Judins prokuratūrai lūdz vērtēt Šlesera neatbildēšanu uz jautājumiem Saeimas komisijas sēdē • IR.lv

Judins prokuratūrai lūdz vērtēt Šlesera neatbildēšanu uz jautājumiem Saeimas komisijas sēdē

42
Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisija klausās. Andrejs Judins centrā. Foto: Ģirts Ozoliņš, Picture Agency

Tā dēvētās oligarhu lietas parlamentārās izmeklēšanas komisijas loceklis Andrejs Judins (Par!/V) prokuratūrai nosūtījis iesniegumu, lūdzot izvērtēt bijušā politiķa Aināra Šlesera vairīšanos atbildēt uz viņam uzdotajiem jautājumiem šonedēļ notikušajā parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē, svētdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums “De facto”.

Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likums paredz, ka uz sēdi uzaicinātajai personai ir tiesības atteikties sniegt paskaidrojumus par sevi un saviem ģimenes locekļiem, taču par atteikšanos sniegt paskaidrojumu vai atzinumu parlamentārās izmeklēšanas komisijai, kā arī par apzināti nepatiesu paskaidrojumu persona ir saucama pie kriminālatbildības. Krimināllikums kā sodu par šo nodarījumu paredz īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

To ņemot vērā, Judins lūdza prokuratūru izvērtēt Šlesera atbildes komisijas sēdē. Viņš lūdza vērtēt, piemēram, to, ka ekspolitiķis atteicies vispār runāt par kriminālprocesu, lai gan Judins gribēja uzdot jautājumus nevis par Šleseru pašu, bet par citām procesā iesaistītām personām.

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē, kurā tika iztaujāts Šlesers, piedalījās arī Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Māris Leja, kurš bija “oligarhu lietas” uzraugošais prokurors. Viņš raidījumam “De facto” teica, ka, vērtējot parlamentārās izmeklēšanas komisijas uzaicinātās personas atteikšanās atbildēt uz jautājumiem pamatotību, pieejai vajadzētu būt tādai pašai kā. vērtējot nepatiesu ziņu sniegšanu.

“Tā persona, kura saprot vai domā, ka šis atteikums patiešām ir bijis nepamatots, tātad norāda uz to. (..) Uzklausot paskaidrojumus pēc būtības, ne katrs uzreiz var uzķert un saprast, un zināt arī to pārējo informāciju, lai saprastu, vai tā ir patiesa vai nepatiesa… Tāpat arī šeit: ja persona pasaka, ka viņa neatbildēs uz vienu vai otru jautājumu, ne uzreiz jebkurš var pateikt, vai šis atteikums ir pamatots vai nepamatots,” raidījumam savu viedokli prokurors Leja.

Šlesers šonedēļ bija uzaicināts uz “oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdi, kur viņam viskarstākā diskusija raisījās tieši ar Judinu, kurš vēlējās saņemt skaidras atbildes par konkrētiem darījumiem, kas minēti “oligarhu lietā”. No tiešu atbilžu sniegšanas Šlesers lielākoties izvairījās, bieži novirzoties no tēmas.

Komentāri (42)

rinķī apkārt 06.11.2017. 00.48

Prokuratūrai tagad jāizvērtē Šlesera atbildes, lai gan, pēc prokurora Lejas izvairīgās reakcijas rodas iespaids, ka pati prokuratūra nav gatava šādam pavērsienam un diez vai no šīs iestādes var gaidīt objektīvu vērtējumu, jo pēc Šlesera notiesāšanas pavisam reāla kļūst situācija, ka tuvākajā nākotnē būs jāvērtē pati prokuratūra. Kas to darīs ? :)
Taču pēc Šlesera uzstāšanās arī Saeimai būtu jāvērtē deputātu komisijas spējas pildīt tai uzdotos uzdevumus. Skaidri bija redzams, ka Sudrabas kundze netiek galā ar saviem komisijas vadītājas pienākumiem, arī pārējie komisijas locekļi, atskaitot Judinu, nebija savu uzdevumu augstumos.

Es neapšaubu deputātu godīgumu un entuziasmu ar kādu viņi šobrīd pēta Rīdzenes sarunas :), taču šāda lasāmviela jālasa un ar to jāstrādā ir juristiem, nevis citu godājamu profesiju pārstāvjiem :)

+7
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > rinķī apkārt 06.11.2017. 09.56

    par to, ka saeimai jāizvērtē komisijas nespēja veikt pienākumus – piekrītu.

    Deputātu godaprātu gan apšaubu – visu, pilnīgi visu. Politmafija ir politmafija – pat ja kāds tīrs grauds gadās, tad sistemā kļūst netīrs – tas nu būtu jāsaprot.

    Un ko tu domā visur tos smaidiņus liekot? Te Latvijā, Rīgā risinās traģēdija, tu sēdi Vācijā un tik drukā smaidiņus ? Tu priecājies , ka mums iet slikti?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Aivars B. 06.11.2017. 19.15

Patika, kā Domburs savā raidījumā Sudrabu pieķēra. Šī vairākkārt atkārtoja – nav jēgas Šleseram jautāt, viņš jau neatbild un neatbildēs… Tad Domburs nolasīja to Kriminālkodeksa pantu – ja atsakās atbildēt uz Saeimas izmeklēšanas komisijas jautājumiem, var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai sabiedrisko darbu … Sudraba uzreiz, pilnīgi pretēji tam ko nupat teica – es tur neko nesaskatīju … Izgāzās kā veca sēta. Lai veicas žurnālistiem izvilkt tos zagļus un viņu sulaiņus dienas gaismā !

+4
-1
Atbildēt

0

vvilums 06.11.2017. 18.06

Personīgi pilnīgi žēl Judinu, kas sitas kā zivs pret ledu ar farsu piesūcinātajā saeimas pret oligarhu komisijā.

+2
0
Atbildēt

2

    basta > vvilums 07.11.2017. 03.36

    Man gan ne kripatiņas to kropli nav žēl. Pēc tam, kad viņš uzbrauca cienījamam Šņores kungam, man viņš ir tāds pat staļinisks mēsls, kā Zatļers, Korens vai Ērenburgs.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > vvilums 06.11.2017. 21.49

    neraudi nu tik dikti, būs jau labi

    0
    0
    Atbildēt

    1

    vvilums > Dusma 07.11.2017. 02.17

    Tik dikti jau neraudu, kā tu pēc antonovkas āboliem iz parašijas.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu