Visvairāk Lielā Kristapa balvu saņem filma ''Melānijas hronika'' • IR.lv

Visvairāk Lielā Kristapa balvu saņem filma ”Melānijas hronika”

2
Filmas ''Melānijas hronika'' radošā komanda festivāla "Lielais Kristaps" balvu pasniegšanā. Foto: Sintija Zandersone, LETA

Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps svinīgajā noslēguma ceremonijā 13.novembra vakarā kinoteātrī Splendid Palace visvairāk – sešas balvas – saņēmusi spēlfilma Melānijas hronika. Tā nosaukta par labāko pilnmetrāžas spēlfilmu, tai ir labākais režisors Viesturs Kairišs, labākais operators Gints Bērziņš, labākā aktrise Sabīne Timoteo, labākā māksliniece un labākā kostīmu māksliniece Ieva Jurjāne.

Kā vēsta balvas rīkotāji, laureāti apbalvoti 23 kategorijās, saņemtas vairākas īpašās žūrijas un atbalstītāju balvas, kā arī piešķirta balva labākajai studentu filmai.

Režisors Viesturs Kairišs pēc balvas saņemšanas medijiem teica, ka Melānijas Vanagas stāstu gribēja «ne tikai izstāstīt, bet pats izdzīvot», «tā kļūt par daļu no savas tautas». Filmas tapšanas laikā izjustais bijis tik iespaidīgs, ka režisors domā – iespējams, vairs neko tādu nepiedzīvos. IR pērn gada nogalē Kairišu pēc filmas uzņemšanas nosauca par «gada cīnītāju». Te pieejama iepriekš publicētā intervija ar režisoru. Lasāma arī agrākā intervija ar aktrisi Sabīni Timoteo. Melānijas hroniku Latvijas eksperti šogad izvirzījuši kā kandidāti ASV Kinoakadēmijas balvai nominācijā Labākā ārzemju filma.

Četri Lielie Kristapi tikuši dokumentālajam trillerim Atbrīvošanas diena – režisori Uģis Olte un Mortens Traviks. Lente saņēmusi labākās pilnmetrāžas dokumentālās filmas titulu, tai ir labākais dokumentālās filmas operators Valdis Celmiņš, labākie skaņu režisori Ernests Ansons un Artis Dukaļskis, labākie montāžas režisori Gatis Belogrudovs un Uģis Olte.

Trīs Lielos Kristapus saņēmušas animācijas filma Bize un Neguļa. Tituli – labākā animācijas filma, labākais animācijas režisors Edmunds Jansons, labākā scenāriste Lote Eglīte.

Spēlfilma Pirmdzimtais, režisors Aiks Karapetjans, saņēmusi balvas – labākais aktieris Kaspars Znotiņš, labākais komponists Andris Dzenītis, labākā grima māksliniece Maija Gundare.

Skatītāju iemīļotā bērnu piedzīvojumu filma Vectēvs, kas bīstamāks par datoru, režisors Varis Brasla, saņēmusi divas balvas – labākā otrā plāna aktrise Vizma Kalme un labākais otrā plāna aktieris Uldis Dumpis. Divas balvas arī dokumentālajai filmai par leģendāro scenogrāfu Andri Freibergu Pasaka par tukšo telpu, režisors Krista Burāne. Tai ir labākā dokumentālās filmas režisore Krista Burāne un labākais animācijas mākslinieks Toms Burāns.

Īpaša žūrijas atzinība par mūsdienu pasaulē neatrisināmu jautājumu risināšanu kinematogrāfā piešķirta dokumentālās filmas Radinieki režisoram Vitālijam Manskim. Īpaša atzinība par pārliecinošu varoņa iekšējās un ārējās pasaules atainojumu atturīgā un stilistiski izturētā vēstījumā arī animācijas filmai Oāze, režisors Gints Zilbalodis.

Balvu par labāko debijas filmu saņēmis vēsturiski avantūristiskais dokumentālais darbs Vectēva tēvs, režisors Kārlis Lesiņš. Balvu kā labākā īsmetrāžas dokumentālā filma saņēmusi režisora Andreja Verhoustinska lente par Lidiju Doroņinu-Lasmani Lidija. Kā labākā mazākuma kopražojuma filma apbalvota Lomu spēles, režisors Vallo Toomla.

Balva par mūža ieguldījumu filmu mākslā tika pasniegta zīmētās animācijas aizsācējiem Latvijā – Rozei Stiebrai un Ansim Bērziņam. Balvu kā labākā studentu filma saņēmis režisores Lienes Lindes jautri drosmīgais darbs Septiņas neveikla seksa reizes. Pirmā daļa.

Jaunā režisora Matīsa Kažas dokumentālā debijas filma Vienu biļeti, lūdzu! saņēma laikraksta Diena atzinību un starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI Latvijas nodaļas balvu. DELFI skatītāju balvu šogad ar pārliecinošu balsu pārsvaru saņēma latviešu bērnu filmu režijas lielmeistara Vara Braslas filma Vectēvs, kas bīstamāks par datoru. Balvu par kinoteātrī Splendid Palace skatītāko filmu no uzņēmuma Rīgas Nami saņēma Melānijas hronika.

Šodien, 14.novembrī, plkst.14 kinoteātrī Splendid Palace ikviens aicināts uz diskusiju “Latvijas kino šodien”. Tā notiks angliski ar tulkojumu latviešu valodā.

Komentāri (2)

Sskaisle 14.11.2017. 13.10

šī nebija un b mana filam, jo parādīja latviešus kā tādus bībliskus kaujamus upurus

savukārt , tīri kinematogrāfiski – pārāk daudz plaģiātu – gan Pučīni – opera – augstākais cilvēka radītais un pretstatā – zemiskākais – cilvēks cilvēku iznīcina, tik daudz filmās jau bijis

nu jā – lai veicas c kinoradītājiem … biju uz seansu LNB – tur visi bija slapji noraudājušies – es laikam vienīgā tāda – savā elementā – neapmierināta

0
0
Atbildēt

1

    BardainaisSigne > Dusma 14.11.2017. 13.23

    Nevajadzēja nemaz iet uz kino,ja pirms tam b neesi pietiekoši apmierināta pretstatā c apmierinātiem

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu