Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Simtiem tūkstošu cilvēku nedēļas nogalē Barselonā protestēja pret Katalonijas neatkarības kustības līderu arestiem. No amata atceltais autonomā reģiona prezidents Karless Pudždemons atzina, ka krīzi Spānijas politikā var atrisināt arī citā ceļā, ne tikai Katalonijai atļaujot būt neatkarīgai. Viņš bildis, ka Madride un Barselona var panākt jaunu vienošanos, un Pudždemons būtu gatavs to pieņemt. Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, bet Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21. decembrī, aicinot atbalstīt valsts vienotību.

Eiropas Parlaments pieņēma ES mēroga noteikumus labākai patērētāju aizsardzībai un ātrākai negodīgu tirgotāju apturēšanai. Likumprojekts paredz, ka ES dalībvalstu varas iestādēm būs plašākas pilnvaras atklāt un apturēt patērētāju tiesību pārkāpumus tiešsaistē.

NATO aizsardzības ministru sanāksmē galvenā uzmanība pievērsta militārās Šengenas veidošanai — dažādu birokrātisku un praktisku šķēršļu likvidēšanai militārās tehnikas pārvietošanai no vienas alianses valsti uz otru. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņoja, ka alianse arī paplašinās militārās mācības misiju Afganistānā no 13 līdz 16 tūkstošiem karavīru.

Demokrātu partijas pārstāvji daudzviet uzvarējuši ASV vietējās vēlēšanās. Virdžīnijas štatā pārliecinošu sakāvi piedzīvoja republikāņu kandidāts gubernatora amatam, kurš kampaņas laikā izcēlās ar prezidentam Donaldam Trampam līdzīgu retoriku. Savukārt Virdžīnijas Pārstāvju palātā ievēlēta dzimumu mainījusi kandidāte, pārspējot ļoti konservatīvu republikāni. Rezultāti atspoguļo daudzu vēlētāju noraidošo attieksmi pret Trampa prezidentūru, norāda politologi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu