Vācija Lietuvas Neatkarības akta oriģinālu Lietuvai nodos uz pieciem gadiem • IR.lv

Vācija Lietuvas Neatkarības akta oriģinālu Lietuvai nodos uz pieciem gadiem

11
Lietuvas Neatkarības akts. Foto no interneta

Dokumentu marta beigās Vācijas Ārlietu ministrijas arhīvā Berlīnē atrada Kauņas Vītauta Dižā universitātes profesors

Vācija uz pieciem gadiem nodos Lietuvas rīcībā šogad Berlīnes diplomātiskajā arhīvā atrasto 1918.gada 16.februārī pieņemto Lietuvas Neatkarības akta oriģinālu, aģentūrai BNS pastāstīja diplomātiskie avoti.

Pušu vienošanās projekts paredz dokumenta glabāšanu Lietuvā pagarināt katru gadu, bet ne ilgāk kā uz pieciem gadiem.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs piektdien apliecināja, ka vienošanās saskaņota pa diplomātiskajiem kanāliem un to vēl apstiprinās valdība, bet norādīja, ka tās saturu pagaidām nevar komentēt. Dokumenta parakstīšanas vieta un laiks vēl tiek saskaņoti.

“Process sākās tūlīt pēc dokumenta atrašanas un norisinās ļoti gludi,” viņš teica, piebilstot, ka dialogs bijis ļoti labvēlīgs, bet Vācijas likumi nosaka stingru kārtību, kādā arhīvu materiāli nododami ārvalstīm.

Lietuvas prezidenta birojs paziņoja, ka prezidente Daļa Grībauskaite piektdien pārrunājusi jautājumu par dokumenta nodošanu ar Vācijas jauno vēstnieci Lietuvā Angeliku Fītsu.

1918.gada 16.februārī Lietuvas nacionālās atmodas tēva Jona Basanaviča vadītā Lietuvas Padome Viļņā parakstīja dokumentu, kurā pasludināja, ka Lietuva atjauno neatkarīgu, uz demokrātiskiem pamatiem balstītu valsti ar galvaspilsētu Viļņā un norobežojas no visām valstiskajām saitēm, kādas tai jebkad bijušas ar citām tautām. Domājams, ka dokuments tika parakstīts vairākos eksemplāros, bet līdz pat pēdējam laikam neviena tā oriģināla atrašanās vieta nebija zināma.

Ar roku rakstīto dokumentu lietuviešu valodā un tā tulkojumu vācu valodā ar 20 parakstiem marta beigās Vācijas Ārlietu ministrijas arhīvā Berlīnē atrada Kauņas Vītauta Dižā universitātes profesors Ļuds Mažīlis. Vēsturnieki uzskatīja, ka viens no neatkarības akta parakstītājiem – Jurģis Šaulis – pirms 99 gadiem dokumenta eksemplāru nodevis Vācijas diplomātiem un tas nonācis Ārlietu ministrijas arhīvā.

Kā iepriekš teica Vācijas Federālo arhīvu prezidents Mihaels Hollmans, Vācija labi apzinās, ko šis dokuments nozīmē Lietuvai, un Ārlietu ministrijas arhīvs to apliecinājis, nekavējoties nododot Lietuvas rīcībā augstākās kvalitātes reprodukciju. Taču nošķirt šo vienu dokumentu no visas arhīva lietas, kurā tas iekļauts, būtu kļūda.

 

Komentāri (11)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu