Zemes krāsas skaņa • IR.lv

Zemes krāsas skaņa

Vestards Šimkus. Foto — Kristīne Krauze-Slucka
Anda Burve-Rozīte

Pianists un komponists Vestards Šimkus valsts svētkos aicina apzināties, cik svarīgs katrs esam Latvijas nākotnei

Vestardam Šimkum raksturīgā neapslāpētā emocionalitāte, kuru pazīstam no koncertiem, valsts svētku nedēļā izpaudusies ar mūziku nesaistītā žestā: lentīti Latvijas karoga krāsās viņš pie mēteļa atloka piespraudis asā leņķī, prāvu, labi pamanāmu no attāluma. Domāt par valsti nākotnes kategorijās — gan problemātisko, kas jālabo, gan cerīgo — pianistam šogad svarīgi arī pavisam personiska iemesla dēļ: viņa un operdziedātājas Elīnas Šimkus ģimenē gada nogalē gaidāms pēcnācējs. Intervijā Vestards stāsta, kāpēc viņa atbilde uz izdevīgiem piedāvājumiem dzīvot citviet pasaulē vienmēr bijusi pilnīgi skaidrs «nē».

Šoruden viņš nospēlējis koncertus Berlīnē, Barselonā, Briselē. Apbraukājis Latvijas reģionus ar koncertizrādi Novecento: režisora Dmitrija Petrenko iestudējumā pēc rakstnieka Alesandro Bariko darba motīviem Vestards iejuties klavierspēles ģēnija lomā, pats izrādei radījis arī mūziku.

Svētku nedēļā sākas arī valsts simtgadei veltītā lielkoncertu cikla Latvijas gredzens Kurzemes koncertu Pūt, vējiņi sērija: kopā ar Valsts akadēmisko kori Latvija Vestards 16. novembrī uzstāsies koncertzālē Lielais dzintars. Vestards ar ģimeni aizvien dzīvo tēva atjaunotajās mājās Vecmokās un atzīst — tā ir vienīgā vieta pasaulē, kur jūtas patiesi laimīgs.

Kāda no mūzikas tāla — varbūt gluži sadzīviska vai dabas — skaņa tev emocionāli saistās ar Latviju?
Grūti runāt par skaņām, kas būtu tālu no mūzikas, jo bieži laikmetīgajos darbos mūzika var būt jebkāda skaņa.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu