Manafortam un Geitsam izvirza apsūdzības par sazvērestību pret ASV (papild.) • IR.lv

Manafortam un Geitsam izvirza apsūdzības par sazvērestību pret ASV (papild.)

6
Pols Manaforts. Foto: EPA/LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa bijušajam kampaņas vadītājam Polam Manafortam un viņa kādreizējam biznesa partnerim Rikam Geitsam pirmdien izvirzītas apsūdzības par sazvērestību pret Savienotajām Valstīm un naudas atmazgāšanu, ziņo LETA/AFP.

Šīs ir pirmās apsūdzības, kas izvirzītas saistībā ar Krievijas iespējamo iejaukšanos ASV vēlēšanās, kopš šīs lietas izmeklēšanas vadību maijā uzņēmās bijušais Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktors Roberts Millers.

Gan Manaforts, gan Geitss atklātajā tiesas sēdē neatzina sevi par vainīgiem inkriminētajos noziegumos. Tomēr tiesa abiem piesprieda mājas arestu, bažījoties, ka abi aizdomās turētie varētu izsprukt no atbildības.

Tikmēr Trampa padomnieks priekšvēlēšanu kampaņas laikā Džordžs Papadopuls atzinās, ka melojis šajā izmeklēšanā. Papadopuls 5. oktobrī atzinās, ka centies noslēpt kontaktus ar kādu Kremlim pietuvinātu profesoru, kurš piedāvājis negatīvu informāciju par Trampa vēlēšanu konkurenti Hilariju Klintoni.

Manaforts un Geitss apsūdzēti par to, ka noslēpuši miljoniem dolāru, ko nopelnījuši, strādājot bijušajam Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam un viņa vadītajai prokremliskajai partijai. FIB izmeklēšana par Manaforta sakariem ar Janukoviču tika iekļauta plašākajā Millera izmeklēšanā.

Millers paziņoja, ka Manafortam un Geitsam kopumā izvirzītas apsūdzības 12 punktos, tai skaitā par vairākiem finanšu noziegumiem un darbību kā nereģistrētiem ārvalstu aģentiem. Viņi abi padevās federālajām varasiestādēm.

Apsūdzības rakstā teikts, ka viņi atmazgājuši naudu, izmantojot slepenus bankas kontus Kiprā, Sentvinsentā un Grenadīnās un Seišelās. Caur šiem ofšoru kontiem kopumā izgājuši vairāk nekā 75 miljoni ASV dolāru (65 miljoni eiro).

68 gadus vecais Manaforts apsūdzēts vairāk nekā 18 miljonu dolāru atmazgāšanā, liecina apsūdzības raksts. Manaforts 2016.gada jūlijā kļuva par Trampa kampaņas vadītāju, bet pēc diviem mēnešiem bija spiests atkāpties, gaismā nākot faktiem par viņa darījuma ar Kremļa atbalstīto Ukrainas eksprezidentu Janukoviču.

Ziņu aģentūra AP vēstīja, ka pirms aptuveni desmit gadiem Manaforts pārstāvēja arī kādu krievu miljardieri, lai sekmētu Krievijas prezidenta Vladimira Putina intereses. Nedz Manaforta preses pārstāvis, nedz Baltais nams komentārus vēl nav snieguši.

Manaforts iepriekš noliedza, ka būtu pastrādājis kādu noziegumu, darbojoties Ukrainā. Viņš uzsvēra, ka šie darījumi bijuši “pilnīgi atklāti un atbilstoši”.

Millers par Tieslietu ministrijas izmeklēšanas vadītāju tika iecelts maijā nedēļu pēc tam, kad no amata tika atlaists FIB direktors Džeimss Komijs, kurš līdz tam vadīja FIB izmeklēšanu par Maskavas iespējamo jaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās. Martā no šīs izmeklēšanas norobežojās ASV ģenerālprokurors Džefs Sešonss.

Izmeklēšana koncentrējās ap Manafortu, kura mājās jūlijā tika veikta kratīšana, un Maiklu Flinnu, kurš neilgu laiku bija Trampa nacionālās drošības padomnieks. Flinns atkāpās no amata februārī, jo bija sniedzis maldinošu informāciju par saviem kontaktiem ar Krievijas amatpersonām.

Tikmēr Manaforts nesen Tieslietu ministrijā reģistrējās kā ārvalstu aģents, kas sadarbojies ar personām Ukrainā. Reģistrēšanās notika ar atpakaļejošu datumu, Manafortam faktiski atzīstot, ka viņš Vašingtonā pārkāpis federālo caurspīdīguma likumu.

Millera izmeklēšana iestiepusies arī Baltajā namā, pētot Komija atlaišanas apstākļus. Izmeklētāji ir pieprasījuši dokumentus no Baltā nama par galvenajām darbībām kopš Trampa stāšanās prezidenta amatā un ir nopratinājuši daudzas esošās un bijušās amatpersonas.

Izmeklēšanas ietvaros aplūkota arī 2016.gada jūnija tikšanās Trampa tornī, kurā piedalījās Manaforts, Donalds Tramps juniors, Trampa znots Džareds Kušners un krievu juriste Natālija Veseļņicka.

Jau ziņots, ka ASV prezidenta Donalda Trampa bijušais kampaņas vadītājs Pols Manaforts un viņa līdzgaitnieks Riks Geitss pirmdien nodeva sevi Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) rīcībā, lai uzklausītu apsūdzības saistībā ar Krievijas mēģinājumiem ietekmēt Savienoto Valstu prezidenta vēlēšanas.

Komentāri (6)

west 31.10.2017. 09.10

Nuja. Apvienotā “gaišo” troļļu un viņu zilo draugu kompānija nesnauž. Abiem vienas jaunās “vērtības”.

+2
-4
Atbildēt

0

lno 31.10.2017. 02.42

Par Klintoni tikai labu vai neko?:) http://www.bbc.com/russian/features-41800026

+2
-6
Atbildēt

0

lno 31.10.2017. 02.39

Kārtējā IR fake news. Lūk, BBC komentārs http://www.bbc.com/russian/features-41810062

+2
-8
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu