Prezidents prasa pārvērtēt lēmumu atcelt ierobežojumus tiesu vadītāju pilnvaru termiņam • IR.lv

Prezidents prasa pārvērtēt lēmumu atcelt ierobežojumus tiesu vadītāju pilnvaru termiņam

Foto: Lita Krone, LETA.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis nodevis otrreizējai caurlūkošanai Saeimai grozījumus likumā “Par tiesu varu”, aicinot pārvērtēt lēmumu atcelt ierobežojumu rajona (pilsētas) tiesas priekšsēdētājam un apgabaltiesas priekšsēdētājam ieņemt amatu vairāk nekā divus termiņus pēc kārtas, liecina Valsts prezidenta mājaslapā publicētā informācija.

Kā vēsta aģentūra LETA, ierobežojumu atcelšanu 2015.gadā rosināja Tieslietu ministrija (TM), valdība to atbalstīja. Kā skaidroja TM, tā tiktu nodrošināts, ka vakantajā tiesas priekšsēdētāja amatā saskaņā ar izsludināto konkursu, vērtējot visus tiesas priekšsēdētāja kandidātus, var iecelt objektīvi spēcīgāko un piemērotāko amata kandidātu.

Valsts prezidents norāda, ka Saeimas pieņemtais lēmums atcelt ierobežojumus nav vērsts uz tiesu sistēmas attīstību. “Stipras demokrātiskas sistēmas raksturo amatpersonu maiņa pēc noteikta termiņa, lai dotu iespēju arī citiem profesionāļiem uzņemties līdera lomu, nevis labu vadītāju nemainīga palikšana savos amatos. Ilgstoša atrašanās vienā amatā var radīt stagnācijas riskus,” uzsvēra Vējonis.

Valsts prezidents uzskata, ka reāla rotācija tiesu varas vadošajos amatos vairoātu profesionālo izaugsmi visos tiesu varas līmeņos. Tas ļautu pēc iespējas vairāk tiesnešiem apgūt jaunas profesionālās un vadības prasmes, kā arī mudinātu tiesnešus aktīvāk risināt visai sabiedrībai būtiskus jautājumus par tiesiskuma nostiprināšanu.

“Pienākums pēc samērīga laika izraudzīties citu personu noteiktam amatam, lai arī iepriekšējais vadītājs ir labi un godprātīgi pildījis savus pienākumus, sekmē jebkuras institūcijas attīstību,” skaidroja Valsts prezidents. Vējonis aicina Saeimu sistēmiski vērtēt visu spēkā esošo regulējumu, kurā amatpersonām nav noteikts ierobežojums pretendēt vairāk nekā diviem pilnvaru termiņiem pēc kārtas attiecīgajā amatā arī citās jomās.

Jau ziņots, ka 2.novembrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma plašus grozījumus likumā “Par tiesu varu”, tajā skaitā nosakot lielākas pilnvaras Tieslietu padomei. Izmaiņas likumā pieņemtas, ņemot vērā Tiesiskās vides pilnveides komisijas aicinājumu paplašināt Tieslietu padomes pilnvaras tiesnešu karjeras virzībā, kā arī Eiropas Padomes Pretkorupcijas starpvalstu grupas (GRECO) rekomendācijas ar mērķi stiprinātu tiesu varas iestāžu neatkarību.

Ar grozījumiem paplašināta Tieslietu padomes kompetence rajona (pilsētas) tiesas priekšsēdētāja un apgabaltiesas priekšsēdētāja iecelšanā, izraudzīšanās kārtībā un atbrīvošanā no amata, tiesneša pārcelšanā uz vakanto tiesneša amatu augstāka vai zemāka līmeņa tiesā, kā arī rajona (pilsētas) tiesas, apgabaltiesas un Augstākās tiesas (AT) tiesneša amata kandidāta atlases, stažēšanās un kvalifikācijas eksāmena kārtošanas kārtības noteikšanā.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu