Vai sabiedrības sašutums par nepiedzenamo parādu dzēšanu ir pamatots? • IR.lv

Vai sabiedrības sašutums par nepiedzenamo parādu dzēšanu ir pamatots?

Valsts ieņēmumu dienesta ēka. Foto: Paula Čurkste, LETA
Anna Medne

Valsts ieņēmumu dienests (VID ) ir veicis rūpīgu analīzi un atlasījis uzņēmumus, kuriem līdz 2021. gadam dzēsīs parādus. Tie ir uzņēmumi, kuriem saimnieciskā darbība ir pārtraukta un, kā informē VID, šie uzņēmumi vairs nepastāv, līdz ar to no tiem nav iespējams piedzīt parādu. Kopējais parādu apjoms ir 1,288 miljardi eiro, no kuriem piedzenamie parādi ir aptuveni 200 miljoni eiro.

Jau kādu laiku uzņēmumiem ir iespēja izmantot 2012. gadā pieņemto nodokļu atbalsta pasākumu likumu, kas vērsts uz to, lai uzņēmums nenonāktu pie lieliem nodokļu parādiem. Tātad, ja uzņēmums vairs nespēj maksāt nodokļus tas var griezties VID un noslēgt līgumu, kas paredz nodokļu maksāšanu pēc speciāla grafika, līdz ar to uzņēmumam neveidojas soda sankcijas. Protams, ar noteikumu, ka tiek maksāti regulārie nodokļi. Kopš šā likuma ieviešanas VID saņēma jau 2209 pieteikumus. Ir pozitīvi tas, ka VID jaunās vadītājas vadībā sācis aktīvi darboties šajā jomā un atgādinājis uzņēmumiem par šo nodokļu atbalsta pasākuma likumu.

Par nenomaksātiem nodokļiem piemēroja „zvērīgas” soda sankcijas

Iedzīvotāju sašutums par to, ka šiem uzņēmumiem atlaiž nodokļu parādus, ir tāpēc, ka viņu rīcībā nav detalizētas informācijas. Parādi, kas tiks dzēsti, ir „ļoti seni” un tajā laikā uzņēmumiem par nenomaksātiem nodokļiem tika piemērotas „zvērīgas” soda sankcijas, kādas patlaban nodokļu nemaksātājiem netiek piemērotas. Līdz ar to soda sankcijas, kas attiecas uz vecajiem parādniekiem, būtu jāpārrēķina pēc jaunajiem normatīvajiem aktiem, jo patlaban viss notiek daudz liberālāk. Daļa šo parādu ir arī krīzes sekas.

Protams, sašutums ir arī par to, ka starp šiem uzņēmumiem noteikti ir arī tādi, kas veidojušies ar mērķi nodokļus nemaksāt. No tādiem uzņēmumiem, protams, neko piedzīt nevar. Mums ir pietiekami daudz uzņēmumu, kuri ir izveidoti ar domu nopietnu saimniecisko darbību neveikt un nekādi maksājumi budžetā netiek maksāti. Pakāpeniski tiek pieņemti dažādi pasākumi, par kuriem, protams, uzņēmēji ir sašutuši, bet situācija kopumā ar nodokļu maksāšanu, cik var spriest pēc Valsts kases datiem, uzlabojas.

Pauž atbalstu nodokļu nemaksātājiem

Ar 2018. gadu stājas spēkā jaunā nodokļu politika un ir nepieciešams sakārtot parādu sistēmu. Ir apsveicami, ka VID mēģina sakārtot šīs lietas, jo nav vajadzības „rakstīt” lielus parādus un tracināt sabiedrību, ja šos miljardus reālajā situācijā piedzīt nevar. Jā, iespējams, ka iepriekš no VID nav bijusi pienācīga darbība pret šiem parādniekiem. Lasot sociālos tīklus, ir skaidri redzams, ka uzņēmums, kurš saņēmis aizrādījumu no VID par nodokļu nemaksāšanu, tiek atbalstīts un masveidā aizstāvēts, nopeļot VID darbību. Taču brīžos, kad atklājas milzīgi parādi, sabiedrība metas pārmest VID nolaidīgu darbu. Uzņēmums, kurš saņem šādu sabiedrības atbalstu, saprot, ka neko sliktu nav darījis un šādi var turpināt darboties.

VID ir tiesības pārtraukt saimniecisko darbību uz zināmu laiku, ja netiek maksāti nodokļi, bet gadījumos, ja uzņēmums ir piekritis veikt maksājumus, kā bēdīgi slavenajā Gan Bei situācijā, kur uzņēmuma īpašnieki ir piekrituši visām sankcijām, to saimnieciskā darbība tiek atjaunota, lai veidotos naudas plūsma, no kā segt izdevumus un nokārtot saistības pret valsts budžetu. Darbības apturēšana nenotiek vienā dienā, pirms tam ir brīdinājumi un pārrunas. Tas nav vienas dienas jautājums.

Šis ir sakārtošanās process, pēc kura situācijai būtu jāuzlabojas.

 

Autore ir Biznesa augstskolas „Turība” finanšu un grāmatvedības programmas direktore, lektore

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu