Visiem saprotams • IR.lv

Visiem saprotams

9
Guntars Račs.
Ieva Puķe

Katru dienu uzrakstīt dzejoli – tāda gada sākumā bija Guntara Rača apņemšanās. Viņš to nav pārkāpis ne reizi, un katru dienu viņa feisbuka kontā «iekrīt» pa dzejolim. Nesen daļa no tiem iznākusi grāmatā 365. Nelielais dzejoļu krājums īsā laikā kļuvis par vienu no visvairāk pieprasītajiem izdevumiem

Uzvalkā ar lakatiņu kabatā, spoži noviksētās kurpēs, Guntars Račs tikko atgriezies no tikšanās ar lasītājiem Bauskas bibliotēkā. Iemesls: viņa darbavietas – ierakstu kompānijas MicRec  izdotā Rača dzejoļu grāmata 365.  Tiekamies viņa darba kabinetā Pārdaugavā, plauktos aiz dzejnieka muguras viz kompaktdisku muguriņu svītras. Arī liels Guntara Rača ilggadējā dziesmu sacerēšanas partnera Raimonda Paula foto un plakāts no paša 50 gadu jubilejas koncerta pirms diviem gadiem. «Ikdienā strādāju ar māksliniekiem,» Guntars no biroja krēsla pie rakstāmgalda pārsēžas otrpus kafijas galdiņam. «Slēdzu līgumus, ierakstu un popularizēju dziesmas radiostacijās, izdodu albumus, taisu dažādu veidu muzikālos projektus. Dziesmām atrodu izpildītājus un izpildītājiem dziesmas, savedu kopā komponistus ar izpildītājiem šeit un ārzemēs. Normāls ierakstu kompānijas darbs, diezgan nervozs, bet arī radošs.»

Cik dziesmām esi sacerējis tekstus?
Neesmu skaitījis. Tie vairs nav simti, bet tūkstoši. Ne visi, protams, ir labi, pabeigti, ar kuriem es varētu lepoties. Liela daļa tomēr izturējuši laika pārbaudi. Varu būt laimīgs, ka ir bijusi iespēja strādāt, piemēram, ar Līviem, kopā izdot četrus albumus. Ainars Virga ir mans bērnības draugs, tāpēc droši vien likumsakarīgi. Un, protams, gribētāju sadarboties ar Raimondu Paulu ir daudz. Mums ir vairāki simti kopā sarakstītu dziesmu: gan bērniem, gan pieaugušajiem, koriem un filmām. Ir divas jaunas programmas, nebeidzu brīnīties, kā tas noticis.

Dažkārt cilvēki nenovērtē tos, kas strādā čakli, vienmērīgi labā līmenī. Ir publikas ilgas, lai radošais cilvēks būtu interesants, varbūt pat traks, destruktīvs, parādītos reizi gadā.
Tāda taktika ir, mākslinieki to piekopj, popmūzikā to mēģina Dons ar diezgan labiem panākumiem izdod albumu, pazūd…

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu