«Laikam īsti tiesiski neesam» • IR.lv

«Laikam īsti tiesiski neesam»

1
Ainārs Šlesers parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājas Ingunas Sudrabas priekšā. Foto — Ģirts Ozoliņš, Picture Agency
Indra Sprance

Klusējis kopš Rīdzenes sarunu publiskošanas, Ainārs Šlesers beidzot komentēja «oligarhu lietu» Saeimas komisijā

Uzaicinājums sniegt paskaidrojumus parlamentārās izmeklēšanas komisijai Aināram Šleseram esot sagādājis gandarījumu. «Jo, kā masu mediji noteikti atceras, 2015. gadā — pēdējo reizi, kad es rīkoju preses konferenci saistībā ar šo lietu —, es arī aicināju Saeimas deputātus izveidot parlamentāro izmeklēšanas komisiju.» Tā viņš pirmdien sāk savu uzrunu komisijai. Vārdi gan izskatās pretrunā darbiem. Uz sēdi Šlesers ierodas advokāta Viktora Tihonova pavadībā, jo Satversme garantējot viņam tiesības uz aizstāvību. Vairāk nekā divas stundas ilgajā izvaicāšanā neko jaunu par lietas apstākļiem neizdodas noskaidrot — par Ir publicēto sarunu saturu Šlesers nevēlas runāt, arī par kriminālprocesa materāliem ne. Visu jau savulaik esot pateicis KNAB.

Toties Šleseram ir savs vēstījums, ko īsumā var formulēt šādi: likumu viņš apzināti nekad nav pārkāpis, oligarhu kriminālprocesa ierosināšana 2011. gadā bijusi politizēta, bet izbeigšana pērn — likumsakarīga.

«Viss tas, kas bija saistīts ar Saeimas atlaišanu, it kā notika likumīgi. Tikai viena lieta — visi tie apgalvojumi, kas nāca no tā laika KNAB vadītāja vietas izpildītājas [Jutas Strīķes], kaut kā nav apstiprinājušies.» Proti, neesot pierādīta neviena epizode no tām aizdomām, kas par iespējamām slēptām īpašumtiesībām dažādos uzņēmumos rakstītas iesniegumā Saeimai 2011. gada maijā. Tolaik izmeklētāji prasīja kratīšanu pie Šlesera, ko deputāti neļāva, un vēlāk tas noveda pie Saeimas atlaišanas. «Vai tas ir pārpratums, vai KNAB slikti strādāja, vai prokuratūra slikti strādāja, bet — neviens nav notiesāts, nekas nav atrasts, un mēs it kā dzīvojam tālāk,» secina Šlesers. Viņaprāt, neesot pareizi lietas izgāšanā vainot prokuratūru vai iepriekšējo KNAB vadītāju Jaroslavu Streļčenoku. Viņš uzsver, ka nevis Streļčenoks, bet «Jutas Strīķes labā roka [KNAB izmeklētāja Ilze] Kivleniece» izbeigusi oligarhu kriminālprocesu.

«Nav Zatlera sarunu»

Ir publiskotās sarunas, ko viesnīcā Rīdzene no 2009. līdz 2011. gadam ierakstīja KNAB, Šlesers neesot lasījis, taču zina teikt, ka tās neesot pilnīgas. «Nav Zatlera sarunu, nav sarunu, kurās es esmu runājis ar daudziem Vienotības politiķiem, nav sarunu, kur esmu runājis ar Nacionālās apvienības politiķiem,» uzskaita Šlesers. No Šlesera saprotams, ka viņš runājis ar Zatleru telefoniski, bet par pārējiem piesauktajiem tas netiek konkretizēts. Jāpiebilst, ka Ir publiskoja konkrēti viesnīcas Rīdzene numuriņos notikušo sarunu saturu un žurnālam nav zināms, kas runāts vēl citur.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu