Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

4
Veiksmīgā kodoizmēģinājuma paziņošana Ziemeļkorejas centrālajā televīzijā atkal tika uzticēta tā dēvētajai Rozā kundzei — 77 gadus vecajai diktorei Ri Čunhī, kas savulaik studēja aktiermākslu, bet kopš 1971. gada eksaltētā balsī, laimīgu seju un tradicionālā rozā kleitā izziņo savas valsts līderu lielākos «sasniegumus». Pirms pieciem gadiem viņa devās pensijā, taču ēterā atgriežas ik reizi, kad paziņojams kaut kas īpašs.

Nedēļas notikumi pasaulē




Ziemeļkoreja izmēģina vēl jaudīgāku bumbu

Ziemeļkoreja svētdien paziņoja par sekmīgu ūdeņraža bumbas izmēģinājumu. Tā domāta uzstādīšanai uz starpkontinentālās ballistiskās raķetes. Izmēģinājuma izraisītās zemestrīces spēks sasniedzis 6,3 magnitūdas. Kodolizmēģinājumu asi nosodīja starptautiskā sabiedrība, tajā skaitā Ziemeļkorejas sabiedrotās Krievija un Ķīna. ASV paziņoja, ka Phenjana saņems masīvu militāru atbildi.

Vairāki Nobela prēmijas laureāti nosodījuši 1991. gada Miera prēmijas saņēmēju Aunu Sanu Su Či, kura tagad «piever acis uz savā valstī notiekošo etnisko tīrīšanu». Bijusī disidente tagad ir faktiskā Mjanmas vadītāja. Valdība apgalvo, ka apkaro nemierniekus, kuri regulāri uzbrūk policijas iecirkņiem. Tomēr pretsoļi vairāk izskatās pēc sistemātiskas vēršanās pret rohindžu etnisko minoritāti, kuri pēc ticības ir musulmaņi vai hinduisti. Mjanmas iedzīvotāju vairākums ir budisti. Pēc drošībnieku iebrukšanas vairākos rohindžu ciemos un to nodedzināšanas pār purvaino robežu uz Bangladešu bēguši 87 000 cilvēku. Vismaz 41 bēglis noslīcis. ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs ir dziļi nobažījies par Mjanmas drošības spēku rīcību un aicina uz «savaldību un mieru, lai novērstu civilu katastrofu».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu