Spa Brīvības piemineklim • IR.lv

Spa Brīvības piemineklim

5
Ivo Graudums.
Indra Sprance

Kā visas Latvijas sievietes, arī Milda turas labi, bet to nevar teikt par zvaigžņu zeltu, atklāj restaurators Ivo Graudums (43), kurš vada Brīvības pieminekļa uzpucēšanu pirms valsts simtgades

Aprūpe, restaurācija – tā Rīgas pieminekļu aģentūras galvenais restaurācijas speciālists Ivo Graudums nosauc procesu, kas šobrīd notiek ar Brīvības pieminekli. Kopš jūlija beigām tas ir iežogots, un vēl līdz 20. oktobrim tur rosīsies strādnieki. «Galvenais uzdevums ir viņu nopucēt, salikt pārklājumus, bet, protams, ir pilns ar visādiem restaurācijas elementiem,» stāsta speciālists. Tiekamies Index Cafe, turpat Brīvības pieminekļa tuvumā.

Plašāki apkopšanas darbi piemineklim pēdējo reizi veikti pirms 16 gadiem. Taču vējš, smiltis, lietus, automašīnu izplūdes gāzes un arī saules ultravioletais starojums atstāj pēdas ik dienu. Pirms diviem gadiem aktualizēts jautājums par apkopi, taču naudas trūkuma dēļ darbi kavējušies. «Apakšu jau regulāri notīra, tāpēc varbūt arī tāds maldīgs iespaids ir izveidojies, ka arī augšā viss ir kārtībā, taču tā nav,» saka Graudums. Šogad valdība beidzot atvēlēja 193 tūkstošus eiro un piemineklis uz Latvijas simtgadi tiek sakopts.

Kopumā ar pašu Brīvības tēlu, tautā saukto Mildu, viss ir labi. To apliecinot arī pieminekļa virsmas analīžu rezultāti. «Tāpat kā visas Latvijas sievietes – labi turas,» uzteic restaurators. Ar zvaigznēm gan esot švakāk. Lai arī sākotnējā apskatē ar drona palīdzību netika konstatēts, ka nepieciešams atjaunot zvaigžņu zeltījumu, klātienē apskatot tomēr atklājies, ka tās 11 gadu laikā pamatīgi apskādētas. «Lielākais kaitēklis – putni!» Zelts ir mīksts, viegli padodas lidoņu asajiem nagiem. Savukārt nostiprinošu laku pa virsu neklāj kopš 2001. gada nelāgās pieredzes – toreiz zvaigznes nācās tīrīt un pārzeltīt jau 2006. gadā. Zvaigznes ir veidotas no kapara, kas vasarā uzkarst un izplešas. Tad pārklājuma «zelts staigā līdzi, bet laka – ne». Savukārt mīkstāku laku neesot jēgas likt – to tāpat putni noskrāpē. Turklāt zvaigznes bez lakas arī labāk izskatoties. «Jo zelts spēlējas ar gaismu tikai tad, kad tam nav pārklājuma. Laka noņem zelta spīdumu, un tad atkal ir nākamā neapmierinātība,» stāsta Graudums. Neplānotā zeltīšana gan darbus nav sadārdzinājusi, jo bija nepieciešami tikai daži grami zelta – iztērētas septiņas grāmatiņas ar zelta lapiņām, ko izmanto restauratori.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu