Vai roboti atnesīs 1500 eiro algas? • IR.lv

Vai roboti atnesīs 1500 eiro algas?

9
Vidējā alga ēdināšanas uzņēmumā Lido ir 700—800 eiro uz rokas. Pavāru algas, piemēram, šogad esot augušas par 20%, bet viņu tāpat trūkst.

2030. gadā gandrīz puse cilvēku Latvijā būs vecāki par 50 gadiem un strādājošo skaits samazinājies par 20%. Kur ņemt trūkstošās darbarokas? Imigrācijas pretinieku galvenā cerība ir robotizācija un darba ražīguma celšana. Tas svarīgi ne tikai augsto tehnoloģiju nozarēs, bet pat kotlešu cepšanā

Salikuši čemodānā miltus, cukuru, biezpienu, garšvielas un maizi, pieci populārā ēdināšanas uzņēmuma Lido darbinieki iekāpa lidmašīnā uz Hannoveri. Nolaižoties viņus gaidīja auto, lai vestu uz galamērķi – nelielu pilsētu Lejassaksijā. Pa ceļam piestāja kādā veikaliņā nopirkt iepriekš sarunātu labas kvalitātes gaļu. Brauciens bija izplānots līdz pēdējam sīkumam. Komanda nedrīkstēja pieļaut kļūdas, jo tas uzņēmumam maksātu vairākus simtus tūkstošu eiro.

Turpmākās dienas vairāki valdes locekļi un pārtikas tehnologi ar atvestajiem produktiem izmēģināja vācu ģimenes uzņēmumā ražotas rūpnieciskās superpannas, kuru cena sniedzas līdz pat pusmiljonam eiro. Pēc savas receptes Lido komanda cepa plānās pankūkas, biezpiena plācenīšus un kotletes. Garšoja, vai pankūkas pietiekami staipīgas un kotletes sulīgas.

Galvenais brauciena mērķis bija pārliecināties, vai rūpnieciskajā pannā ceptais ēdiens joprojām saglabā savu īpašo «Lido mājas ēdiena garšu», atceras ražošanas daļas vadītājs Harijs Sproģis. Savukārt galvenais pannas iegādes iemesls bija fakts, ka tajā stundas laikā var izcept 1200 biezpiena plācenīšu, kamēr Lido darbinieki ar rokām spēj sagatavot 500 dienā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu