Bērnu un Stradiņa slimnīcās konstatē nepamatoti izlietotus desmitiem tūkstošus eiro • IR.lv

Bērnu un Stradiņa slimnīcās konstatē nepamatoti izlietotus desmitiem tūkstošus eiro

28
Stradiņa slimnīcas jaunais korpuss. Foto: Edijs Pālens, LETA

Informācija nodota Ģenerālprokuratūrai, lai šie pārkāpumi tiktu izvērtēti krimināltiesiskā aspektā

Veselības inspekcija (VI) Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā un Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā konstatējusi nepamatotu finansējuma izlietojumu vairāku desmitu tūkstošu eiro apmērā, LETA informēja inspekcijā.

Kā norāda VI, informācija nodota Ģenerālprokuratūrai, lai šie pārkāpumi tiktu izvērtēti krimināltiesiskā aspektā.

Valsts policijas preses pārstāve Gita Gžibovska pastāstīja, ka par Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā konstatētajiem pārkāpumiem Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē ir sākta resoriskā pārbaude, savukārt par Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā konstatējiem pārkāpumiem sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par valsts amatpersonas bezdarbību. Patlaban lietā aizdomās turētā statuss nevienam nav piemērots.

Plašāku informāciju policija izmeklēšanas interesēs nesniedz.

VI skaidro, ka Nacionālais veselības dienests inspekcijai sniedza informāciju par iespējamiem pārkāpumiem un neatbilstībām valsts apmaksāto magnētisko rezonanšu izmeklējumu uzskaitē. Pēc tam inspekcija veica pārbaudes ārstniecības iestādēs, tai skaitā Bērnu un Stradiņa slimnīcā. Plašāku informāciju VI neesot tiesīga sniegt.

Kā iepriekš vēstīja LTV7 raidījums “Ličnoe delo”, VI veiktās pirmstiesas izmeklēšanas dokumenti liecina, ka Bērnu klīniskā universitātes slimnīca nepamatoti iztērējusi vairāk nekā 14 000 eiro diagnostikas procedūrām. Savukārt citā dokumentā tiek norādīts, ka Stradiņa slimnīca radījusi zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 50 000 eiro apmērā.

VI ieskatā abas slimnīcas esot veikušas līdzīgas manipulācijas – pieprasījušas valsts līdzekļus dārgu diagnosticējošo procedūru apmaksai pacientiem, kuru diagnozes to neparedzēja. Piemēram, Bērnu slimnīcā pēc sākotnējās VI vēršanās par neatbilstošām tika atzītas 713 diagnozes par kopējo summu vairāk nekā 130 000 eiro. No VI slēdziena izriet, ka magnētiskā rezonanse tikai veikta tādām diagnozēm kā infekcijas, elpceļu, gremošanas trakta, nervu sistēmas saslimšana, kā arī plānoto veselības pārbaužu laikā.

VI bija devusi laiku slimnīcām atrisināt radušos situāciju. Divu mēnešu laikā Bērnu slimnīcā pārkāpumu skaitu izdevās samazināt līdz 83, pārkāpumu summai samazinoties līdz 14 780 eiro.

Līdzīgi pārkāpumi esot konstatēti arī Latvijas Jūras medicīnas centrā, medicīnas centrā “ARS”, kā arī centrā “Vizuālā diagnostika”, taču ar šiem pārkāpumiem valstij nodarīto zaudējumu summa esot bijusi ievērojami mazāka.

 

 

 

Komentāri (28)

Anonīms 18.09.2017. 19.42

šito mēs lasam katru dienu -kad būs ziņa par kādu notiesāto ?!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu