NEPLP izsaka neuzticību Latvijas Radio valdes loceklei Sigitai Roķei (papild.) • IR.lv

NEPLP izsaka neuzticību Latvijas Radio valdes loceklei Sigitai Roķei (papild.)

11
Latvijas Radio valdes locekle Sigita Roķe piedalās preses brīfingā pēc Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) sēdes, kurā nolemts izteikt viņai neuzticību. Foto: Sintija Zandersone, LETA

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nolēma izteikt neuzticību Latvijas Radio (LR) valdes loceklei Sigitai Roķei. Amats viņai bija jāpamet jau ceturtdien. Nākamnedēļ tiks iecelta jauna valde, kuru apstiprinās pirmdien, 2.oktobrī, bet darbu tā sāks otrdien, 3.oktobrī.

Roķe Latvijas Radio valdē atbild par programmu attīstības jautājumiem un strādā kopš 2015.gada janvāra. Taču no šā gada marta līdz augustam viņa bija vienīgā LR valdes locekle, jo NEPLP izteica neuzticību LR valdes priekšsēdētājam Aldim Pauliņam un valdes loceklim nodrošinājuma jautājumos Uldim Lavrinovičam. Tolaik NEPLP Roķei deva pārbaudes laiku. Šogad 11.maija sēdē nolēma, ka viņa kā vienīgā valdes locekle turpinās darbu LR valdē.

Tomēr augusta sākumā NEPLP nolēma par LR valdes locekli apstiprināt LR finanšu direktoru Juri Gavaru, kurš no aprīļa LR valdē darbojās kā prokūrists. Konkurss uz LR valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatu finanšu vadības jautājumos tika izsludināts 10.augustā, bet pieteikumus konkursā varēja iesniegt līdz 25.augustam.

NEPLP pārstāvis Ivars Āboliņš ceturtdien teica, ka Roķes darbība radio valdes locekles amatā radījusi padomei šaubas, vai viņa spēj saglabāt NEPLP kā LR kapitāla daļu turētāja uzticību valdes locekļa amata pienācīgai pildīšanai atbilstoši LR valdes nolikumam, ar valdes locekli noslēgtajam pilnvarojuma līgumam un NEPLP pieņemtajiem LR saistošiem lēmumiem, tajā skaitā NEPLP apstiprinātajiem valdes mērķiem un uzdevumiem.

“LR valdes locekle ir zaudējusi padomes uzticību, jo ir konstatēti vairāki pārkāpumi LR darbībā, turklāt atkārtotās diskusijas par LR turpmāko attīstību nav pārliecinājušas par valdes locekles izpratni attīstīt LR kā mūsdienīgu mediju ar caurspīdīgu un demokrātisku pārvaldības sistēmu. Ilgstoši uzturēta nevienlīdzīga atalgojuma sistēma, kas ļāvusi veikt liela apmēra piemaksas atsevišķiem LR darbiniekiem, LR satura tirgošana, kā arī nespēja triju gadu laikā nodot ekspluatācijā 200 000 eiro izmaksājušo Multimediju studiju, ir pamatoti iemesli apšaubīt Roķes kompetenci un atbilstību LR valdes locekļa amatam. Šāda pārvaldība vājina sabiedrisko mediju, šķeļ darbiniekus un grauj LR reputāciju. Līdz ar to padome ir nolēmusi izteikt Roķei neuzticību un atbrīvot viņu no LR valdes locekļa amata pienākumu pildīšanas,” sacīja NEPLP priekšsēdētāja Dace Ķezbere.

Āboliņš teica – katrs informācijas pieprasījums no LR ir novedis padomi pie “šokējošiem” un “graujošiem” atklājumiem, pie kā NEPLP ieskatā ir vainīga LR vadība.

Viņš skaidroja, ka Roķe imitējusi darbību un regulāri maldinājusi gan sabiedrību, gan NEPLP, gan LR darbiniekus, jo LR iekšienē esot atklāta ne tikai neadekvāta piemaksu sistēma, bet arī satura tirgošana vairākos LR programmu, tostarp “Latvijas Radio 1”, “Latvijas Radio 2” un “Latvijas Radio 5” (“Pieci.lv”) raidījumos un ziņās par neadekvāti zemām cenām, kas licis apšaubīt arī LR cenu politiku.

Āboliņš uzsvēra, ka padomes atklātais LR ir īpaši satraucošs laikā, kad sabiedrībā aktuāls ir kļuvis jautājums par viltus ziņām un informatīvās telpas drošību.

Vienlaikus NEPLP loceklis sacīja, ka negodīgā LR darbinieku piemaksu sistēma, neadekvātā cenu politika un satura tirgošana atklājās arī šā gada pavasarī veiktajā LR funkciju auditā.

Roķe: atlaišanai var būt politisks zemteksts

Roķe pieļauj, ka NEPLP lēmumam atbrīvot viņu no amata varētu būt politisks zemteksts. Īsi pēc NEPLP paziņojuma Roķe preses brīfingā sacīja, ka viņai padomes lēmums nav pārsteigums un tam viņa ir gatavojusies, ziņo LETA.

Viņa skaidroja, ka padome ilgstoši izdarījusi spiedienu uz LR, lai tas iesniegtu aptuveni 10 000 dokumentu, tomēr par tiem nav bijušas nekādas konstruktīvas sarunas, tikai oficiāla korespondence.

Taujāta par NEPLP atklāto, ka LR tirgojis saturu sponsoriem, Roķe noliedza šādas prakses īstenošanu radio, uzsverot, ka raidījumu sponsorēšana un līdzfinansēšana tika īstenota atbilstoši valsts likumdošanai. Viņa uzsvēra, ka LR nākas slēgt sponsorēšanas līgumus, jo bieži vien, lai izpildītu sabiedriskā pasūtījuma nosacījumus, valsts budžetā tam nepietiek līdzekļu.

Tāpat viņa uzsvēra, ka gan viņa, gan arī LR otrā līmeņa vadītāji ir pauduši vēlmi sadarboties ar NEPLP, tomēr, viņasprāt, padomes plašā LR dokumentācijas izpēte liecina, ka tās mērķis nav sakārtot LR. “Negribētos ticēt, ka tuvojas vēlēšanas un ka te varētu būt citi nodomi – nevis sakārtot LR pēc būtības, bet sakārtot kaut ko citādākā veidā un citādi,” sacīja Roķe.

Viņa uzsvēra, ka LR ir medijs ar stipru mugurkaulu, par ko liecina, ka LR saņem vēstules no politiķiem un pašvaldību vadītājiem, paužot neapmierinātību ar ziņu saturu. Tas, pēc Roķes domām, liecina, ka radio žurnālisti labi dara savu darbu. “Protams, ka radio ir satraukts un ar šo situāciju nav mierā, un mēs iekšēji esam pārrunājuši, ka tas būtībā izskatās pēc LR graušanas. (..) Ceram, ka tam tiks pievērsta sabiedrības uzmanība, ka LR ir vērtība gan pati par sevi, gan sabiedrībai un valstij, jo gribam dzīvot neatkarīgā valstī,” sacīja Roķe.

LŽA: NEPLP izmantoja publisku telpu konflikta eskalācijai

Attiecībās ar Latvijas Radio (LR) Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) izmantojusi publisko telpu konflikta eskalācijai, LETA sacīja Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) valdes priekšsēdētāja Rita Ruduša.

Viņa pauda nožēlu, ka NEPLP attiecībās ar LR nav sekojis konstruktīva, cieņpilna dialoga principiem, bet tā vietā “izmantojis publisko telpu kritikai un konflikta eskalācijai”.

“Reformas un strukturālās pārmaiņas, pret kuru nepieciešamību LR kā institūcija un Roķe kā vadītāja nekad nav iebildusi, jāvada dialoga formā,” teica Ruduša, piebilstot, ka jebkurš cits formāts grauj sabiedriskā radio reputāciju.

(papildināta ar Roķes un Žurnālistu asociācijas viedokli)

Komentāri (11)

Urga 30.09.2017. 08.33

Pamatīgi gatavota rīcības programma. S.Roķes atlaišana zibenīga tajā pašā dienā. Galvenais paķert uz izbrīnu, lai sabiedrība nepaspēj attapties. Aizstājēji jau zināmi un gatavi ķerties pie darba. Steiga šoreiz izšķiroša, piedevām palīgā nāk draudi par kriminālatbildību, ja sabiedrībai kaut jel mazākā info noplūde, jo sabiedrība “pelnījusi tikai gatavu pankūku” – galvenais steigā un tumsā. Tieši I.Āboliņa kaismē un steigā spoži izpaužas viņa “profesionalitāte”, kas ļauj aizslēpties neredzamai priekšniecei D.Ķezberei, jo viņai pie sirds tikai labās ziņas. Vai D.Ķezbere, stājoties amatā, neteica, ka viņa gatava arī atkāpties, ka viņa tikai sākumposmā uzņēnusies vadību? Manuprāt, šis būtu labs brīdis.
P.S. Radio izteica neuzticību I.Āboliņam. Dīvaini, kāpēc I.Āboliņu uzreiz tajā pašā dienā neatlaida, vēl jo vairāk, ja viņš pat atzina savas kļūdas. Ko viens nedrīkst, to otrs drīkst?
Vai patiešām dzīvojam Lemberga republikā?

+2
0
Atbildēt

0

traductrice 29.09.2017. 12.28

dzirdēju šārīta interviju ar fruktu āboliņu LR1. Mani “šokēja”, ka “šokējošie” atklājumi izdarīti, nenoklausoties nevienu raidījumu. Ierēdnis, kas uzdodas par sabiedrības interešu aizstāvi, NEKLAUSĀS radio, tāpēc nemaz nezina, par kādu raidījumu saturu tiek slēgti līgumi. Vēl jo vairāk, šokējoši ir tas, ka frukts vārdā āboliņš, domāju, ar NODOMU jauc divus jēdzienus – raidījuma tēma (kas tomēr būtu jāsaskaņo ar pasūtītāju) un raidījuma saturs.

+2
0
Atbildēt

0

vvilums 28.09.2017. 21.36

Lembja-kremļa padauzas raujas vaigu sviedros veidojot kontrolētus valsts masu medijus. Pagaidām sekmējas tīri labi.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu