Nākamgad palielināsies atalgojums augstskolās • IR.lv

Nākamgad palielināsies atalgojums augstskolās

23
Foto: Edijs Pālens, LETA

Valdība lēma samazināt PVN dārzeņiem un par labu lielākam pabalstam daudzbērnu ģimenēm

Ministru kabinets šodien ārkārtas sēdē atbalstīja virkni ministriju iesniegto prioritāro pasākumu 2018.gada budžetā, tai skaitā nodrošinot atalgojuma pieaugumu augstskolu pedagogiem, piemērojot samazināto pievienotās vērtības nodokli (PVN) Latvijā raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām, kā arī nodrošinot pabalsta pieaugumu daudzbērnu ģimenēm. Par to pēc valdības sēdes informēja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ministre teica, ka līdz ar valdībā pieņemto lēmumu pārcelt Liepājas cietuma būvniecību līdz 2020.gadam nākamā gada fiskālā telpa palielinājās no iepriekš aplēstajiem 81 miljona eiro līdz 117 miljoniem eiro, vēsta LETA.

Reizniece-Ozola informēja, ka galvenie pieņemtie lēmumi bija saistīti ar veselības nozares finansējumu, paredzot, ka nozarei 2020.gadā tiks novirzīti papildu 144 miljoni eiro, lai tuvinātu šīs nozares finansējuma apjomu 4% no iekšzemes kopprodukta.

Tāpat Ministru kabinets atbalstījis vairākus neatkarīgo institūciju un ministriju prioritāros pasākumus, piemēram, nākamgad pabalstiem daudzbērnu ģimenēm tiks papildus novirzīti 28 miljoni eiro, bet no 2019.gada – aptuveni 32 miljoni eiro.

Ministre gan piebilda, ka jautājumā par pabalstu pieaugumu daudzbērnu ģimenēm Labklājības ministrijai sadarbība ar Demogrāfisko lietu centru ir jāizstrādā precīzs finansēšanas modeļa saturs. Tāpēc arī ministre nevareja atbildēt uz jautājumu, vai daudzbērnu ģimenes no nākamā gada saņems 100 eiro mēnesī par trešo bērnu.

Tāpat valdība atbalstīja samazinātās PVN likmes piemērošanu Latvijā raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām, tika noviirzīti līdzekļi iekšējās drošības stiprināšanai, Austrumu robežas sakārtošanai, kā arī augtsākās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksas pieaugumam.

 

Komentāri (23)

traductrice 08.09.2017. 15.24

piemērojot samazināto pievienotās vērtības nodokli (PVN) Latvijā RAKSTURĪGIEM (izcēlums mans) dārzeņiem, augļiem un ogām.

Interesanti, kāpēc tieši dārzeņiem???? KĀPĒC? Kāpēc ne maizei, kāpēc ne piena produktiem, kas vairumā tomēr ir vietējas izcelsmes un ir arī DĀRGI un kuriem PVN būtu jūtams? Kur ir tas pamatojums, ka samazinātais PVN atstās vispār jelkādu ietekmi uz patērētāju un vietējo ražotāju? Nu kāpēc kopumā pozitīva ideja, ka ir jāsamazina PVN kādai konkrētai preču grupai, tiek realizēta čerez ž…?

Vai man vienai liekas, ka pēc šī fiskālā pasākuma patērētājs izjutīs vien to, ka pieaug Latvijai raksturīgo importa augļu un dārzeņu īpatsvars?

Ja nemaldos, sākums šai dārzeņu epopejai bija tāds, ka Latvijā RAŽOTIEM dārzeņiem piemēros samazināto PVN, ar domu, ka tas ļaus vietējiem ražotājiem, kas maksā pilnu nodokli, konkurēt ar tiem, kas tirgojas kur nu kurais ar viskautko (teiksim, no Polijas ievesto) un nemaksā nekādu PVN. Jau toreiz man bija šaubas, vai šādi nošķirt preci vispār ir iespējams. Kā redzams, nav iespējams, tad nu, lai iet, būs Holandes gurķim un Spānijas tomātam 5% PVN. Jēeee, sitam plaukstas! Un vietējā burkāna cena būs nevis 0,35eur, bet 0,32eur.

+1
0
Atbildēt

0

Anonīms 08.09.2017. 16.19

divas ziņas – neesot kas strādā , bet bezdarba līmenis 8 procenti

LU noslīdējis reitingā , bet algas cels – nē nu labi – bet kur kvalitātes kritēriji – atbidības celšana – jeb atkal tikai spēle vienos vārtos?

trūkstot IT speciālisti – bet ci tur vidiusskolnieki nespēj nokārtot matemātikas eksāmenu –

hallo – nu neiet šitas viss kopā

http://www.tvnet.lv/financenet/finansu_zinas/675426-eurostat_latvija_julija_bijis_astotais_augstakais_bezdarba_limenis_es

http://www.tvnet.lv/financenet/finansu_zinas/676570-nav_kas_strada_darba_deveji_maksa_lielas_algas_lai_tikai_piesaistitu_darbaspeku

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu