Vai Lemberga darba kabinetā bija dolāru kaudze? • IR.lv

Vai Lemberga darba kabinetā bija dolāru kaudze?

20
Aivars Lembergs. Foto: Ieva Čīka, LETA
Ieva Cielava

Kam taisnība — bijušajam KNAB operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājam Jurim Jurašam, kurš LTV raidījumā 1:1 stāstīja, ka viņam savulaik Aivara Lemberga darba kabinetā Ventspils domē nācies lēkt pāri dolāru kaudzei, vai Lembergam, kurš nosauca to par meliem? Ir nolēma pārliecināties par faktiem.

«Man nācās jūsu kabinetā, lai aizietu līdz galdam, lekt pāri dolāru kaudzei, kas tika izvilkta ārā no galda atvilktnēm, kas bija vienkārši pārbāztas ar šīm naudas zīmēm,» LTV tiešajā ēterā 5.septembrī sacīja Jurašs. Savukārt Lembergs uz to paziņoja: «Jūs melojat, nekas tamlīdzīgs tur nebija.» (skat. video no 41.minūtes)

Jurašs intervijā Ir pastāstīja, ka piesauktie notikumi risinājušies 2006. gada vasarā. 20. jūlijā Ģenerālprokuratūra Lembergam uzrādīja apsūdzību kukuļdošanā, naudas atmazgāšanā un amatpersonas ierobežojumu pārkāpšanā, un attiecīgi tika veiktas kratīšanas gan viņa darba vietā Ventspils domē, gan Puzes īpašumā. KNAB darbinieki šajā lietā īstenojuši prokuratūras dotos uzdevumus un Jurašs pats Ventspils domē atradies, jo koordinējis izmeklēšanas darbības.

Kratīšanas laikā Lemberga kabinetā atrasts liels daudzums skaidras naudas, kas nebija tikai ieslēgta seifā, bet vienkārši sabāzta darba galda atvilktnē, un Jurašs atceras — KNAB darbinieki bijuši pārsteigti par to, cik nevērīgi tiek glabātas tik milzīgas naudas summas.

«Tu redzi — pilnīgi cita realitāte, kaut kas tāds, kas normālam cilvēkam neieliekas nekādā rāmī vispār. Pilnīgi cita realitāte. Un tas, cik cilvēks jūtas drošs — tā nesodāmības sajūta, varenība,» Lemberga kabinetā pieredzēto atceras Jurašs.

«Redzot, cik nevērīgi tā nauda ir sabāzta atvilktnēs — aploksnes, kuras pat nav attaisītas vaļā — var stādīties priekšā, ka viņš sēž, atrauj vaļā un vienkārši ieslidina iekšā. Katrs jau pēc savas fantāzijas var iedomāties, kā izskatās tā naudas pieņemšana, kā kungam kāds tur nes par kaut ko un viņš tik droši jūtas savā vietā, ka viņš [rīkojas] bez aizturēm, bez bijības,» stāsta Jurašs.

Skaitot šo naudu, lai fiksētu kratīšanas protokolā, izmeklētāji banknotes izlikuši kabinetā uz galda un arī grīdas, un tā tad arī esot radusies Juraša piesauktā kaudze.

Kabinetā atrastas ne tikai banknotes, bet arī Latvijas Bankas izdotās 100 latu jubilejas monētas kārbiņās. Jurašs atceras, ka bijušas arī mapītes ar dosjē par politiskajiem konkurentiem. Un, ienākot Lemberga kabinetā, pirmajā brīdī pārņēmis apmulsums, jo visas mēbeles bijušas zemākas nekā parasti — sajūta «kā rūķu zemē nonāc».

Ir pārliecinājās, ka Lemberga kabinetā 2006. gada jūlijā tiešām izņemtas lielas naudas summas un tas fiksēts kratīšanas protokolā. Kopumā Lemberga kabinetā Ventspils domē un viņa mājās Puzē tika izņemti vairāk nekā 80 tūkstoši latu, 120 tūkstoši ASV dolāru, 14 tūkstoši eiro, divi tūkstoši britu mārciņu un pārsimt zviedru kronas. Lielākā daļa naudas atradās tieši domes kabinetā — darba galdā, seifā un portfelī pie kafijas galdiņa.

Kratīšanas protokola kopijā, kas publicēta grāmatā Kā nozagt miljardu, lasāms detalizēts summu uzskaitījums, kas aizņem vairākas lappuses. No avota, kas pārzina lietas materiālus, Ir guva apstiprinājumu, ka šajās kopijās lasāmais atbilst izmeklēšanā fiksētajam.

Ventspils domē Lemberga darba galdā atrasti 63 tūkstoši latu, lielākā daļa no tiem 500 latu banknotēs (84), kā arī 100 latu banknotēs (110), 50 latu banknotēs (137) un 20 latu banknotēs (187).

Tāpat galda atvilktnē atrasti nepilni 27 tūkstoši dolāru — gandrīz visa summa 100 dolāru banknotēs (267), bet bijušas arī 50 dolāru banknotes (9) un vēl sīkāki nomināli. Bez tam galda atvilktnē bijusi aizlīmēta A4 formāta aploksne, kurā atradās 80 000 dolāru — astoņas vienādas simt dolāru banknošu paciņas.

Arī eiro valūta Ventspilī bijusi apritē — Lemberga galda atvilktnē atrasti vairāk nekā 14 tūkstoši eiro. Galvenokārt 500 eiro banknotēs (15), kā arī 50 eiro banknotēs (72) un 200 eiro banknotēs (14). Pa vidu gadījušās arī 176 britu mārciņas.

Salīdzinoši necilākas summas — vairāki tūkstoši — bijušas ieslēptas seifā, kur izmeklētāji atrada vairākas 500 latu banknotes (8), simtlatniekus (5) un dažus dolārus.

Bez tam divās kartona kastēs darba kabinetā glabājušās arī Latvijas Bankas kolekcijas monētas — kopskaitā 75, katra 100 latu nominālvērtībā.

Prāvas summas kabinetā atrastas arī portfelī pie kafijas galdiņa. Nepilni septiņi tūkstoši latu — galvenokārt 100 latu banknotēs (32) un 500 latu banknotēs (6) — un vēl 10 tūkstoši dolāru jeb simts simtnieki.

Lai noskaidrotu, kāpēc Lembergs LTV ēterā Juraša teikto nosauca par meliem, Ir sazinājās ar viņu pašu. Lembergs telefonsarunā nenoliedza, ka nauda viņa kabinetā atrasta, bet tās neesot bijis tik daudz, lai vajadzētu lekt pāri kaudzei.

«Tur bija 120 tūkstoši dolāru, tas nozīmē 12 paciņas, kuras var ielikt sieviešu rokassomā. Mani gada ienākumi bija kādi 5 miljoni latu. Tas [kabinetā izņemtās naudas daudzums] ir apmēram tāds kā jums būtu pieci eiro. Tur lekt pāri nevajag. Ja jūs stādāties priekšā, kā izskatās viena 100 dolāru paciņa… Ja pa vienam dolāram taisīsiet, tad būs maiss, bet tur bija simt dolāru zīmēs. Pie maniem ienākumiem tas ir, teiksim tā, štrunts. Pie jūsu ienākumiem tas, protams, nav štrunts,» skaidroja Lembergs.

Precizēt viņa tā laika ienākumus Lembergs aicina, iepazīstoties ar amatpersonas deklarāciju, jo telefona sarunas laikā «runā no galvas». Ir pārliecinājās, ka 2005. gadā Aivara Lemberga deklarētie ienākumi bijuši 8,6 miljoni latu, bet 2016. gadā — aptuveni viens miljons eiro.

Jāpiebilst, ka deklarācijā amatpersonām jānorāda arī skaidras naudas uzkrājumi. Atskaitoties par 2005. gadu, Ventspils domes priekšsēdētājs bijis pieticīgs — 1000 dolāri, 3000 mārciņas un 5000 lati. Taču jau 2006. gada deklarācijā, kas aizpildīta pēc veiktajām kratīšanām, norādītie uzkrājumi braši pieauguši līdz 2000 mārciņām, 12 tūkstošiem eiro, 95 tūkstošiem latu un 195 tūkstošiem dolāru.

Vaicāts, kādiem tēriņiem viņam skaidrā nauda tādos daudzumos bija vajadzīga domes darba kabinetā, Lembergs skaidro: «Vienkārši viņa tur stāvēja. Darbā labāk nekā mājās — drošāk. Apsargāts, kabinets uzraudzībā, bet māja tukša ir brīžiem. Ja brauc uz Angliju, tad esi samainījis — brauc. Ja uz Ameriku brauc — paņem cash. Karti praktiski neizmantoju. Karti var viegli nokačāt, nozagt. Es uzticos tikai skaidrai naudai,» rezumēja Lembergs.

Komentāri (20)

vvilums 06.10.2017. 12.00

Kremļa trollis edge ar joni metas kremļa padauzu lembi atmazgāt- tīru,baltu, pūkainu.

+8
-1
Atbildēt

0

AK 06.10.2017. 10.54

Tas, ka daudz naudas atvilktnē, koferī un seifā, tas jau pēc būtības nekas. Svarīgāk jau būtu tas, kāda ir naudas izcelsme – legāla vai nelegāla. Protams, uz iedzīvotāju masām jau iedarbosies tie cipari vien :)

Bet vispār man šis jaunais IR weblapas izskats joprojām galīgi nepatīk. Lai arī ir modernāks, bet pārskatāmība ir šausmīga. Īsti nevar uzreiz saprast, kas ir kas (ziņas, viedokļi u.tml.), kura ir jaunāka publikācija, kura vecāka, komentāru skaitu pie virsraksta (diskusiju aktivitāti) var redzēt tikai atsevišķās vietās.

Jau tā samērā maz te parādījos pēdējā laikā, bet šis bardaks (šausmīgā nepārskatāmība) vēl vairāk veicina velmi iet ar līkumu. Diemžēl.

+7
-6
Atbildēt

3

    edge_indran > AK 06.10.2017. 11.16

    Pieradīsi pie IR-šu jaunā formāta. Kā saka – pirmos 10 gadus būs grūtāk….
    Pieradām tak pēc 1991.g.21.augusta pie kampēju un oligarhu īstenotās “valsts sagrābšanas”, kaut arī 1991.- 2001.g. bija ne pārāk labvēlīgs vairākumam. Nāks jauni “parlatviešu” laiki, nāks jauni dermokrātijas “labumi” – šitenie aizmirsīsies….
    Nav nekāds “diemžēl”, IR apzināti veidots plānveida pasākums, ar noteiktiem mērķiem, konkrētiem uzdevumiem, rīcībām un atbildību. Mācies, auseklīšu veterān, neesi vairs bīdāms bandinieks kāds biji kopš 1987.gada.:
    ” ….Indijā piedzīvotais man deva pamatī­gu grūdienu. Atbraucis mājās, sāku vai­rāk analizēt notiekošo. Tolaik strādāju Tautas partijas birojā. Runāju ar Minis­tru prezidentu Aigaru Kalvīti un finan­šu ministru Ati Slakteri par to, ka varētu būt krīze, bet viņi mani nosauca par ba­da dzeguzi: «Kāda krīze? Viss strauji iet uz augšu!» 20 jautājumi Andrim Paulam-Pāvulam
    ( Avots: Playboy, aprīlis, 2014 / gulags.wordpress.com)

    0
    -6
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > edge_indran 06.10.2017. 13.02

    Šādā ziņu izplatīšanas veidolā,cilvēkiem krasi pasliktinot iespējas komentēt,domāt līdz,apmainīties ar viedokļiem un iespaidiem, šī lapele nespēs konkurēt ar citām ziņu vietnēm un piesaistīs maz apmeklētāju …un pakāpeniski iznīks.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > AK 06.10.2017. 12.37

    ko nu nīdi AK – arhīvu tev atvēra – Iesalnieks algu samaksāja viss kārtībā – bet nu galvenais tik žēloties

    es virsrakstu izlasīju – kā – vai kabinetā bija dolāru kundze un uzreiz domāju – interesanti ,kura mums ir dolāru kundze – bet tad sapratu, ka tomēr kaudze, nevis kundze , bet no otras puses – kāda starpība

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > AK 06.10.2017. 15.49

    AK Nav tik traki, ja pierod. Ir te arī savi plusi. :)

    +4
    -1
    Atbildēt

    1

    AK > rinķī apkārt 06.10.2017. 16.41

    Pie komentāru kārtības un citām lietām var pierast. Bet man stipri nepatīk pirmā lapa un patiesībā arī citas – tur nav kārtības, viss vienā putrā – lielas bildes, mazas bildes, raksti bez bildēm, dažāds apakšnodaļas vai blakusnodaļas ieliktas. MILZĪGS NEPĀRSKATĀM JUCEKLIS. Man patīk, ja viss ir salikts pa plauktiņiem, ir skaidrs, kas kur atrodas un viss ir pārskatāms. Šajā izpildījumā es to absolūti neredzu :(

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Komūnistu pļāvējs 08.10.2017. 14.11

Ja Edža par varītēm aizstāv Hūti, tātad ir skaidrs, ka viņa patika pret šo kriminogēno elementu ir pamatota ar kaut ko vairāk par vienkāršu atbalstu kompartijas hibrīdam ZZS. Edža tā parasti nestreso. Tas nozīmē, ka viņam bail arī no Juraša un JKP.

+1
-2
Atbildēt

1

    BardainaisSigne > Komūnistu pļāvējs 09.10.2017. 07.49

    Kāpēc vajadzētu tik ļoti pretstatīt vienu fīrmani Jurašu otram – voroķilam Lembergam?Tikai tāpēc,ka mērogi atšķiras?Un kāpēc gan pretstatīt ZZS,kurā ir daži veci komunisti – Latvijas ceļa vecbiedra Bordāna un krievu militārista ,tanku pulka speciālās daļas virsnieka meitas Potāpovas JKP?Vispār, no tāda hibrīda vajadzētu gan nedaudz piesargāties.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu