Pārdoti, iekaustīti, sazāļoti • IR.lv

Pārdoti, iekaustīti, sazāļoti

Šimpanze Antuāns līdz šim dzīvoja krātiņā kādā Kongo Demokrātiskās Republikas pilsētas Mbandakas viesnīcā, lai izklaidētu viesus. Janvārī dzīvnieks izlauzās no būra un policija to nošāva. Foto — The New Yor Times
Džefrijs Getlmens, © The New York Times News Service

Nelegālais lielo pērtiķu bizness ir ļoti ienesīgs un nežēlīgs melnā tirgus rūpals, kas grūž šos primātus arvien tuvāk pilnīgas iznīcības robežai

Slepenā operācija, kā daudzas citas mūsdienīgas akcijas, sākās sociālajos tīklos. Kenijā strādājošais lielo pērtiķu kontrabandas detektīvs Daniels Stails, kas šīs iemaņas apguvis pats uz savu roku, vispirms nedēļām ilgi pētīja Instagram, Facebook un WhatsApp — meklēja gorillu, šimpanžu un orangutanu attēlus. «Tas, kā primātu kontrabandisti organizē savu biznesu, jebkurai citai mafijai liek izskatīties kā amatieriem,» saka Stails.

Pēc simtiem un simtiem lappušu pārskatīšanas detektīva uzmanību piesaistīja kāds Instagram konts, kura īpašnieki piedāvāja pircējiem vairākus retus dzīvniekus, ieskaitot meiteņu kleitās saģērbtus un safotografētus šimpanžu un orangutanu mazuļus. Stails nosūtīja e-pastu konta īpašniekiem, norādot, ka «meklēju jaunus otānus» (melnā tirgus slengs orangutaniem). Atbildi nācās gaidīt vairākas dienas.

«2 mazie, 7,5 tūkst. par katru. Īpaša iepazīšanās cena.»

Kontrabandists sevi identificēja kā Toms un paskaidroja, ka viņa bāzes vieta ir Dienvidaustrumāzija. Stails labi zināja, kādi ir Toma nodomi, proti, pārdot primātu mazuļus privātiem kolekcionāriem vai nelegāliem zoodārziem, kuros dzīvnieki bieži tiek sisti un sazāļoti, piespiežot tos piedalīties dažādās «izklaides» izrādēs, piemēram, bezjēdzīgi dauzīt bungas vai boksēties vienam ar otru. Šādas primātu izrādes ir augošs bizness Dienvidaustrumāzijā, par spīti starptautiskiem līgumiem, kas aizliedz tirgošanos ar apdraudētu dzīvnieku sugām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu