Pašvaldības biznesā - dārgs eksperiments nodokļu maksātājiem, tirgus kropļošana • IR.lv

Pašvaldības biznesā – dārgs eksperiments nodokļu maksātājiem, tirgus kropļošana

23
Getliņu atkritumu šķirošanas rūpnīca poligona "Getliņi EKO" teritorijā.

Par Tukuma novada domes lēmumu atkritumu apsaimniekošanā

Par spīti tam, ka Konkurences padome un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) jau gadiem asi kritizē pašvaldību iesaistīšanos privātajā biznesā, ir vietvaras, kuras to dara, ignorējot gan iedzīvotāju intereses, gan uzraugošo institūciju aizrādījumus.

Viens no skaļākajiem piemēriem ir Tukuma novada dome, kura bez konkursa rīkošanas ir nolēmusi atkritumu apsaimniekošanu uzticēt pašvaldības uzņēmumam SIA “Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība “Piejūra””. Lai gan līgums ar pašreizējo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu beigsies tikai nākamā gada martā, Tukuma novada dome lēmumu par šī pakalpojuma uzticēšanu pašvaldības uzņēmumam “Piejūra” pieņēma ļoti zīmīgā laikā – pēdējā domes sēdē pirms pašvaldību vēlēšanām.

Vietējās domes deputātiem “Piejūru” par labāko atkritumu apsaimniekotāju Tukuma novadā netraucēja atzīt fakts, ka pašvaldībām piederošais uzņēmums, iespējams, 2016. gadā ir izvairījies no dabas resursu nodokļu nomaksas vairāk nekā 100 tūkstošu eiro apmērā, kas ir ieturēti no iedzīvotājiem, bet nav pārskaitīti valsts budžetā. Pašlaik informācija ir nosūtīta izvērtēšanai gan Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijai un Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūrai, gan Valsts kontrolei.

Tukuma novada domes deputātus it nemaz nemulsināja arī tas, ka “Piejūra” līdz šim ar atkritumu savākšanu nav nodarbojusies un likumsakarīgi, ka uzņēmumam nav nedz nepieciešamās tehnikas, nedz darbinieku. Pašlaik nav skaidrs, par kādiem līdzekļiem pašvaldības uzņēmums tos grasās iepirkt un kā šie apstākļi ietekmēs tukumnieku rēķinus par atkritumu savākšanu.

Spēle ar nevienlīdzīgiem noteikumiem

Tukuma gadījums ir tikai viens no daudzajiem piemēriem mūsu valstī, kad vietvaras grib pārņemt privātā biznesa funkcijas, tādēļ gribu atgādināt LTRK valdes priekšsēdētāja Jāņa Endziņa teikto, ka situācijā, kad privātie uzņēmumi ir spiesti konkurēt ar pašvaldībām, spēles noteikumi ir nevienlīdzīgi un konkurenci kropļojoši, jo vietvarām ir lieli administratīvie resursi. Kā spilgtu piemēru viņš min tieši atkritumu apsaimniekošanas nozari. Latvijas iedzīvotāji labi apzinās visus trūkumus un riskus, tādēļ atzīst – pakalpojumu sniegšanā viņi vairāk uzticas privātajam sektoram.

Vietvaru uzņēmumiem neuzticas

Sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS un LTRK šī gada augustā publicētā aptauja rāda, ka teju puse jeb 47% aptaujāto uzskata, ka privātais sektors spēj labāk pārvaldīt uzņēmumus nekā pašvaldības. Salīdzinoši tikai 6% respondentu norāda, ka vietvaras to var paveikt sekmīgāk.

Interesanti, ka par galvenajiem neuzticības iemesliem pašvaldības uzņēmumu saimniekošanai tiek minēti augstie korupcijas riski (58% aptaujāto), iecelšana atbildīgos amatos tādus cilvēkus, kuriem nav vajadzīgās pieredzes un zināšanu (46% respondenti), kā arī iespēju, ka šāds uzņēmums būs jāsubsidē no nodokļu maksātāju naudas (41%).

Tajā pašā laikā jau pieminētā Tukuma novada dome ar vērienu izmanto savu administratīvo resursu, lai pašvaldības portālā un avīzē lēmumu nerīkot atklātu un godīgu konkursu pamatotu ar it kā iedzīvotāju neapmierinātību ar pakalpojumu. Līdz šim gan neviens nav redzējis taustāmus pierādījumus šādam apgalvojumam, iepretim mūsu veiktajam Piejūras reģiona klientu apmierinātības pētījumam.

Mūsu aptaujas rezultāti ir publiski, un tajos ir redzams, ka 90% “Eco Baltia vide” klientu atzīst mūs par ērtu sadarbības partneri, bet 94% respondentu norāda, ka pakalpojumu saņemšana ir nemanāma un netraucē ikdienu. Tāpēc aicinu Tukuma un citas pašvaldības nodarboties ar savām primārajām funkcijām, nevis mākslīgi konkurēt ar privāto sektoru.

Autors ir vides apsaimniekošanas uzņēmuma “Eco Baltia vide” direktors

 

Komentāri (23)

Krix 15.09.2017. 20.03

Visa šī vietvalžu patvaļa un pieaugošā nekaunība, kas tiek novērota pēdējā laikā ir sekas galvenai problēmai (-ām):

1. LV ir radīta pusfeodāla sistēma, kad ir izveidotas 100+ mazās kņazistes, kuru galmi arvien pieaug un kuras turklāt ir ļoti labi finansētas, tām ir dotas plašas pilnvaras, bet tai pašā laikā tās netiek efektīvi kontrolētas…pēdējā laika VARAM darbības ir vāji šlupsti, kas šo nekaunību nenovērsīs. Rīgas ausainais var kakāt uz galvas VVC…kāpec Tukuma vietvalži nevarētu savu pisnesu bīdīt par iedzīvotāju naudu ?

2.Nav noticis neviens precedents, kad blēdīgs vietvaldis būtu atcelts no amata un/vai sēdētu cietumā..citiem par bridinājumu. T.s. pašvaldību referendumus, visādi lps, sarkanzaļo zemnieku un citi funckionāri cītīgi norok…jo iedzīvotājiem ir jākalpo saviem vietvalžu kaklakungiem un nevis otrādāk(sic!)

Kamēr vietvaru skaits un jo sevišķi to štati – galmi un pilnvaras netiks radikāli samazināts, šā pusfeodāla sistēma, kas ir iedibināta LV nemainīsies un būs visādi pašvaldību sia pia, kuru sekmes apmaksās dzimtcilvēki, atvainojiet, iedzīvotāji. Tik mazā valstī, kā LV funkcijas, likumus un pakalpojumus vajag maksimāli centralizēt, nevis vairot nekaunīgu mazo kņazu kastas !

+4
0
Atbildēt

0

tara 15.09.2017. 16.05

Paldies autoram par rakstu. Tikai pietrūka risinājums. Ko konkrēti vajadzētu darīt, lai pašvaldības vairs nenodarbotos ar biznesu?

+1
0
Atbildēt

1

    valdemir > tara 15.09.2017. 17.10

    Iecelt pa varas vertikāli. Pasveiciniet Andri!

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu