūža pensijas polisi, ir neliels.

Taču jaunās izmaiņas likumdošanā paredz iespēju uzkrājumus mantot arī gadījumos, ja pensiju 2.līmeņa dalībnieks mirst, pirms sasniedzis pensijas vecumu. Tas nozīmē, ka visi pensiju 2.līmenī uzkrātie naudas līdzekļi pilnā apmērā nonāk viņa mantiniekiem.

Pašlaik pensiju 2.līmenī uzkrātos naudas līdzekļus cilvēki neuztver kā savus. Daļēji tādēļ, ka šī nauda dzīvo “mākonī”. Nav skaidrības par to, kur atrodas pensiju 2.līmeņa kapitāls, kas ir tā pārvaldnieks un, kas vēl svarīgāk, – cik labi šie naudas līdzekļi pelna. Pensiju 2.līmeņa mantošanas iespēja motivēs katru pašam sekot līdzi savam pensijas 2.līmeņa uzkrājumam. Lielākā daļa neapzinās, ka ik gadu pensijas 2.līmenī sociālo iemaksu veidā nonāk naudas līdzekļi vienas mūsu mēneša algas apmērā.

Pensijas 2.līmeņa kapitāla mantošana radīs papildu drošības sajūtu, jo šī nauda kalpos kā dzīvības apdrošināšanas polise mūsu ģimenēm. Tas mazinās kopējo aplokšņu algu apmēru, jo katrs pats būs ieinteresēts sava sociālā nodokļa nomaksā, kā arī mudinās iedziļināties un vairāk domāt par savu pensiju, būt atbildīgam un iespējami agrāk sākt veidot papildu uzkrājumus, piemēram, pensijas 3.līmenī.

Jebkura iniciatīva, kas mudinās iedzīvotājus aktīvāk sekot līdzi savam pensiju 2.līmeņa uzkrājumam, ir atbalstāma. Katram, kurš uzsācis aktīvas darba gaitas un attiecīgi automātiski arī veidot uzkrājumu pensijas 2.līmenī, noteikti ir vērts painteresēties, kas ir pensijas 2.līmeņa pārvaldnieks, kādi ir pārvaldnieka darbības rezultāti, cik daudz pelna pensijas 2. līmenī uzkrātie naudas līdzekļi. Atšķirības pārvaldnieku darbības rezultātos ir būtiskas. Mums ir jābūt aktīviem, informētiem un atbildīgiem, jo tā ir mūsu nauda.

Gaidām Valsts fondēto pensiju likuma otro lasījumu. Likuma grozījumi nesīs būtiskas izmaiņas mūsu dzīvē. Ieguvēji būsim mēs visi.

Ģirts Veģeris ir NORVIK ieguldījumu pārvaldes sabiedrības valdes loceklis.

Komentāri (2)

Girts 17.11.2017. 13.41

Cilvēki neseko līdzi 2.pensiju līmenim, jo slikti orientējas finansu jautājumos. Fakts, ka iespējams kādam būs jāmanto pensiju uzkrājums, nepadarīs vidējo Latvijas iedzīvotāju par spējīgu orientēties dažādos ieguldījuma fondos un izanalizēt sarežģītos banku komisiju piedāvājumus.
Liela daļa cilvēku vienkārši nedomā par nākotni un par pensijas gadiem, tam nav sakara ar pensiju mantošanas līdzekli.
3. pensiju līmeni izmanto ļoti maz, jo daļai trūkst saprašanas par ilgtermiņa ieguldījumiem, un otra daļa īsti nevar atļautos veidot šādus ilgtermiņa ieguldījumus.
Cilvēks, kas saņem aploksnes algu to nedara dēļ tā, ka viņu uztrauc kas notiks ar viņa pensiju, šis arguments ir ļoti vājš.

Nevajadzētu tomēr aizmirst, ka nodokļu sistēmai ir jābūt solidārai, es nemaksāju nodokļus tikai lai valsts/pašvaldība to vēlāk man atmaksātu, tā pat kā apzinos, ka sociālās iemaksas ko tagad maksāju tiek izmantotas esošo pensiju izmaksai.

+1
0
Atbildēt

0

josephr395 04.12.2017. 21.02

Vai jums ir nepieciešams aizdevums. Mēs esam likumīgi un garantē kredīta aizdevēju. Mēs esam uzņēmums ar finansiālu palīdzību. Mēs izsniedzam aizdevumu līdzekļus personām, kurām vajadzīga finansiāla palīdzība, kuriem ir slikta kredīts vai kuriem vajadzīga nauda, lai nomaksātu rēķinus, lai ieguldītu uzņēmējdarbībā. Es vēlos izmantot šo datu nesēju, lai informētu jūs, ka mēs sniedzam drošu labuma guvēju palīdzību, jo mēs priecāsimies piedāvāt jums aizdevumu. Sazinieties ar mums, izmantojot [email protected]

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu