OIK afēru pieļāva Ekonomikas ministrija ar caurumainiem normatīviem un nekontrolējot ražotājus • IR.lv

OIK afēru pieļāva Ekonomikas ministrija ar caurumainiem normatīviem un nekontrolējot ražotājus

9
Foto: Edijs Pālens, LETA
Ivars Zariņš

Ekonomikas ministrija ir radījusi likumīgu shēmu, kura ļauj piesegt acīmredzamas nelikumības un atsevišķiem uzņēmumiem pelnīt uz visas sabiedrības rēķina, garantējot tiem dāsnu valsts atbalstu uz daudziem gadiem.

Diskutējot par iespējām samazināt OIK maksājumu slogu, Ekonomikas ministrijai (EM) jau daudzreiz ir norādīts uz nepieciešamību pārbaudīt “OIK ražotājus”: to darbības atbilstību izsniegto atļauju nosacījumiem. Jau izsniedzot atļaujas, daudzos gadījumos bija acīmredzams, ka atļaujā paredzētos nosacījumus nebūs iespējams godīgi izpildīt, lai atļaujas saņēmējs varētu kvalificēties dāsnā atbalsta saņemšanai.

Taču EM ne tikai nav rīkojusi nekādas “OIK ražotāju” pārbaudes, tā ir rīkojusies tieši pretēji – ar saviem lēmumiem ir centusies piesegt iespējamās neatbilstības, lai dotu iespēju komersantiem saglabāt dāsno atbalstu, pieņemot lēmumus, kuriem nav likumīga pamata.

“OIK politika” tika piesegta ar zaļākas un energoneatkarīgas Latvijas ideju, deleģējot to visu īstenot valdībai, likumā neparedzot nekādus nosacījumus, lai atbalsts būtu samērīgs un saskaņā ar sabiedrības interesēm. Tas deva ērtu iespēju valdībai rīkoties pēc sava prāta – radīt dīvainas un dāsnas atbalsta shēmas, jo nekādu ierobežojumu vai principu, kā būtu jānosaka atbalsta apmērs, nebija.

Tika izveidotas normas, kas ir plaši interpretējamas – lai tās pareizi izskatītos, bet lai tās varētu izmantot, kā nu kuram ir izdevīgāk. Tika radīti “normatīvie caurumi”, caur kuriem legāli var īstenot darbības, kuras sakārtotā normatīvā vidē būtu krāpniecība. Turklāt pati EM ar saviem lēmumiem un instrukcijām palīdzēja izmantot “normatīvos caurumus”.

Tā tika sagatavota augsne, iespējams, lielākajai “valsts nozagšanai” Latvijas vēsturē, par kuru visai sabiedrībai nu ir jāmaksā simti miljonu eiro. 2016.gada OIK maksājums – 237 miljoni eiro.

“OIK afēru” nebūtu bijis iespējams īstenot tik daudzus gadus, ja kāds būtu kontrolējis izsniegto atļauju pamatotību un izpildi. Taču EM rīcība arī šeit ir bijusi līdzīga kā ar dīvainās normatīvās vides izstrādi un lēmumiem. Visus šos gadus nav notikušas praktiski nekādas darbības, lai pārliecinātos, vai atbalsta saņēmēji vispār pilda nosacījumus un ir tiesīgi saņemt palielināto maksājumu, vien formāla iesniegto dokumentu pārbaude. Atliek tikai iesniegt ministrijā pareizi aizpildītus dokumentus. Ja nu tomēr kādam gadās “iekrist” un tapt pieķertam, tad par to arī nav jābaidās, jo par to nekas nebūs, nav pat riska zaudēt atbalstu – tiks dota iespēja to novērst, tā paredz normatīvie akti.

Ļoti savādi skan EM paustā paļāvība, ka visam vajadzēja notikt godprātīgi, ja pat tās veidotie noteikumi ļauj rīkoties citādi. Galvenais, lai neviens nepārbaudītu. Kā redzams no EM atbildēm Saeimai, EM rūpīgi ir centusies to darīt.

Pati “OIK afēras” shēma nemaz nav tik sarežģīta – tās pamatā ir brīvas interpretācijas iespēja, bezatbildība, un, acīmredzot, mantkārība. Valdība ir pieņēmusi tādus EM izstrādātos noteikumus, kuri nodrošinās dāsnu atbalstu tiem, kuriem EM izsniegs atļauju, savukārt atļaujas nosacījumi ir visnotaļ formāli – galvenais izvēlēties pareizo tehnoloģiju, kurai pienākas atbalsts un noslēgt kaut vai nodomu protokolu ar kādu, kurš nākotnē būtu it kā gatavs nopirkt saražoto siltumu. Ir jāiesniedz pareizs pieteikums, un var iegūt atļauju ar tiesībām uz valsts atbalstu, ja komersants paredzētajā termiņā izpilda atļaujas nosacījumus.

Lai gūtu ieskatu, cik vērtīgs komersantam ir šāds EM lēmums: šķeldas koģenerācijai pie 1Mw jaudas tas ir vairāk nekā miljons eiro gadā, ko valsts apņemas piemaksāt komersantam par lēmuma izpildi. Sakārtotās atļaujas ir vērtība – pat ja atļaujas saņēmējs ir tikai tukša juridiskā čaula, to var pārdot kādam citam un labi nopelnīt.

Stacijas būvniecības termiņu var pagarināt līdz diviem gadiem, un tā vietā, lai EM kritiski vērtētu pagarinājuma lūgumu, parasti atļauju pagarina vienkārši uz uzņēmēja iesnieguma pamata. Savukārt, ja termiņus vairs nevar pagarināt, bet nepieciešams, lai uzņēmums nepazaudētu dāsno valsts atbalstu, ministrija ir ieviesusi inovāciju – var nodot staciju ar daudzkārt mazāku jaudu, piemēram, kā gadījumos ar konteineriem, kurus sabiedrībai parādīja TV3 žurnālisti. Turklāt šādā gadījumā EM lēmums paredz, ka komersantam piešķirtais atbalsta apjoms, kurš noteikts pavisam citai jaudai un citai tehnoloģijai, tiek saglabāts.

Ja kādu tiešām šajās situācijās var turēt pamatotās aizdomās par prettiesisku un sabiedrības interesēm neatbilstīgu rīcību, tad tā ir pati EM, kura, it kā izvērtējot komersantu iesniegumus, ļauj šādai “uzņēmējdarbībai” turpināties un piesedz to, it kā komersants būtu pilnā apmērā izpildījis visus nosacījumus, lai varētu saņemt dāsno valsts atbalstu. Nav šaubu, ka žurnālistu atklātie gadījumi nav vienīgie.

Jau 2010.gadā centos norādīt uz sagaidāmajām “OIK afēras” sekām, taču toreiz valdošā elite ir pārliecinājusi sabiedrību, ka bažas ir nepamatotas. Ir skaidrs, ka valdošā elite nav ieinteresēta objektīvā un sabiedrības interesēm atbilstīgā “OIK afēras” un EM pieņemto lēmumu izvērtēšanā, tāpēc tikai ar aktīvu sabiedrības pozīciju ir iespējams panākt, lai tiktu īstenotas darbības un pieņemti lēmumi, kas būtiski samazina OIK slogu.

 

Ivars Zariņš ir 12.Saeimas deputāts no partijas Saskaņa.

Komentāri (9)

Sskaisle 15.11.2017. 17.13

nu troļļi , tagad kausies , kura partija vainīga – es saku – tagad jāprasa, lai notiek izmeklēšana un lai atbildīgie sēž coietumos un lai tiek atgriezta VALSTS KASĒ un attiecīgi visiem maksātājiem tā nauda, kura ir mums nozagta

Tā situācija nav normāla , valsts , būtībā tiek iznīcināta – nu to jūs troļļu bērmi sasodītie vismaz saprotiet? Ja valsts nespēj apturēt tāda mēroga laupīšanas, bet prezidents jau štuko jaunu afēru ar visām dzejām un pastāstiem – tad ko darīt?

+1
0
Atbildēt

0

Aivars B. 15.11.2017. 15.55

Zariņš cenšas to afēru tā kā lokalizēt EM un dažu blēdīgu uzņēmēju robežās. Man gan liekas, ka jārunā par krietni plašāku bildi. Šitā uzdzīt uz augšu elektrības tarifu un izpumpēt simtiem miljonus no tautsaimniecības nevar, ja nav iesaistīti gan likumdevēji, gan valdība (ne tikai viena EM, bet viss ministru kabinets), gan valsts uzņēmumi Latvenergo un Sadales tīkls, gan pakalpīgi žurnālisti un eksperti, piem. Ozoliņš.

+2
-1
Atbildēt

3

    basta > Aivars B. 15.11.2017. 16.21

    “Pakalpīgie žurnālisti”, TV 3 darbinieki, atklāja OIK afēras, tāpat, kā savulaik Zaharjina LM aktīvu izvazāšanu, kamēr ministrs Pavļuts un valdības galva, Dombrovskis, nelikās par to traucēti, bet Zatļers pat piedalījās Zaharjina svinībās, tāpēc, tā vietā, lai sēdētu cietumā, tas saņem 19 000 pensiju. Arī kompromat.lv žurnālists Jakabsons, neskatoties uz visām Kazlovska vadītās milicijas represijām arī daudz atklāj.
    “Nepakalpīgie žurnālisti”, tā vietā, lai mēģinātu ko uzrakt, baro reņģēdājus ar uzsildīto Rīdzenes sarunu zupu, vai sacer čekas pasūtītas paskvilas.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > Aivars B. 15.11.2017. 16.23

    Lembergs vainīgs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    vvilums > Aivars B. 15.11.2017. 16.50

    Zariņš grēkāzi meklē tagad EM, un kur opozīcija bija visus šos gadus? SC stāvēja maliņā un priecādamās noskatījās, kā valsts tiek iestumta OIK afērā.

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > vvilums 15.11.2017. 16.56

    Protams,ka SC stāvēja maliņā,lomas ir stingri sadalītas – Vienotībai uzdevums taisīt mēslus Latvijai,lai diskreditētu demokrātiju un rietumus,pēc tam kremļa partija nāktu kā glābēji un taisnīguma etalons,lai rūpētos par nabaga rietumu tipa kapitālisma apskādētajiem upuriem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Sskaisle 15.11.2017. 14.17

un tomēr – es nespēju saprast – viss internets ir pilns – pārpilns ar informāciju, ka OIK ir tiesiski nostiprināta valsts izlaupīšana, ka jaunā shēma par OIK 2 ir jauna cilvēku apzagšanas plānošana

Tas ir tas, ko es lasu = bet vienlaicīgi – nav neviena paša pat aizdomās turamā, nerunājot nemaz par apcietināto

Tad, ko es varu secināt – ka manam apgalvojumam, ka Latvijas valsts ir organizētās noziedzības galvenā vadītāja – poētiski sakot – pūķis -daudzgalvainais ?

+1
0
Atbildēt

1

    BardainaisSigne > Dusma 15.11.2017. 16.34

    Ja OIK tiktu izmantots jaunu,vajadzīgu,valstij un visai sabiedrībai izdevīgu biznesu uzsākšanai,tā būtu laba lieta,bet ilgu laiku vadošā partija Vienotība,tās vadītā EM OIKu izmantojusi sabiedrības apzagšanai.Bet par Vienotību balsoja kurš?Tas arī ir tautas apzagšanas atbalstītājs.

    0
    -3
    Atbildēt

    1

    basta > Bārdainais Signe 15.11.2017. 19.00

    Par saules bateriju saražoto elektrību, to īpašnieks saņem vismazāko cenu, bet Vienotības čekas kuratoru norādītie blēži par paaugstinātu cenu pārdot no Latvenergo nopirkto, jeb, labākā gadījumā, saņem OIK par no gāzes saražoto, kaut to pat neražo koģenerācijas režīmā, jo kur gan likt siltumu lauka vidū. OIK piemaksas būtu pieļaujamas par saules un enerģiju, kas ražota no produktiem, kuru cena ir ar mīnuss zīmi, kā lauksaimniecības atlikumi, pārtikas pārstrādes, lopkopības un sadzīves atkritumi un kanalizācijas notekūdeņi, un arī tad kopīgā summa nedrīkst pārsniegt elektrības tirgus cenu.
    Žuļiks, kurš saņēmis atļauju par 100 000 var iegādāties 250 ar gāzi darbināmus sadzīves ģeneratorus un viņam būs 1Mw jauda, par ko latviešu valsts tam dažādu rasu, tautu, dzimumu, vai pat transdzimumu čekistu draudziņam gadā piemaksās miljonu. Tik daudz pat tādiem organismiem, kā Dombrovskis, Kampars, Pavļuts, Slavka Dombrovskis un Ašeradens spētu sarēķināt.
    Par 500 000 jau var atrast ar malku un cietiem sadzīves atkritumiem darbināmu 1Mw koģenerācijas staciju.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu