Bergmanis: "Zapad 2017" izspēlēts scenārijs Baltijas reģiona bloķēšanai • IR.lv

Bergmanis: “Zapad 2017” izspēlēts scenārijs Baltijas reģiona bloķēšanai

24
Ministrs Raimonds Bergmanis. Foto: Zane Bitere, LETA

Acīmredzot mācību galvenais akcents norisinājās Krievijas mācību poligonos

Latvijas Aizsardzības ministrija vēl tikai gatavos izvērtējumu par Krievijas un Baltkrievijas mācībām “Zapad 2017”, taču vairāki mācībās pielietotie elementi liecinājuši, ka tiek izspēlēts scenārijs Baltijas reģiona bloķēšanai, aģentūrai LETA pastāstīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Lai arī mācību aktīvā fāze beidzās vakar, Bergmanis norādīja, ka Krievijas bruņoto spēku aktivitātes nekur neizpaliks. “Mācības ir beigušās, taču esam daudz runājuši par [viņu] ieguldījumiem bruņoto spēku infrastruktūrā, vienību treniņiem un negaidītajām mācībām. Tas nekur nepazudīs. Vērosim, kas notiks ar Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko teikto, proti, līdz 30.datumam visām Krievijas bruņoto spēku vienībām jāatstāj Baltkrievijas teritorija. Pārējās lietas, kas pēdējos gados norisinājušās pie mūsu robežām, domāju, nekur nepazudīs,” norādīja ministrs.

Bergmanis teica, ka liela uzmanība bija pievērsta pašām mācībām, taču būtiski ir pievērst uzmanību tam, kas notiek pirms un pēc mācībām.

Vaicāts par mācību patieso mērķi, Bergmanis sacīja, ka mācību izvērtēšanai vispirms jāsagaida atgriežamies Latvijas novērotāji un jāapmainās ar sabiedroto rīcībā esošo informāciju. “Pavērojot kopīgo bildi, manuprāt, ir atstrādāti daudzi elementi no tā sauktās nepiekļuves un Baltijas reģiona bloķēšanas,” teica ministrs. Šajā stāstā iederas gan tas, ko teikuši mācību rīkotāji, gan tas, kas atspoguļots Krievijas medijos par kuģu izveidoto nosacīto robežšķirtni jūrā.

Ministrs gan uzsvēra, ka patlaban nevajadzētu sniegt priekšlaicīgus izvērtējumus.

Tāpat viņš minēja, ka acīmredzot mācību galvenais akcents norisinājās Krievijas mācību poligonos. Par to liecinot tas, ka mācības klātienē apmeklēja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Bergmanis arī apliecināja, ka saistībā ar “Zapad 2017” nekāda paaugstināta kaujas gatavība NBS nav noteikta un armija darbojas ierastajā režīmā.

Jau ziņots, ka “Zapad 2017” aktīvās fāzes laikā Latvijā provokācijas nav konstatētas, taču mācības par noslēgtām varēs atzīt tikai pēc vienību atgriešanās dislokācijas vietās, norāda Latvijas Iekšlietu un Aizsardzības ministrijās.

Lai arī vakar noslēdzās mācību aktīvā fāze, Latvijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka mācības par noslēgtām varēs uzskatīt tikai brīdī, kad visas tajās iesaistītās bruņoto spēku vienības būs atgriezušās savās pastāvīgajās dislokācijas vietās. Ņemot vērā iesaistīto vienību apjomu, tas varētu prasīt vismaz mēnesi.

Ministrijā arī ir saņemta informācija par vairākiem incidentiem, tāpēc eksperti analizē to izcelsmi, lai pārliecinātos, vai tiem bijusi saistība ar kaimiņvalstu mācībām. Arī izskanējušo informāciju par to, ka īsi pirms “Zapad 2017” Kurzemē bija negaidīti traucējumi mobilo sakaru tīklos, vēl vērtējot eksperti.

Drošības policijas vērtējumā šo mācību aktīvā fāze uzskatāma par kulmināciju plašākam civilimilitāru mācību un sagatavošanās darbu kompleksam, kas veikts visa šā gada garumā, it īpaši septembrī.

 

Komentāri (24)

Anonīms 21.09.2017. 17.23

nezinu nezinu

pirmais, ko zinu, ka krievijas karaspēks no baltkriievijas nemaz vel nav atvilkts

otrais – ka mūs kā pisloņus informatīvi drāza bez žēlastības – viens nato ģenerālis ta un viens šitā , pa vidu pabriks – ka nav ko uztraukties

bet kā piemēram, man rikoties – ja teiksim pretī pa ielu vai mežu nāk kreivs krievijas armijas tērpā – ne vārda – varu kā saka bailēs noģībt vai priekā atdoties – sitai sasodītai Latvijas valstij par mani ir lielais VIENALGA

kā krievi saka – nekas jau nenotika bet – osadoček ostalsja

+1
0
Atbildēt

1

    tonijs > Anonīms 21.09.2017. 21.39

    Ja tev pretī nāk krievs armijas tērpā, tad visticamāk ir 9.maijs un tu esi pie uzvaras pieminekļa. Kā rīkoties? Rīkojies pēc apstākļiem.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu