Fotostāsts: Kā Šlesers runāja oligarhu lietas Saeimas izmeklēšanas komisijā • IR.lv

Fotostāsts: Kā Šlesers runāja oligarhu lietas Saeimas izmeklēšanas komisijā

32
Foto: Ģirts Ozoliņš

Pirmdien oligarhu lietas Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijā bija uzaicināts bijušais politiķis un viens no oligarhu sarunu “risinātājiem” 2010. gadā viesnīcā Rīdzene, kur tiesībsargi fiksēja politiķu sarunas, Ainārs Šlesers.

Viņš gandrīz visu vairāk nekā divas stundas ilgušo komisijas sēdi un izvaicāšanu norunāja, tā arī neko jaunu par lietas apstākļiem neatklājot. Uz Saeimas komisijas sēdi Šlesers ieradās kopā ar advokātu Viktoru Tihonovu.

Saeimas komisijai Šlesers nevēlējās stāstīt ne par Ir publicēto oligarhu sarunu saturu viesnīcā Rīdzene, ne arī par kriminālprocesa materāliem. Visu jau savulaik esot pateicis KNAB. Toties Šleseram bija savs vēstījums, ko īsumā var formulēt šādi: likumu viņš apzināti nekad nav pārkāpis, oligarhu kriminālprocesa ierosināšana 2011. gadā bijusi politizēta, bet izbeigšana pērn — likumsakarīga.

Kad deputāts Andrejs Judins (Par) vēlējās sīkāk izprasīt Šlesera viedokli, uzdodot jautājumus saistībā ar Ir publiskotajām sarunām, izvaicāšanā iejaucās advokāts Tihonovs, bet pats Šlesers uz jautājumiem pēc būtības neatbildēja. «Es šodien nevēlos vispār runāt par sarunām, jo tās ir selektīvas,» par Saeimas komisijas sēdē notikušo ceturtdien raksta žurnāls Ir.

Toties daudz un gari Šlesers bija gatavs runāt par citām lietām. Par to, cik nepamatoti bijuši pārmetumi par Ingunas Sudrabas (NSL) iespējamo neatbilstību komisijas vadītājas amatam tikai tāpēc, ka viņas vārdu kāds piesaucis Rīdzenē. Par to, ka Saskaņu nepamatoti padarot par partiju pret Latvijas interesēm. «Es uzskatu, pateicoties tam, ka Saskaņa šodien ir Rīgas pozīcijā, mūsu valstī ir notikusi reāla sabiedrības konsolidācija. (..) Rīga ir principā tā kā vasts valstī. Tas ir noticis. Tāpēc mēs dzīvojam mierā un saticībā, mums nav bijuši konflikti, kas saistīti ar etniskām lietām.»

Lai arī pirmdien pirms komisijas sēdes Šlesers Ir solīja sarunu, pēc sēdes viņš domas bija mainījis un atteica interviju. Tomēr pa ceļam uz izeju Ir izdevās iegūt dažas atbildes uz jautājumiem.

Tā uz Viestura Koziola savulaik Rīdzenes sarunās teikto, ka Šlesers politisko varu izmantojis savam personīgajam biznesam, ekspolitiķis atbildēja: «Laiks visu saliks pa vietām.» Lēmumus par labu Koziolam piederošiem uzņēmumiem viņš pieņēmis, jo tie bijuši Rīgas brīvostas interesēs. «Nevienā lēmumā nav situācija, ka ir zaudējumi.» Turklāt problēma esot plašāka: «Es atvainojos, paskatieties, kādus lēmumus pieņem citas partijas sev labvēlīgu uzņēmēju labā.» Vai šādu Latviju, kurā politisko varu izmanto personīgajam biznesam, Šlesers vēlas atstāt arī mantojumā saviem bērniem? «Es gribu, lai Latvija ir bagāta, attīstīta valsts.» Tuvāko gadu laikā viņš sola atttīstīt uzņēmējdarbību, lai cilvēki Latvijā atgrieztos. «Uz šodienu man nav nepieciešams jūs pārliecināt ar vārdiem. Jums ir sava taisnība, man ir sava taisnība. Pie tā arī pieliksim punktu.»

Vairāk par Šlesera līdzdalību Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijā lasiet žurnālā Ir šeit.

 

Komentāri (32)

Aivars B. 03.11.2017. 17.07

Šlesers muldēja tukšu un Sudraba ar co to netraucēja. Tas tikai vēlreiz pierāda, ka 4 no šīs komisijas ir zagļu kalpi – Sudraba, Pimenovs, Šics, Mežulis. Un pašreizējās Saeimas vairākums, kas tādus komisijā ievēlēja, ir tādi paši zagļu sulainīši – Saskaņa + ZZS + Sudrabieši , un arī NA parasti balso ar šiem kopā zagļiem par labu.

+4
0
Atbildēt

1

    edge_indran > Aivars B. 04.11.2017. 12.20

    “Uzrakstījusi romānu par 1940. gadu Latvijā, Gundega Repše uzskata, ka tā laika līdzības ar mūsdienām ir biedējošas. Viņa vēlētos izlīgumu sabiedrībā, lai vēsture neatkārtotos.”
    Cerība pēc giljotīnas. (irir.lv)
    ======================================================================================
    Vēlreiz un vēlreiz jāatgādina Latvijas intelektuāļu darbošanās pamatmotīvs dermokrātijas uzturēšanai – dzīvosim draudzīgi, saticīgi, droši un atklāti imitēsim cīnīšanos ar sabiedrības un valsts kaitēm. Muldēsim, un pārāk netraucēsim muldēt citiem:
    “…..Un viens šādas politikas aspekts ir draudzība — draudzība gan ar citiem, gan sevi pašu un prātu, domāšanu. Politikānisma aspektā nepolitiskā politika acīmredzot izvēršas kā pazīšanās, kurai ir bijusi svarīga loma arī faktiskajās koncentrācijas nometnēs. Bet draudzību raksturojoša iezīme, kā tas atzīmēts jau antīkajā pasaulē, ir parrēsisms.”
    Igors Šuvajevs:Bezvarīgie un biopolitika (punctummagazine.lv)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

J.šveiks 02.11.2017. 17.10

šlesers rupji runājot , mīksti izsakoties, pasūtija visus dir*t!, viņu vajadzēja pakārt tuvākajā kokā kad viņš ar ādas cimdā tērpto roku , vēra smagās prokuratūras durvis , ja kāds to bildi vēl no tv atceras, man tā iespiedusies atmiņā uz mūžīgiem laikiem , tas bija pirms tam kad vvf paziņoja par to ka šī kunga reputācija nevainīga kā zīdaiņa asara un zaeima aizliedza izpurināt šā kunga piedi*stos matračus

+4
-1
Atbildēt

2

    basta > J.šveiks 02.11.2017. 23.03

    Pakārt tuvākā kokā, es tikai par, bet tikai pēc tam, kad no tā būs izsisti čekas sūdi, bet galvenais, viss par viņa noziedzīgiem sakariem. Domā, tāpat vien Kampars pagarināja darba attiecības ar Šļesera ieliktnīti, maskačkas kačoku, Ozolu, LIAA vadītāja amatā, vai vadoties pēc profesionālām spējām Vienotība nodrošināja naudīgāko sili, SM, Šļesera ieliktnītim, Matīsam? Neskatoties uz to, ka Šļesera ieliktnīc Magone ir augsta ranga FSBešņika znots, drīzāk tieši tāpēc, Vienotība to atstāja turpināt graut stratēģiski nozīmīgo Latvijas dzelceļu. Par čekas Latvijas iznīcināšanās projektu, UA dalīšanu čekistiem un Krievijas bandītiem, kuru atskaņoja Šļesers un turpina Vienotība, apnicis jau skandināt.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    basta > J.šveiks 03.11.2017. 15.15

    “mīksti izsakoties, pasūtija visus dir*t!,”
    ————–
    Ņemot vērā komisijas tendenciozitāti un selektīva sarunu izmeklēšana, viņš to mierīgi var darīt. Tāds iespaids, ka Aināriņu bērnībā neveda uz cirku, ja jau viņš piekrita pakomunicēt ar komisijas cirkačiem. Jāpublicē visi sarunu audioieraksti un sabiedrība lai vērtē, nevis rij to, ko viņiem, kā suņiem trauciņā ielikuši IR un LR1 politslampas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 02.11.2017. 10.13

Sudrabas vadītajā komisijā, kuras pētāmā jautājuma specifika ir tāda, ka pilnvērtīgi strādāt ir spējīgi tikai juristi, vienīgais jurists ir Judins, pārējie – ārtsts, ekonomisti, vēsturnieks, Komisijas darbu vada ekonomists, nevis komisijas sastāvā esošais, vienīgais jurists un tas ir iemesls tam, ka komisijas sēdes, klāt pie visa, netiek profesionāli vadītas, kā noskaidrojās Delfu TV raidītā Dombura intervijas laikā. Toties komisijas vadītāja intervijas beigās vērsās pie skatītājiem ar uzsaukumu balsot par partiju “No sirds Latvijai” :))

Kādu vēstijumu saviem vēlētājiem sūta deputāti, izveidojot un apstiprinot šādu komisiju, kurai ir jāpēta valsts sagrābšanas problēma? :)

+5
-3
Atbildēt

2

    basta > rinķī apkārt 02.11.2017. 14.43

    Jau kuro reizi atkārtoju, ka sarunu publicēšanas mērķis nebija tiesiskums, vai vēršanās pret Lembergu un Šļeseru, ja vien tas netika darīts, lai tie aiz smiekliem pārplīst, bet gan cerībā nomainīt puslīdz sakarīgos ministrus: Auguli un Dūklavu, ar kremlim tīkamākiem rinkēvičiem un kazlovskiem. Neizdevās, tas nekas, čeka nepagurdama strādā 28 stundas diennaktī un desmit dienas nedēļā.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Antons > rinķī apkārt 02.11.2017. 14.18

    Un tu, laikam, cerēji, ka notiks savādāk?
    Pēc to sarunu publicēšanas dažiem pēkšņi pazuda adekvāts situācijas novērtējums, un parādījās neadekvāta eiforija- nu tik izmeklēs, nu tik būs, nu tik visus valsts nozadzējus sauks pie atbildības!
    Bija tāda tīri emocionāla reakcija no tiem, kas tādu rīcību gaidīja, tie, vispār, pārsvarā labi civēki, bet, ne pārāk gudri un ne visai apzinās, kādā valstī dzīvo.
    Un valsti gan Saeima, gan tās komisija, gan viss pārējais faktiski ir butaforija, te visu lemj pavisam citi cilvēki, ja kāds to neapzinās – nu lai jau turpina dzīvot un sap’not savā ilūziju pasaulē.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    basta > Antons 02.11.2017. 14.32

    “un parādījās neadekvāta eiforija”
    ————-
    Uzpūstais burbuļis izlaida gaisu?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu