Vēsturnieki lūdz pārbaudīt Godmaņa sadarbības ar VDK lietas iespējamu pazušanu no tiesas arhīva • IR.lv

Vēsturnieki lūdz pārbaudīt Godmaņa sadarbības ar VDK lietas iespējamu pazušanu no tiesas arhīva

30
Ivars Godmanis. Foto: Evija Trifanova, LETA

Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisija lūgusi ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram sākt pārbaudi par bijušā Ministru padomes priekšsēdētāja Ivara Godmaņa sadarbības ar VDK jeb čekas lietas iespējamu pazušanu no tiesas arhīva.

Komisija paziņojumā presei norāda, ka lūgusi arī sniegt informāciju, vai premjerministrs, premjerministra biroja amatpersonas, Ministru kabinets, Valsts kanceleja, Ģenerālprokuratūra, prokuratūra vai Augstākā tiesa ir pieprasījušas vai saņēmušas no Rīgas rajona tiesas 1998.gada Godmaņa lietas oriģinālu.

Šobrīd komisijai nav pamata lūgt sākt kriminālprocesu, jo oficiāli komisijai vēl nav zināms, kurš un ar kādu argumentāciju licis Godmaņa lietu izņemt no Rīgas rajona tiesas Jūrmalas tiesu nama arhīva. Piemēram, ja lietas oriģinālu būtu pieprasījis Ministru kabinets, lieta būtu vērtējama no ētiskā aspekta.

Rīgas rajona tiesa 8.novembrī atteikusi sniegt informāciju komisijai, norādot, ka neapmierinās komisijas 3.oktobra pieprasījumu un neizsniegs 1990.gada Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Augstākās padomes vēlēšanu rezultātā ieceltā Ministru padomes priekšsēdētāja Godmaņa sadarbības fakta ar Valsts drošības komiteju jeb čeku lietu. Pēc komisijas pieprasījuma izgatavotā 16.oktobra aktā par iztrūkstošajiem dokumentiem konstatēts, ka Godmaņa lieta par sadarbības faktu ar čeku tiesas arhīvā vairs neatrodas.

Latvijas Nacionālā arhīva ģenerāldirektore norādījusi, ka lietas atrašanās iespējamība Siguldas zonālajā valsts arhīvā ir niecīga. Tiesa atteikusi informāciju pēc tam, kad plašsaziņas līdzekļos publicēts profesora Jāņa Taurēna pētījums par sadarbības fakta ar VDK lietām tiesā, kur konfrontēti komisijas ekspertu un Godmaņa viedokļi par politiķa sadarbību ar VDK un tiesas lietu.

Iepriekš Valmieras tiesa informējusi, ka citu čekas sadarbības lietu tā iznīcinājusi, tātad vairs nav iespējams iepazīties ar tiesā sniegtajām liecībām, norāda komisija. Komisija iesniegumu nosūtījusi arī premjerministram Mārim Kučinskim (ZZS).

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 1998.gada septembrī Jūrmalas pilsētas tiesa spriedumā nekonstatēja Godmaņa sadarbību ar VDK. Prokurora rīcībā bija ziņas, ka Godmanis laikā no 1988.gada 31.marta līdz 1990.gada 24.janvārim reģistrēts kā VDK aģents un viņa segvārds bijis “Pubulis”.

Tiesā liecināja Godmaņa vervētājs Dmitrijs Meļņičuks, kurš tolaik strādāja Augstākās un vidējās speciālās izglītības ministrijā. Prokurors Kārlis Kudreņickis debatēs gan atzina, ka Meļņičuka liecības tiesai nevajadzētu uztvert pārāk nopietni, pieņemot lēmumu, jo tās bijušas pārāk nekonkrētas un rādījušas pretrunas ar toreizējām VDK darbības instrukcijām.

Lai arī Godmaņa uzskaites kartīte VDK tiek saistīta ar viņa zinātnisko stažēšanos Austrijā no 1986.gada oktobra līdz 1987.gada jūlijam, kā arī nepieciešamo atskaišu sniegšanu izglītības iestādēm, tomēr Godmanis pats toreiz pauda neizpratni, ka viņa reģistrācijas kartīte reģistrēta daudz vēlāk, kas viņam šķita neloģiski. Pārējie liecinieki atzinuši, ka cilvēks varējis būt VDK aģents pastarpināti, pašam par to nezinot.

Godmanis šonedēļ Latvijas Radio atzina, ka tiesas spriedumu ir saglabājis. Turklāt viņš savulaik esot bijis pirmais, kas pirms kandidēšanas vēlēšanās publiski paustās bažas par viņa saistību ar čeku prasījis pārbaudīt tiesai.

Arī tagad bijušais politiķis pieļauj, ka VDK dokumentos viņa uzvārds nokļuvis, kad viņš kā jaunais zinātnieks uz nepilnu gadu devies uz Austriju. “Es vērsos tiesā, un tiesa izskatīja to jautājumu un atzina, ka nav man sadarbība fiksēta. Man ir tiesas spriedums. Par tiesas materiāliem lai tiesa atbild, kur tie atrodas. Cik es atceros no paša tiesas procesa, acīmredzot, tos, kas brauca kā zinātnieki, fiksēja kādos sarakstos, bet tas nenozīmē, ka šie zinātnieki sadarbojās ar čeku vai bija čekas ziņotāji. To es varu pateikt, vismaz par sevi – noteikti,” norādīja Godmanis.

Komentāri (30)

J.šveiks 11.11.2017. 03.06

čeka neguļ…

+5
-1
Atbildēt

2

    edge_indran > J.šveiks 11.11.2017. 12.37

    CIP arī turpina rosīties pilnā sparā. Ja jau pat Latvijas vēsturnieki “aiz kokiem mežu nesaredz”, tad vajag griezties pēc palīdzības pie ārzemju kolēģiem. Var būt kādu NATO valstu specdienestu arhīvos ir kādi dokumenti, kas palīdzēs vēsturniekiem apjēgt 2×2=?
    Redz, savulaik U.Ģērmanis bez čekas maisiem un arhīviem, vien vērojot godmaniešu darbību, spēja secinājumus izdarīt: ” Uldis Ģērmanis jau 1994, gada 18. septembrī referātā „Daugavas vanagu” Stokholmas nodaļā brīdināja: „Mēs nepārspīlēsim arī, ja teiksim, ka Godmaņa valdība pārsvarā bija tipiska stukaču valdība. Tikai tā izskaidrojamas šīs valdības izdarības.” Greizo pamatu meistari. Laimonis Purs / Jānis Freimanis: Visu vēju virpuļi (2002. Nacionālais apgāds)

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > J.šveiks 11.11.2017. 08.46

    ja metaforās – tad protams, čekisti tur roku uz pulsa, ja tiešā nozīmē – tad viņu miegs ir saldāks kā zīdaiņiem – nu vismaz kā to daudzo Latvijas nabagu zīdaiņiem , kuri ir pusēduši un slapji un pamesti – noteikti ….

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Sskaisle 10.11.2017. 13.38

negribas sūdu aiztikt, lai nesmird

tāda lūk mūsu brīvībiņa ….. cik sasodīti skumji par to ….. kur ir tautas lielākā daļa un kur godmaņpaps ….

0
-2
Atbildēt

1

    tonijs > Dusma 10.11.2017. 15.33

    Es gan gribu Godmani aizstāvēt. Jā, pieļauju, ka viņš bija čekas maisos, bet neticu, ka viņš ir kādu nodevis un kāds viņa dēļ ir iemests cietumā vai citādāk cietis. Domāju, ka viņš ir no tās inteliģences, māksliniekiem, zinātniekiem, kuriem bija jāsadarbojas ar KGB, lai varētu darboties savā profesijā. Godmanis bija premjers valstij ļoti sarežģītā laikā, kad izšķīrās Latvijas brīvības liktenis, par to viņu cienu. Atšķirībā no citiem premjeriem viņš amatu neizmantoja personīgā labuma gūšanai, nav kļuvis par uzpūtīgu miljonāru, kuram uz tautu nospļauties.

    +3
    -6
    Atbildēt

    5

    basta > tonijs 12.11.2017. 00.58

    Pēc Godmaņa rīkles bendes cirvis raud un katra pidarasa, kurš to aizstāv, arī

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > tonijs 10.11.2017. 23.34

    Tonij – par VDK un sadarbību ar – kāpēc netiek pieminēti , netiek stāstīts to cilvēku liktenis, dzives, kuri atteicās sadarboties ar VDK – manos tuvos rados ir cilvēks , kurš bija spiests atteikties no savas zinātnieka karjeras, jo viņak pieprasīja iestāties partijā. Pat ne sadarboties ar čeku , bet stāties partijā – un viņš atteicās, Viņš paskaidroja, ka grib būt zinātnieks un nesaistīts ar politiku.

    Kāpēc par tādiem cilvēkiem nestāsta?

    Vai tas, ko savā intervijā stāstīja prof Lācis bija karjeras veidošana ? Kad kāds premjers, kuru nedrīkstu saukt vārdā , ieradās pie Lāča torreiz LU rektora un ar draudiem pieprasīja čekistiem atdot LU piederošus īpašumus ?
    Padomju laiki bija beigušies – kā Tu pats raksti – ka Latvija bija izvēlējusies Brīvas valsts likteni. Tad kādām rokām un kuri veidoja šo brīvvību ?
    Kas tai brīdī spieda kādu čekas ziņotāju darboties kā reketierim čekistu interesēs?

    Un kā teica biedrs Putins – čekists – tas ir uz mūžu. Un ja man netici – Putinam tacu tu un biotopiņš tieciet

    Bet es to negribu – es gribu kā Zviedrijā, kā Londonā, kā patiešām brīvā pasaulē

    Tie katalonieši – ko viņi var čīkstēt – kā nav kauna – mūsu čekistus uz kakla sev dabūtu – tad justu nāves smaku

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 11.11.2017. 00.09

    Es domāju, ka čekistu laiki Latvijā ir beigušies, Tu uzskati, ka turpinās. Lācis intervijā stāsta par notikumiem ap 2000.gadu, tagad ir 2017.gads.

    +1
    -1
    Atbildēt

    2

    Sskaisle > tonijs 11.11.2017. 08.41

    Nu kā ir. Kāpēc es domāju, ka čekistu laiki nav beigušies – tāpēc, ka nav beigusies čekistu ietekme.
    Es to nedarīšu – bet ja man nebūtu slinkums – es uzrakstītu garu sarakstu – simts labie darbi, ko Latvijas valsts savai tautai ir uzdāvinājusi 100 gades jubilejā.
    Sākšu ar to pašu nabadzību, ar mirstību , ar dzīvildzi.
    Tad ekoloģija – Latvija kā Eiropas atkritumu grozs – cik īsti ir oficiālo un cik neoficiālo atkritumu poligonu, kādas ir sekas – vai mēs pārkāpjam kādus starptautisko līgumus dedzinot riepas, pēc tam ļaujot tam izplūst ūdeņos, zemē, vai mēs esam pārtraukuši šo biznesu , jeb tas turpinās ar jaunām firmām un jauniem uzvārdiem, bet tiem pašiem kungiem – patiesā labuma guvējiem.
    Nu OIK ir svaigs piemērs, bet jau pozīcijās nostiprinājies ir Kundziņsalas piemērs

    Tā pati kultūra. Tu man tiešām gribi teikt, ka tā nav čekistu varā ? Vakardien paskatījos – bija tikai viens kultūras raidījums – tas pats 10 minūtes un tas pats – žurnālistu – sakompilēts, kopā salikts, nevis dzīvā ētera diskusija.
    Vai tā pati radošās inteliģences uzturēšana – kā tagad arī par tiem maksāsim un kā gribēdams nenosauksi nevienu pašu literāro darbu, kas parāda laikmeta garu, šodienas Latvijas pilsoņu sociālās, morālās , ētiskās problēmas, kā tās pašas risinās vai kā tās tiek risinātas. Visi tie tur klusē un klusi laimīgi gremo to, ko viņiem par šo klusēšanu maksā valsts – gluži kā psrs laikos – neviens čekas draugs dzejnieks ne reizi pats nemaksāja vdk vadītos braucienus uz laimīgām zemēm . Un kur nu vēl svētais aizvējš Ventspils mājā un tie 100 000 eur – kuri pazuda – likumiski esot tas bijis … nezinu, kā bija padlaikos – bet par tādām literātu zagšanām neatceros, ka lasīju, jo vispār lasīju – bija ko lasīt, ne tā kā tagad- nav neviena paša literārā drukātā izdevuma. Ir Domuzīmes – bet tas nav gluži literārais žurnāls … labi pastrādājuši literāti – protams, ka bezmaksas labumus no mums par to pelnījuši – nu kā citādi –

    Zini – tā var turpināt

    šodien ir Lāčplēša diena – AM valsts iepirkumus atkal uzticējusi firmai, kura regulāri nemaksā nodokļus, tie jāpiedzen tiesājoties un ar varu , nomaina firmas vadošos amatos esošos un naudiņa plūst kā smiltis jūrā – onkulīšiem dzīve izdevusies – atver tik maciņus …

    Vai par gāzes kantoriem un oligarhiem visur un visā rakstīt??

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 12.11.2017. 00.21

    Par literatūru un kultūru neko daudz nevaru pateikt, nav mans lauciņš, bet to, ka Latvija ir viena no zaļākajām un tīrākajām valstīm pasaulē, to gan zinu droši.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    basta > tonijs 12.11.2017. 06.45

    “Es domāju, ka čekistu laiki Latvijā ir beigušies”
    ————-
    Ja Putina kuce, Zatļers, joprojām maitā mūsu planētas gaisu, čekistu laiki nekur nav pazuduši

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > tonijs 10.11.2017. 21.55

    Pūlēties velti! Godmaņa lamāšana pieder pie latvieša labā toņa tieši tāpat, kā, piemēram – Strīķes slavēšana. Nekādi argumenti te nelīdzēs. Šai parādībai ir gara vēsture un daudz smirdīgu melu. Tauta kā viemēr zina labāk un redz visu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > J.Biotops 10.11.2017. 23.21

    O, nē – neraudiet puiši – godmaņa rokas bučotājiem ir liels pulks, arī oligarhu vara nebrūk un nebrūk un kā saka – ne jau ar dievpalīga ziņu, bet ar šitādu pateicīgo un mazprasīgo latviešu ziņu

    Ievēroji, ka dzejniece Māra Zālīte interviju par iespējām brīvi ceļot PSRS stagnācijas gados sniedza tieši un konkrēti pēc VDK šefa Johansona nāves? Es jau to paredzēju, ka tā būs – kad apmirs liecinieki, tad mums tik sāks parādīties īstenie lāčplēši un spīdolas .

    Kad Johansons LTV1 raidījumā izstāsīja, ka Trešās Atmodas vadītāji paši skrēja uz čeku pie viņa – pašu diskusiju formātu aizliedza, gluži kā psrs laikos aizklapēja un paskaidroja , ka neesot bijuši reitingi …. savukārt, Atmodas vadītāji klusēja – neteica, ne jā , ne nē

    Mana svēta pārliecība ir tā, ka ja Atmodu nebūtu vadījuši čekas cilvēki, ja atjaunoto Latvijas valsti nevadītu un neizlaupītu čekas cilvēki – tad mēs patiešām dzīvotu daudz daudz taisnīgākā un labklājīgākā valstī.

    Tagad tiek ražoti propagandas meli viens pēc otra. Somi valsts simtagdei tērē 6 milj, mēs 60 milj – bet man un tev un tonij vienīgā iespēja paspriest par mūsu kopējo vēsturi ir komentāros – un arī ne visos – tikai tajos, kurus nekontrolē čekisti –

    Āmen !

    0
    -1
    Atbildēt

    3

    tonijs > Dusma 11.11.2017. 23.28

    Dusma teica: Tagad tiek ražoti propagandas meli viens pēc otra. Somi valsts simtagdei tērē 6 milj, mēs 60 milj…
    ………………….
    Somija savu simtgadi svin jau šogad. Pasākumu saraksts vērienīgs – filmas, festivāli un jauna nacionālā parka atvēršana. Valsts tam visam kopā paredzējusi 19 miljonus eiro. Līdzās šai summai par Latvijas simtgades izmaksām izskanējušie 60 miljoni tiešām izklausās kosmiski… taču šie līdzekļi tiks tērēti piecu gadu laikā un finansējums nāks ne tikai no valsts maka.
    http://www.lsm.lv/raksts/kultura/kulturtelpa/latvijas-valsts-simtgadi-svines-piecus-gadus–tas-izmaksas-gandriz-60-miljonus-eiro.a217793/

    0
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 11.11.2017. 00.18

    Mana svēta pārliecība ir tā, ka ja Atmodu nebūtu vadījuši čekas cilvēki, ja atjaunoto Latvijas valsti nevadītu un neizlaupītu čekas cilvēki – tad mēs patiešām dzīvotu daudz daudz taisnīgākā un labklājīgākā valstī.
    ……………
    Ja Atmodu būtu vadījuši čekas cilvēki, tad Latvijas neatkarība nebūtu atjaunota un 1990. gada 4. maijā neatkarības deklārācija nebūtu pieņemta.

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 11.11.2017. 08.25

    nesmīdini nu mani,Tonij, un labrītiņ starp citu – Tu taču man necentīsies iestāstīt, ka PSRS sabruka darbaļaužu varas rezultātā. Tu taču man necentīsies iestāstīt, ka Gorbačovs bija apgaismots valdnieks.

    Un Tu taču būsi lasījis Eglājas Kristsones Dzelzsgriezēji – akadēmissks darbs par mūsu inteliģences sadarbību ar čeku.

    Izlasi un tad turpināsim spriest.

    Savukārt , par čekas visvarenību Johansons pareizi pateica, jo čeku kontrolēja cekisti – partijas vadītāji – tie bija cekisti, kuri noteica, kad cilvēkus drīkst šaut un kad nupat jau pietiks, tauta sāk saprast, kurš te ir kungs un noteicējs

    Es prasu atvērt čekas maisus, izlikt infiormāciju publiski pieejamu visiem , ne tikai izredzētiem daduzcietušiem varoņiem – bet visai tautai , arī tai, kura nekad nesadarbojās ne ar čeku, ne ar partiju.

    Starp citu – izlasi virsrakstu uzmanīgi ? Kas tajā tiek pateikts? Vai es drīkstu tālāk komentāros rakstīt , ka Godmanis sadarbojās ar VDK jeb man jāturpina rakstīt vārdā nenosaucamais ekspremjers – absolūti , kā padlaikos – kad dzīvojām dubultās patiesības un morāles valstī. Atbildi man – kas ir mainījies?

    0
    -1
    Atbildēt

    2

    basta > Dusma 12.11.2017. 01.16

    “Es prasu atvērt čekas maisu”
    ——————-
    Ja gribi, lai tiktu atvērti atvērti maisi, jābalso par nacionālpatriotiem. Nedomā taču, ka komunistu cūku un čekas pidarasu pārstāvis, Bordāns, to izdarīs.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 11.11.2017. 21.40

    Labvakar, Dusma.

    Dzelzsgriezējus neesmu lasījis, painteresēšos bibliotēkā, bet internetā uzdūros Dr.med. Juria Šlesera rakstam par šo grāmatu, kura noslēgumā ir šādas rindas, kurām varu tikai piekrist:
    “Kurš kuru beigu beigās apveda ap stūri? Tautas pasakā par zemnieku un velnu mēs gandarīti priecājamies par zemnieka gudrību un velna stulbumu, kad tas paliek ar rugājiem un lakstiem. Autores slēdziens: „Trimdas politiskais mērķis atgūt Latvijas neatkarību ir sasniegts, un, atskatoties uz dzelzs priekškara laikmetu, var secināt, ka literātu saskar­sme noteikti veicināja šā mērķa īstenošanu”, turpretim Latvijas čekas vadītāju panākumi „reakcionārās emigrācijas šķelšanā” izrādījušies „tikai šķietami un pārejoši”. Neatbildēts paliek jautājums, kurā pusē savos sirds dziļumos vienā vai otrā reizē bija vai nebija viens vai otrs labs latvietis vai latviete lodājot pa sistēmas tīkliem. Vai „labais iznākums” radās kā nopelns – vai par spīti? Par to visu domājot, gribas atstāt tos „čekas maisus” guļot … dubļos … daži neatbildētie jautājumi var arī palikt neatbildēti.”
    http://jaunagaita.net/jg279/JG279_Slesers-Eglaja.htm#sthash.FKwReAue.dpbs

    Jauku Lāčplēšdienas vakaru.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    edge_indran > tonijs 11.11.2017. 23.44

    Kurš kuru beigās apveda ap stūri? Tas tak likumsakarīgi nav “redzams” šleseriem, eglājām-kristsonēm u.c. vēstures vilotājiem. Kam vēl nedaudz prāta, goda un sirdsapziņas palicis, tas jau acīmredzamo neslēps. Gan cipisti, gan čekisti spēja vienoties kopēja mērķa sasniegšanai. Alkatība spēj vienot…..
    D. Beitnere-LeGalla, sociālantropoloģe:”…. ir rūgti noraudzīties uz to, kā Jūrmalā tiek izpārdoti īpašumi. Īpašs sarūgtinājums ir uzzinot, ka māju un zemi, kas savulaik piederēja pirmā Latvijas Republikas prezidenta Jāņa Čakstes mazmeitām Annai Justīnei Čakstei-Rollinsai un Katrīnai Čakstei-Vilsonei, iegādājusies Krievijas premjerministra Dmitrija Medvedeva preses sekretāres Nataļjas Timakovas ģimene.
    Sociālantropoloģe: Izpārdot savu zemi ir netālredzīgi.(LA,16.11.2015.)_
    Mārtiņš Brauns:”Es domāju, ka Atmodu arī ļoti labi koordinēja čekisti, kas tagad ir miljonāri. Ja tu vari milzīgu armijas daļu prihvatizēt par sertifikātiem un zināt, kad to izdarīt un kā… Es domāju, ka tie komunistu līderi ir vinnētāji Atmodas gadījumā.”
    Neizbēgamā latviskuma brīnums (ir.lv)
    Andrejs Lucāns: Latvju zeme vaļā stāv…
    (..)
    Sekas: atjaunojusies 1905. gada zemes īpašumtiesiskā struktūra ar to pavadošo politisko, kapitāla un sociālo nevienlīdzību – pieaugošais revolucionārais spiediens tiek novadīts caur latvju zemes atvērtajām durvīm. No 1995. līdz 2014. gadam iedzīvotāju dabīgais samazinājums 262 577 cilvēki. Emigrējuši 236 000 darba spējīgo, lielākoties no laukiem. Par 137 814 samazinājies skolēnu skaits, slēgtas 313 skolas, galvenokārt laukos. No saimniekiem esam pārtapuši par algādžiem ne savā, bet svešās zemēs. Latvijas lauksaimniecība 2015. gadā ražo 70% no 1938. gadā ražotās lauksaimniecības produkcijas. No 27 ES dalībvalstīm Latvija ierindojas pēdējā četriniekā. Notiek latviešu nācijas un Latvijas valsts degradācija. Desmiti tūkstoši pamestu lauku sētu un krāsmatu gaida savus pasaulē kalpu gaitās aizklīdušos mantiniekus, bet visu līmeņu deputāti un valstsvīri neliekas to manām. Latvija gatavojas pompozai simtgades sagaidīšanai. Tas skan lepni un reizē ciniski. Kā varam secināt, mēs tā pa īstam negribam neko – ne vēsturē ieklausīties, ne nopietni analizēt sastrādāto.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 11.11.2017. 00.39

    Johansons filmā Čekas ēna stāstīja par to, ka čekas visspēcība lielā mērā bija mīts, ko čeka labprāt uzturēja. Dusma, apzināti vai nē, bet Tu turpini uzturēt šo mītu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > tonijs 10.11.2017. 20.19

    pirmoreiz Godmani ievēroju , kad man uz rokām bija mans mazais bērniņš un Godmanis pa radio – 80-0 beigas, teica,ka tagad mēs veidosim jaunu sabiedrību, kurā būs bagāti cilvēki, kuri uzturēs nabagus. Manī radās milzīgs protests pret to domu,bet es neko nevarēju darīt, es tikai paskatījos uz bērnu un spriedu, ka es negribu ne būt bagātniece , kura uztur nabagus, ne nabadzu kuru uztur bagātnieki. Kāpēc nav paredzēta normāla dzīve ….

    Nu un pēc tam nāca visas tās daudzās reizes, kad man radās pamatotas aizdomas, ka valsts pāriet uz organizēto noziedzību . Nu un punktu pielika intervija ar prof Lāci žurnālā IR.
    Domāju, ka tā, kā es jūtos, tā var justies cilvēks, kurš nojauš , ka viņu krāpj, un beidzot viņam to pasaka skaidri un gaiši ….. kaut kāds miers iestājas sirdī – viss it kā noliekas pa vietām …. tikai valsts – publiskajā līmenī tas vēl nav noticis – laikam jau pārāk lielus sūdus tie cēkas ziņotāji un tie čekas āgenti ir sataisījuši , ka ir tik maz tādu, kuri spēj pateikt – piedodiet …

    Nepiekrītu nevienam pašama Tavam vārdiņam Tonij. Ja mums būtu cits premjers bijis ne Godmanis – mēs šodien dzīvotu vismaz kā Somijā – un kā nācija mēs būtu ar kopēju cerību un gaišuma izjūtu – neticu Tavam optimismam Tonij, neticu

    +3
    -2
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 10.11.2017. 22.28

    Dusma, pat igauņi nedzīvo kā Somijā un brauc uz turieni strādāt. Arī nācijas noskaņojums uzlabojas: Latvija Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) veidotajā pasaules laimes indeksā ieņem 54. vietu 155 valstu konkurencē. Tas ir par 14 vietām augstāk nekā 2016. gadā. Indeksa mērītā laime Latvijā pieaug. Salīdzinot 2014.-2016. gada laimes indeksu ar 2005.-2007. gadu, Latvijā vērojams otrais lielākais pieaugums pasaulē aiz Nikaragvas. http://www.lsm.lv/raksts/dzive–stils/ikdienai/ano-laimes-indekss-latviesi-kluvusi-mazliet-laimigaki.a228883/ Netieku gudrs, kā man Tevi iepriecināt.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 10.11.2017. 23.08

    Toties Igaunijā pirmoreiz kopš PSRS sabrukšanas mazāk ir no valsts aizbraukušie , kā valstī atgriezušies un jau otrais vai trešais gads, kad dzimstība pārsniedz mirstību.

    Tikko spiegelī bija statistika , ka Latvija ir piektā nabadzīgākā Eiropas valsts.

    Tas, ka ANO no saviem debeskrāpjiem un miljoniem visu redz citādāk – to es pati zinu. ANO uzskata arī, ka mēs savā nabadzībā tomēr esam pārāk bagāti un tāpēc jāpadara tikpat nabadzīgi un beztiesiski kā Nigērija ,vai Eritreja, piemēram.
    http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/armut-in-deutschland-und-europa-die-vermessung-von-not-und-mangel-a-1176890.html

    Kas attiecas uz čekistiem – bučo rokas un pasniedz ziedus cik tik uziet – es ceļā nestājos un nost neraušu reku valsts svētki pie durvīm – varēsi visiem valsts izzadzējiem dziļi paklanīties un pateikties

    0
    0
    Atbildēt

    2

    tonijs > Dusma 10.11.2017. 23.39

    Tikko izlasīju interviju ar prof. Lāci. “Svarīgāk par [cilvēku pārdzīvojumiem] ir atvērt “maisus” un apzināties, ka nav nekā balta un melna. Ir jānodala tas, kas ir saistīts ar cilvēku izvešanu, jānodala tie, kas ar šiem ziņojumiem panāca personu stāvokļa maiņu, iesēdināšanu cietumā. Kādam tas ir jādara.”
    Gluži manas domas- ir jānodala tādi kā Godmanis un Lācis no tādiem, kas rīkojās nelietīgi un noziedzīgi. Arī Tev novēlu priecīgu Lāčplēša dienu.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 10.11.2017. 23.47

    Tu Lāčplēša dienā nejauc iekšā čekistus, principa pēc

    Un pēdējos gadus, kopš izlasīju Aivara Kļavja Piesmietais karavīrs – es Lāčplēša dienā vienmēr dikti raudu – rīt būs citādi, jo nebūšu Rīgā un būšu cilvēkos, citā notikumā – varbūt, ka 12.11. pieminēšu – pacentīšos bez emociju sakāpināāšanas

    0
    0
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 11.11.2017. 22.23

    Tikko spiegelī bija statistika , ka Latvija ir piektā nabadzīgākā Eiropas valsts.
    …………….
    Apskatījos, pēc tā rādītāja- relatīvā nabadzība (Relative Armut) Latvija ir starp Lietuvu un Igauniju, bet Vācija tad sanāk 12.nabadzīgākā valsts Eiropā. Pēc absolūtā trūkuma rādītāja (Absoluter Mangel) mēs esam 7. no sliktā gala, bet apsteidzam Lietuvu, Ungāriju, Grieķiju… Nekas spožs, bet pamazām situācija uzlabojas. Vīriešiem roku nebučoju.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    west > tonijs 10.11.2017. 19.47

    Vienreizēji ! Kāds bērnu naivums !
    Tīši to šiem arī vajag.

    +5
    -3
    Atbildēt

    1

    tonijs > west 11.11.2017. 22.08

    Kam šiem?

    0
    0
    Atbildēt

    0

edge_indran 10.11.2017. 12.05

“No viņu augļiem jums tos būs pazīt. ” Mateja evanģēlijs (7:16)
Protams, PSRS/LPSR grāvēju portreti jāpakar ikvienā skolā, ikvienā valsts iestādē! Gan tiešo, gan pastarpināto paveiktais prihvatizācijas, denacionālizācijas u.c. šoka terapijas reformu laikā ir pienācīgi novērtēts ar “siltām” vietām, ordeņiem, dzīvokļiem, pulksteņiem, limuzīniem, personālām pensijām utt.utml. Tā bija un būs, kamēr pastāvēs 4.maija repubļika!
p.s. Operācija “perestroika” noritēja veiksmīgi tāpēc, ka cipisti un čekisti sadarbojās kopēja mērķa labā. Specdienestu radītais institūts – Международный институт прикладного системного анализа – bija laba kadru sagatavošanas vieta. Vajag lepoties ar Gudmenu, kurš spēja tajā iekļūt un noturēties – un turpināt veiksmīgo karjeru LTF un LV valdībā pēc 1990.g.4.maija.
http://ckychnovosti.livejournal.com/475157.html

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu