Ukrainas Radikālās partijas deputāta spridzināšanu policija uzskata par teroraktu • IR.lv

Ukrainas Radikālās partijas deputāta spridzināšanu policija uzskata par teroraktu

Ukrainas policists pēta sprādziena, kurā tika ievainots deputāts Igors Mosejčuks un nogalināts viņa miesassargs, vietu Kijevā. Foto: EPA/LETA

Uzbrukumā Ukrainas Radikālās partijas deputātam Igoram Mosijčukam Kijevā trešdien sprādzienā nogalināts viens cilvēks, vēl četri  ievainoti, paziņoja Ukrainas Iekšlietu ministrija. Bojāgājušais bija Mosijčuka miesassargs, apstiprināja Radikālā partija.

Kijevas telekanāls “Espresso” ziņoja, ka spridzeklis, kas, domājams, bija piestiprināts pie motocikla, eksplodēja pie televīzijas ēkas durvīm, kad Mosijčuks nāca ārā pēc intervijas, raksta LETA.

“Mosijčuka slepkavības mēģinājums ir saistīts ar viņa profesionālo darbību un politiskajiem uzskatiem,” paziņoja Radikālās partijas līderis Oļegs Ļaško. “Acīmredzams, ka tas ir mūsu ienaidnieku slepenā dienesta darbs,” sacīja Ļaško, dodot mājienu par Krievijas iespējamo lomu šajā lietā.

Ukrainas Iekšlietu ministrija uzbrukumu deputātam Mosijčukam uzskata par teroraktu. Par to IeM paziņoja ceturtdienas naktī savā Facebook lapā. “Ierosināta krimināllieta pēc Kriminālkodekas 258.panta – par teroraktu,” teikts ministrijas paziņojumā.

Mosijčukam ir vidēja smaguma traumas, viņam veikta operācija. Pats deputāts uzskata, ka uzbrukuma organizatori atrodas Krievijā. “Uzskatu, ka pasūtītāji sēž Maskavā. Izpildītāji ir no Kijevas,” paziņoja Mosijčuks, uzsverot, ka šis bija “pirmais uzbrukums tāda līmeņa Ukrainas valsts darbiniekam”.

Uzbrukumā smagus ievainojumus guva arī Ukrainas polittehnologs Vitālijs Bala, atsaucoties uz Ļaško teikto, ziņo Dw.de. “Vitālijam Balam ir ļoti smags stāvoklis. Viņam citā slimnīcā veic operāciju. Viņam ir bojātas plaušas, aknas, iekšējie orgāni. Ļoti smags stāvoklis,” teica Ļaško.

Žurnālists Igors Mosijčuks (1972) kopš pagājušā gadsimta 90. gadiem bijis Ukrainas nacionālo organizāciju biedrs. 2014. gada janvārī Kijevas tiesa viņam piesprieda sešu gadu ieslodzījumu par Ļeņina pieminekļa spridzināšanas organizēšanu un gatavošanos terorakta sarīkošanai. No cietuma viņu atbrīvoja pēc varas maiņas Ukrainā un Eiromaidana uzvaras, vēlāk viņš šajā apsūdzībā atzīts par nevainīgu. 2014. gadā Mosijčuks iestājās batajonā Azov, bet pēc dažiem mēnešiem kļuva par Ukrainas parlamenta deputātu no Radikālās partijas.

Pēdējos gados Kijevā notikuši vēl citi uzbrukumi pazīstamiem cilvēkiem. Martā Kijevā gaišā dienas laikā tika nošauts pazīstamais Kremļa kritiķis un bijušais Krievijas parlamenta deputāts Deniss Voroņenkovs un viņa miesassargs. Savukārt 2016.gada jūlijā sprādzienā tika nogalināts žurnālists Pāvels Šeremets, kurš kritizēja gan Krievijas, gan Ukrainas politiku.

Abas lietas joprojām nav atklātas.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu