Merkele 18.oktobrī sāks koalīcijas sarunas ar FDP un "zaļajiem" • IR.lv

Merkele 18.oktobrī sāks koalīcijas sarunas ar FDP un “zaļajiem”

1
Vācijas kanclere un CDU līdere Angela Merkele (no kreisās) un Bavārijas CSU līderis Horsts Zēhofers kopīgā preses konferencē. Foto: AFP/LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien paziņoja, ka 18.oktobrī sāks sarunas par koalīcijas valdības veidošanu ar liberālo Brīvo demokrātu partiju (FDP) un “zaļajiem”, vēsta LETA/AFP.

Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadītā Kristīgo demokrātu savienība (CDU) un tās Bavārijas meitaspartija – Kristīgi sociālā savienība (CSU) – vispirms 18.oktobrī noturēs atsevišķas sarunas ar liberālo Brīvo demokrātu partiju (FDP) un “zaļajiem”, bet divas dienas vēlāk notiks visu četru partiju tikšanās.

Merkele atzina, ka tā dēvētās Jamaikas koalīcijas izveidošana nebūs viegla, tomēr mērķis ir izveidot uzticamu valdību. “Jamaikas koalīcija”, kas savu nosaukumu ieguvusi atbilstoši tās iespējamo dalībnieku krāsām, kuras atrodamas arī šīs Karību reģiona valsts karogā, federālā līmenī vēl nekad nav pastāvējusi.

Pēc desmit stundu ilgām sarunām Berlīnē CDU un CSU pārstāvji svētdien panāca vienošanos, ka Vācijā gadā uzņemamo patvēruma meklētāju skaits jāierobežo līdz 200 000. Šī vienošanās atrisināja svarīgu jautājumu, par kuru abām partijām bija domstarpības.

Lai gan CDU/CSU uzvarēja 24.septembrī notikušajās Vācijas parlamenta apakšpalātas Bundestāga vēlēšanās, viņu sniegums bija vājākais kopš 1949.gada, un salīdzinājumā ar iepriekšējām vēlēšanām 2013.gadā atbalsts konservatīvajiem saruka par vairāk nekā astoņiem procentpunktiem.

Tajā pašā laikā arī SPD cieta smagāko sakāvi Vācijas pēckara vēsturē un pēc vēlēšanām paziņoja, ka neturpinās darbu Merkeles vadītajā “lielajā koalīcijā” un pāries opozīcijā.

CDU/CSU vēlēšanās ieguva 33%, sociāldemokrāti (SPD) izcīnīja 20,5% balsu, savukārt pret imigrāciju noskaņotā eiroskeptiķu partija “Alternatīva Vācijai” (AfD) ieguva 12,6% balsis.

FDP ieguva 10,7% balsu un “zaļie” – 8,9%.

Komentāri (1)

basta 09.10.2017. 15.33

Tad jau Merķelei nāksies piekāpties komunistu cūkām un štazi pakalpiņiem, FDP, Krimas un sankciju jautājumos.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu