Pie urnām caur stekiem • IR.lv

Pie urnām caur stekiem

1
Katalonijas neatkarības atbalstītāji pirmdien devās Barselonas ielās, protestējot pret Spānijas Civilās gvardes vardarbību svētdien referenduma laikā. Foto — AP/LETA
Vilis Kasims, speciāli Ir

Pēc Spānijas policijas apkarotā neatkarības referenduma Katalonijas prezidents Karlass Pudždemons pirmdien paziņoja, ka tā rezultāti ir pietiekams pamats neatkarības procesa sākšanai. «Katalonija ir izcīnījusi tiesības kļūt par neatkarīgu valsti,» viņš teica, uzrunājot plašu demonstrāciju Barselonā. Lai arī Pudždemons solīja, ka reģiona parlaments par to saskaņā ar referenduma likuma noteikumiem lems jau tuvākajās dienās, viņš arī piebilda, ka «mēs nevēlamies traumatisku atšķelšanos, bet gan kopēju sapratni ar Spānijas valsti», un aicināja Spānijas premjerministru Mariano Rahoju piekrist pārrunām par reģiona nākotni. Savukārt Rahojs savā oficiālajā paziņojumā sacīja, ka atbilstoši Spānijas konstitūcijai «nekāds referendums nav noticis». Gan viņš, gan citas valdības amatpersonas arī uzsvēra, ka Spānijas policija ir rīkojusies «mierīgi un proporcionāli».

Protestējot pret Spānijas policijas pielietoto spēku referenduma dalībnieku izklīdināšanā un vēlēšanu materiālu savākšanā, otrdien Katalonijā tika izsludināts ģenerālstreiks. Daudzas amatpersonas, pret neatkarību izvairīgi noskaņoto Barselonas mēru Adu Kolau ieskaitot, aicināja Mariano Rahoju atkāpties. Arī Spānijas opozīcijas lielākās partijas sociālistu vadītājs Pedro Sančess nosodīja spēka pielietošanu, taču apstiprināja, ka valsts stabilitātes labad nemēģinās gāzt Rahoja valdību.

Arī pašā Katalonijā ne visi ir vienisprātis par labāko ceļu uz priekšu. Katalonijā populārākā avīze La Vanguardia ievadslejā vienlaikus kritizēja gan referenduma organizētājus, gan Madrides rīcību. Tās redaktors Mariuss Karols uzsvēra, ka Rahojs, vēloties nostiprināt savu atbalstu pārējā Spānijā un kavēt līdzīgu neatkarības kustību veidošanos citos reģionos, ir tikai apdraudējis politisku situācijas atrisinājumu. Savukārt reģiona otra lielākā laikraksta El Periodico apskatnieks Žordi Evola rakstīja: «Pēc vakar notikušā neatkarība, daudzuprāt, ir tikai laika jautājums. Daudzi kataloņi domās jau ir pametuši Spāniju. Un vakar Mariano Rahojs panāca, ka tāpat aizies vēl daudzi.»

Spānijas lielākais laikraksts El Pais un vairāki citi centriski un kreisi no-skaņoti plašsaziņas līdzekļi, līdzīgi kā La Vanguardia, aicina sākt dialogu, lai nākotnē nepieļautu vēl lielākas problēmas. «Nedrīkst iesaistīties darīšanās ar valsts apvērsuma rīkotājiem, bet var runāt par lielāku pašnoteikšanos,» secināja El Pais. Tikmēr labēji noskaņotie mediji galvenokārt nosodīja referenduma organizētājus un slavēja pret balsojumu un Katalonijas neatkarību vērstās demonstrācijas Madridē un citviet Spānijā. Valstī lielākā labēji noskaņotā avīze ABC rakstīja, ka referenduma rīkotāji ar saukli «Balsot nav noziegums», kam «būtu piekritis pat Hitlers, ir sagūstījuši cilvēku gribu un sajaukuši viņu prātu».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu