Ivars Štubis, ieskaņojis 100 tautas­dziesmu • IR.lv

Ivars Štubis, ieskaņojis 100 tautas­dziesmu

«Tagad, ja gribu ātri atrast vārdus kādai dziesmiņai, varu paņemt telefonu, paskatīties jaunajā lietotnē,» Ivars Štubis Austrālijā priecājas par paša darbu. Decembrī iznākšot viņa albums ar latviešu tautasdziesmām un to aranžējumiem ģitārai. Foto no personīgā arhīva
Ieva Puķe

Pāris mēnešos — Ivars Skype sarunā no Melburnas atbild, cik ilgā laikā ar klavierēm iespēlējis melodiju un akordus muzikālajam materiālam, kas atrodams jaunajā mobilajā lietotnē Tautasdziesmas.com. Pasaules Brīvo latviešu apvienība to pasūtījusi kā diasporas latviešu skolu dāvanu Latvijas simtgadē.

«Sākumā domāju, ka būs viegli, jo daudzas no šīm dziesmām jau zināju, bet izrādās — vienā grāmatā melodija ir tāda, citā — mazliet citāda, manā galvā atkal cita. Dažreiz bija jāieraksta vairākas reizes. Daina, kas izvēlējās dziesmas un atrada vārdus, pārbaudīja, kā ir pareizāk. Laiku aizņēma arī failu samazināšana. Arnis, kurš veidoja lietotni, negribēja to pārāk lielu, lai cilvēki var viegli lejupielādēt.» Te Ivars piemin draudzenes Lailas vecākus, Grosu ģimeni, pēc kuras lūguma iesaistījies šajā projektā. Viņi, tāpat kā Ivara vecāki Anita un Edgars, ir dzimuši Austrālijā.

Uzaudzis Sidnejā, Ivars Melburnā pirms diviem gadiem ieradies draudzenes un darba dēļ. Četras dienas nedēļā viņš ir tā dēvētais dzīvesveida koordinators Melburnas Latviešu ciemā, vienīgajā latviešu veco ļaužu aprūpes namā Austrālijā. 70% iemītnieku — sievietes, daudzas 26 gadus veco puisi pazinušas arī iepriekš, priecājušās atkal satikt. «Izgudroju pasākumus un aktivitātes, īpaši patīk lietot mūzikas terapiju,» viņš stāsta. «Paņemu akordeonu vai ģitāru, dziedam tautasdziesmas, vecās ziņģes. Vienā nama spārnā ir tikai cilvēki ar demenci, kad spēlēju vecu tautasdziesmu vai Zilo lakatiņu, kāds, kas gandrīz vairs nemāk runāt, atceras visus pantus! Ir interesanti redzēt, cik liels spēks ir mūzikai.» Ieguvis kompozīcijas bakalaura grādu Austrālijas Mūzikas institūtā Sidnejā, izdevis savu albumu Young Blood, Ivars pašlaik Tasmanijas Universitātes kursā tālmācībā studē demences mehānismu, «kas notiek cilvēku smadzenēs, kā es varu ar mūzikas terapiju palīdzēt uzlabot viņu ikdienas dzīvi».

Arī piektdienā, kad runājam, Ivars darbojies ar senioriem: «Pusdienas, dziesmas, mazliet vīna un alus, lai vecīšiem būtu interesantāk.» Vai alkohols palīdz cilvēkiem dziedāt labāk? «Tas tieši nepalīdz labāk dziedāt, bet cilvēki domā, ka viņi labāk dzied,» Ivars smejas. «Kad mēs ar draugiem, kaut ko ierakstot, iedzeram pāris aliņus un domājam, ka labi skanēja, nākamajā dienā to noklausāmies — neskanēja gan.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu