Precizējums par solidaritātes nodokli • IR.lv

Precizējums par solidaritātes nodokli

Tiesneša ķēde. Foto: Edijs Pālens, LETA

Ir Svarīgākais 20.10.2017. izlaidumā rakstīts, ka Satversmes tiesa atcēla solidaritātes nodokli. Šajā sakarā ir jāpaskaidro, ka Satversmes tiesas spriedums par solidaritātes nodokli nozīmē to, ka nodoklis tiek iekasēts likumīgi un atbilstoši noteiktajiem mērķiem, Ir norāda Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis.

Satversmes tiesas iebildums bija tikai par to, ka dažādām solidaritātes nodokļa maksātāju grupām ir noteiktas atšķirīgas nodokļa likmes. Te ir jāpaskaidro, ka likumdevēja izvēle piesaistīt solidaritātes nodokļa administrēšanas sistēmu valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu administrēšanai uzskatāma par saprātīgu un attaisnojamu, raksta Jarockis.

“Satversmes tiesa par Satversmes 91. panta pirmajam teikumam neatbilstošu atzina normu, kas nosaka atšķirīgas solidaritātes nodokļa likmes dažādām darba ņēmēju grupām. Runa ir par minimālām likmes atšķirībām un šīs atšķirīgās likmes attiecas uz ļoti ierobežotu personu loku – tie ir nepilni 300 solidaritātes nodokļu maksātāji gadā. Valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likme darba ņēmējiem ir 34,09%, strādājošiem pensionāriem – 29,73%, bet izdienas pensijas saņēmējiem vai invalīdu – valsts speciālās pensijas saņēmējiem – 31,57%.

Finanšu ministrija ņems vērā Satversmes tiesas spriedumu – rūpīgi to izvērtēs un līdz 2019. gada 1. janvārim sagatavos priekšlikumus, lai novērstu Satversmes tiesas konstatētās nepilnības,” raksta Jarockis.

Rakstu par Satversmes tiesas lēmumu lasiet šeit.

ST lēmuma kopsavilkumu lasiet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu