Krīze Katalonijā - Spānijas Konstitucionālā tiesa liedz sasaukt parlamenta sēdi • IR.lv

Krīze Katalonijā – Spānijas Konstitucionālā tiesa liedz sasaukt parlamenta sēdi

6
Katalonijas parlamenta spīkere Karme Forkadela uzrunā žurnālistus. Foto: Reuters/LETA

Spānijas Konstitucionālā tiesa ceturtdien liedza noturēt pirmdien plānoto Katalonijas parlamenta sēdi, kurā bija paredzēts analizēt neatkarības referenduma rezultātus un, iespējams, pasludināt neatkarību, vēsta LETA/AFP.

Tiesneši “deva rīkojumu apturēt plenārsēdi, kas pirmdien paredzēta Katalonijas parlamentā”, kamēr tiesa izskatīs prasību, kas iesniegta pret to, paziņoja tiesas preses pārstāve. Tiesa to apstiprināja arī rakstiskā paziņojumā.

Tiesa uzsvēra, ka ikviena plenārsēde, kas būs sasaukta, ignorējot tās rīkojumu, tiks atzīta par spēkā neesošu. Tiesa arī brīdināja, ka Katalonijas parlamenta līderi var saskarties ar kriminālvajāšanu, ja ignorēs tiesas rīkojumu.

Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons un citi katalāņu līderi paziņojuši, ka nebaidās no nonākšanas cietumā, ja Spānijas varasiestādes nolems viņus aizturēt. Katalonijas likumdevēji ir izsaukuši Pudždemonu uzrunāt parlamentu par pagājušās svētdienas neatkarības referendumu.

Kāds avots Katalonijas valdībā trešdien apliecināja, ka Spānijas Katalonijas reģions neatkarību varētu pasludināt jau pirmdienas sēdē, kas paredzēta reģiona parlamentā.

Tikmēr Spānijas futbola klubs “Barcelona” un komandas kapteinis Andress Injesta aicina Spāniju un referendumā par neatkarību nobalsojušo Kataloniju uz savstarpēju dialogu.

“”Barcelona” kā viena no lielākajam organizācijām valstī pieprasa dialogu un pārrunas, lai rastu politisko risinājumu situācijai Katalonijā. Tas jādara, cienot lielākās daļas Katalonijas iedzīvotāju vēlmi lemt pašiem savu likteni,” paziņoja “Barcelona”.

“Mēs esam vairāk nekā tikai klubs. Un tieši tādēļ uzskatām, ka tas ir mūsu pienākums – iestāties par savu tautu, kas tagad atrodas ļoti sarežģītā situācijā,” teikts kluba paziņojumā.

Injesta aicina abas puses uz dialogu. “Nekad publiski neesmu komentējis lietas, kas izraisa dalītas jūtas, tomēr šī ir ārkārtēja situācija. Viena lieta, ko vajadzētu darīt, pirms nodarām sev vēl lielāku ļaunumu – veidot dialogu, pie varas esošajiem vajag uzsākt dialogu. Dariet to mūsu dēļ. Mēs esam pelnījuši dzīvot mierā,” sociālajos tīklos raksta Injesta.

Arī Eiropas Savienība aicinājusi abas puses uz dialogu, lai mazinātu spriedzi attiecībās starp Madridi un Barselonu, bet katalāņu līderi paziņojuši, ka jau pirmdien varētu vienpusējā kārtā pasludināt neatkarību. Taču Spānijas valdība noraidījusi aicinājumus krīzi Katalonijā risināt sarunu ceļā ar starpnieku iesaistīšanu.

Jau ziņots, ka svētdien notikušajā Katalonijas neatkarības referendumā, ko centrālā valdība uzskata par pretlikumīgu, 90% tā dalībnieku nobalsoja par reģiona neatkarību.

Ja neatkarība tiks pasludināta vienpusējā kārtā, Spānijas valsts nonāks bezprecedenta konstitucionālās krīzes situācija, turklāt satricinājuma viļņi izplatīsies pa visu Eiropu. Līdz šim gan neviena Eiropas valsts nav apliecinājusi gatavību atzīt neatkarīgu Katalonijas valsti.

Komentāri (6)

gustaps 09.10.2017. 20.55

Rīt Katalonijā būs sava nauda, sava armija un slēgtas robežas ar pārēju pasauli.
Un acīmredzot vajadzēs arī savu lauka kara tiesu. Tiem, kuri brīvību nepietiekami mīlēja…

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 06.10.2017. 09.56

varu tikai atkārtoties- runa tomēr ir par sociālo netaisnību un tie, kas gūst labumu no šīs netaisnības Madrides vara – tie , protams, nav gatavi par to pat runāt.

Mana svēta pārliecība ir, ka situācija Latvijā šai ziņā ir daudz sliktāka un neglābjamāka. Mums nav vairs neviena ne politiska, ne sociāla spēka , kurš spētu vērsties pret to, ka politmafija – oligari = čekisti, partijas – saeima, valdība – paplašina savas pilnavaras, palielina sev finansējumu un varu, kamēr sabiedrības sociāli neaizsargātie slāni turpina grimt nabadzībā un beztiesiskumā.

Kaut vai mani konkrētie piemēri, pat saņemot lielāku algu ar minimālo – es finansiāli nespēju iesūdzēt tiesā ne apsaimniekotāju, ne bāriņtiesu , pat ja es gribētu kaimiņu iesūdzet, kurš savus suņus dirsina zem maniem logiem un kakas nesavāc – pat viņu es nevaru iesūdzēt, jo valsts ir uzlikusi tik lielas tiesu nodevas, ka tās spēj samaksāt tikai bagātie.

Arī pie mums specvienību puiši dīžājas kā steliņgos turēti ērzeļi – ka tik dabūtu sist – tā ir mana svēta pārliecība.
Un domāju, ka šī situācija tikai eskalēsies – gan Katalonijā, gan visur citur.

Vācijā vara kontrolē internetu – aizliedz kritiku to nosaucot par naida runām, bet – AfD ir bundestāgā , Lepēna atpūšās un laiks skrien vēja spārniem – tie būs jauni spēki, kuri problēmas nebūt nerisinās vairākumam par labu – bet tas atkal ir tas stāsts par aitu baru, kuru uz kautuvi dzen asinskāri gaanu suņi un variantu nav

0
-1
Atbildēt

1

    Sskaisle > Dusma 06.10.2017. 09.59

    šorīt dzirdēju, ka tikšot slēgti daudzi starppilsētu autobusu maršruti – valstij nav naudas ….

    skolu un sklēnu skaits mums dramatiski samazinājies – bet ierēdni zeļ un plaukst …. un resnojas, protams

    protams, ka man skauž – kas nekaiš – ja esi ierēdnis – vari laist muļķi – jo tevi sargā valsts – ja nē – nu tad pats esi atbildīgs par savu neveiksmi

    http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/680004-no_dotacijas_bernu_brivpusdienam_pardala_230_000_izm_darbinieku_samaksai

    +1
    0
    Atbildēt

    2

    BardainaisSigne > Dusma 06.10.2017. 10.24

    Tu aizmirsi pieminēt Itāliju, Lombardijas reģiona referendumu.Tie arī cīnīsies pret netaisnību?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > Dusma 06.10.2017. 10.54

    valstij nav naudas ….
    skolu un sklēnu skaits mums dramatiski samazinājies – bet ierēdni zeļ un plaukst …. un resnojas,
    ——————-
    Dramatiskās demogrāfiskās situācijas uzlabošanai 50 mio euro neatradās, bet 81 mio priekš ierēdņu piemaksām ir. Sazi no kurienes šī nauda – no līzekļiem “neatliekamām vajadzībām” ?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

kolpants 06.10.2017. 13.47

В свете новых поправок в законы я бы поостерегся критиковать власть и чиновников..Это же подрыв конституционного строя, призыв к изменению государственного строя, вода на мельницу восточных врагов Латвии. Да, есть проблемы, но молчите и терпите, они решаются.

Если серьезно, то власть по сути идет по пути того же горячо нелюбимого Путина-хорошо корми своих чиновников и они всегда за тебя проголосуют. А так как они прямо заинтересованы в сохранении статус кво, то голосовать будут активно.
Забавно, что повышение обосновывается отставанием зарплат в публичном секторе от зарплат в частном секторе.
Но что сказать на эти цифры?
http://www.csb.gov.lv/print/notikumi/videja-darba-samaksa-aug-straujak-45374.html
2017. gada 1. ceturksnis
Privātais sektors 881
Sabiedriskais sektors 897

не говоря уже о том, что сейчас член правления SIA чуть не своим имуществом уже отвечает, а госслужащий рискует только..ротацией на другое место работы с сохранением того же уровня заработной платы!
Ах да, чуть не забыл, есть еще жестокое наказание-могут на 2-3 месяца срезать до 10% от зарплаты! Жесть просто, как работать в таких условиях!

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu