Pret Latviju varētu sākt pārkāpumu procedūru par nepietiekamu pārstrādāto atkritumu apjomu • IR.lv

Pret Latviju varētu sākt pārkāpumu procedūru par nepietiekamu pārstrādāto atkritumu apjomu

4
Atkritumu poligonā. Foto: Elīna Kunga, LETA

Nepietiekama pārstrādāto atkritumu apjoma dēļ Eiropas Komisijas Vides ģenerāldirektorāts Latvijā sācis pārbaudi, jo līdz 2020.gadam pārstrādes apjomi ir jādubulto, svētdien vēstīja LTV raidījums “De facto”. Lai pārstrādi palielinātu, varētu straujāk pieaugt dabas resursu nodoklis, medija ziņoto citē aģentūra LETA.

Latvijā līdz pārstrādei patlaban nonāk tikai 27% sadzīves atkritumu. Līdz 2020.gadam apjoms ir teju jādubulto un jāpārstrādā puse jeb 50% sadzīves atkritumu. Iepriekš desmitiem miljonu Eiropas fondu un publisko līdzekļu ieguldīja, lai uzbūvētu jaunus atkritumu apglabāšanas poligonus. Daļu uzbūvēti pārāk lieli, jo mērķis ir apglabāt pēc iespējas mazāk atkritumu. Pēc tam naudu virzīja, lai uzbūvētu rūpnīcas, kur atkritumus sašķiro pēc savākšanas.

Teju desmit gadus Eiropas direktīva aicina nodrošināt atkritumu nošķiršanu izcelsmes vietā. Ja tos šķiros iedzīvotāji, tie būs vairāk un labāk pārstrādājami. Tagad intensīvi jāmeklē jauni, efektīvāki risinājumi atkritumu apsaimniekošanai, lai pāris gadu laikā pārstrādi teju dubultotu. Ja rezultāta nebūs, Latvijai draud pārkāpuma procedūra.

Pašlaik Eiropas Komisijas Vides ģenerāldirektorātā par Latviju iedarbināta tā sauktā agrās brīdināšanas sistēma. “Eiropas Komisija, piesaistot konsultantus, vēlējās saprast, kādi pasākumi un kādi soļi tiek veikti, lai panāktu, ka līdz 2020.gadam mērķi varētu sasniegt. Tas ir process, kas notiek, pirms termiņš ir pienācis, jo, kad pienāks tas laiks, kas noteikts direktīvā – 2020.gads, tad jau ir citas sarunas, kuras mēs droši vien ne labprāt gribētu. Tad ir potenciāla pārkāpuma procedūra par to, ka nav izpildītas noteiktās prasības, noteiktie mērķi,” raidījumam stāsta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietniece Alda Ozola.

Pārbaude sākta 2016.gada nogalē, un ziņojums ar rekomendācijām varētu tikt iesniegts nākamā gada sākumā. Risks nesasniegt noteiktos mērķus konstatēts 12 Eiropas Savienības dalībvalstīs – Latvijā, Igaunijā, Polijā, Čehijā, Slovākijā, Ungārijā, Rumānijā, Bulgārijā, Kiprā, Maltā, Horvātijā, Spānijā.

Eksperti ar Latviju strādājuši gandrīz gadu un pēc dažiem mēnešiem jābūt gataviem ieteikumiem, ko darīt, lai sasniegtu mērķi. Zināms, ka dabas resursu nodokli cels straujāk nekā iepriekš plānots, un tas nozīmē, ka par atkritumu izvešanu būs jāmaksā vairāk.

VARAM iecerējusi virkni pasākumu, cerot sasniegt pārstrādājamo atkritumu mērķi un izvairīties no Eiropas Komisijas sankcijām. Pašvaldībās būs jābūt vismaz vienam atkritumu dalītās savākšanas punktam uz pustūkstoti iedzīvotāju. Ministrija atgriezusies arī pie idejas par iepakojuma depozīta sistēmas izveidošanu.

Šajā Eiropas fondu plānošanas periodā 41 miljons eiro ir atvēlēts atkritumu atkārtotas izmantošanas un pārstrādes uzlabošanai. Ekspertu ieskatos ar plānotajiem pasākumiem ir par maz, lai panāktu nepieciešamo pārstrādes pieaugumu.

Komentāri (4)

basta 14.11.2017. 20.48

“Šajā Eiropas fondu plānošanas periodā 41 miljons eiro ir atvēlēts atkritumu atkārtotas izmantošanas un pārstrādes uzlabošanai”
—————-
Kam domāti tie miljoni, Rāvim, Meļņikam, Zaharjinam, vai Savickim? Ar to naudu būtu pietiekami kredīta garantijām uzņēmējiem iekārtu, kas gadā dīzeļdegvielā, koksa oglē un gāzē pārstrādātu vismaz 200 000 tonnu plastmasu un riepu. Tas gan nekādi nesaskan ar Gazprom apkalpojošo kremļa mauku plāniem. Tiem labāk ja polimēri tiek sadedzināti dabā, radot ekoloģiskās katastrofas.

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 13.11.2017. 15.55

cik es esmu lasījusi medijus – tad atkritumu biznesā valda čekistu – oligarhu kompānijas
Tāpēc ir tā, ka mums nav ne pudeļu nodošana, ne atkritumu škirošana, toties esam kļuvuši par Eiropas atkritumu spaini , oik bandītu upuriem – un pag, kas vel tur bija – ā Kundziņsala – Rīgas indētāja – nu jāliek klāt arī piejūras mežu apdraudētība – kā saka – pilna buķete

Traģiskākais – ka ja būs sods, neba nu čekisti = oligarhi to maksās.

Un kā ir – ir cerība uzzināt vai Eiropas atkritumu vešana uz Latviju ir pārtraukta, vai miljonīgie sodi par riepu dedzināšanu ir samaksāti, vai Kundziņsalā tiks uzlikti filtri dūmvadiem – vai kā saka – nav, ko cerēt, ka cepts gailis sāks runāt.

0
0
Atbildēt

2

    BardainaisSigne > Dusma 13.11.2017. 16.07

    Taisnība,skaisle iebalsoja Vienotību un Vienotības Kampars uztaisīja OIKu no krievu gāzes ražotai elektrībai.Daudzbalsīgs sabiedrības fui skaislei!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    basta > Dusma 13.11.2017. 23.14

    tu par tiem izdzimteņiem, čekas atsūkātājiem, balsoji.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu