Vēstures atgriešanās un Latvijas ārpolitika nākamajai simtgadei • IR.lv

Vēstures atgriešanās un Latvijas ārpolitika nākamajai simtgadei

41
Foto: Reuters/LETA
Māris Graudiņš

Situācija ir mainījusies, šķiet, ka Latvijas ārpolitikas veidotājiem sāk pietrūkt orientieru

“Brexit”, Donalda Trampa ēra un nesenā Eiropas mediju un elites nervozā sekošana Francijas un Nīderlandes prezidenta vēlēšanām skaidri rāda: esam atgriezušies ģeopolitisko spēku pasaulē, kas pēc būtības bija tikai klusi paslēpusies aiz tuvredzīgu politiķu ilūzijām. Angļu filozofa Edmunda Bērka norāde, ka „pārmaiņas ir vēstures zelta likums”, atgriezusies ar joni. Par „vēstures beigām” neviens vairs nerunā.

Rietumu pasaules sabiedrības sāk zaudēt uzticību pēc Otrā pasaules kara izveidotajai liberālajai pasaules kārtībai, kas tika uzturēta caur pārvalstiskām organizācijām un ASV vadības modeļa. Tā noveda pie elitāra individuālisma un nevietā dāvātas uzticības brīva tirgus pašregulēšanās spējām. Rezultātā piedzīvojam arvien lielāku nenoteiktību ārpolitikā un pēdējo 200 gadu lielāko nevienlīdzības pieauguma vilni. Globalizācija dažus ir padarījusi bagātus, taču daudziem likusi ciest nepelnīti. Liberālās tirgus sistēmas radītāji, iespējams, pareizi saprata, ka tirdzniecība un peļņa jeb materiālais stimuls pagaidām ir noteicošais faktors karu un vardarbības novēršanai. Diemžēl viņu sekotāji zaudēja izpratni, ka paralēli nepieciešams radīt kompensējošos mehānismus globalizācijas radītajam nevienlīdzības pieaugumam.

Paralēli Rietumvalstu sabiedrību uzticības krīzei savām elitēm ir notikusi pēc PSRS sabrukuma vērojamā ASV monopolārisma mazināšanās pasaulē. Ir parādījusies virkne jaunu globālo un reģionālo spēku – Ķīna, Krievija, Indija, Irāna, Turcija. Eiropas Savienība tikko tikusi pāri smagai ekonomiskajai krīzei, kur finanšu sistēmas neprognozējamība novedusi pie dinamiskākas un nenoteiktākas ārpolitikas vides. Ja britu piemēram nolemtu sekot kāda no lielajām ES dalībvalstīm, pie Eiropas durvīm klauvētu politiska krīze. Tāpēc apsveicams katrs valdības solis, kas pietuvina mūs ES valstu kodolam. Šobrīd atpaliekam virzībā uz īstenu banku savienību, enerģētikas savienību (neskatoties uz Kr. Kariņa pūlēm EP), uz Eiropas Prokuratūru, uz finanšu transakciju nodokli, kā arī uz tuvāku sadarbību aizsardzībā.

Ir skaidrs, ka arī Latvijas ārpolitikai ir jāmainās atbilstoši pārmaiņām pasaulē. Kopš neatkarības atgūšanas savas ārpolitikas definēšanā mums ir gājis samērā viegli. Latvijas Ārlietu ministrijas sākotnējā tīksmināšanās ar dāsni apmaksātajiem braucieniem uz Taivanu un Boputatsvanu beidzās ar atgriešanos pie realitātes. Straujā virzība uz ES un NATO tika panākta ne vien ar “Latvijas ceļa” un vēstnieka ASV Ojāra Kalniņa darbu, bet to veicināja arī apstākļu sakritības, t. sk. Ņujorkas dvīņu torņu traģēdija. Tā paāatrināja ASV vēlmi konsolidēt Eiropu, šoreiz cīņai pret terorismu. Toties Latvijas akls atbalsts nesankcionētajam uzbrukumam Irākai (2003), Saeimas tuvredzīgais atbalsts Čečenijas separātisma centieniem (1994) un Latvijas interesēm neatbilstošā Kosovas neatkarības atzīšana (2010) ir tikai daži piemēri, kur LR institūcijas atbalstījušas tiesības uz separātismu vai uz lielvalstu diktātu mazākajā valstī.

Šķita, ka atliek tikai apliecināt uzticību liberālajai pasaules kārtībai un būt par ASV klēpja sunīti, lai mūsu ārpolitika virzītos uz priekšu. Savā laikā Valdis Birkavs varēja ar neslēptu lepnumu paziņot, ka nekad nav bijis oficiālā vizītē Maskavā. 2000. gadā LR vēstniece Lietuvā varēja mierīgi izlaist Krievijas vārdu no kaimiņvalstu saraksta, un Ārlietu ministrija nekautrējās Krieviju likt 6. vietā pie ārpolitikas prioritātēm. Iestājāmies ES un NATO, kā arī visās citās starptautiskās sadarbības organizācijās, šo sarakstu noslēdzot ar OECD. Likās, ka sasniegta visa pilnība.

Nu situācija ir mainījusies, un šķiet, ka Latvijas ārpolitikas veidotājiem sāk pietrūkt orientieru. Ārlietu ministrs gada sākumā Saeimā prezentēja ikgadējo ārpolitikas ziņojumu, kurā starp rindām mēs varam nojaust niansētu akcentu maiņu. ES un NATO nenoteiktība tiek dēvēta par „jaunu attīstības ciklu”, un tiek mierināts, ka Krievija mums neuzbruks un „NATO nav pagātnes relikts”. Taču diezin vai mēs ilgstoši varēsim samierināties ar nelieliem taktiskiem soļiem un orveliskām frāzēm.

Es domāju, ka Latvijas ārpolitikā ir nepieciešams cits redzējums. Ne tādā nozīmē, ka mums jāpamet līdzšinējie sabiedrotie vai jāmetas citu apskāvienos.

Situācija pasaulē liek mums grozīt pašu ārpolitikas paradigmu un pielāgot to pasaulei, kurā liberālā ideālisma vietā atkal sāk valdīt tradicionālā reālpolitika.

Mums jāprot tālredzīgi paredzēt scenārijus starptautiskajām izmaiņām arī nākotnē, paturot prātā priekšrocības un draudus, ko dod mūsu ģeogrāfiskais novietojums. Reta ir mazā valsts, kas pratusi veiksmīgi manevrēt visgrūtākajos brīžos. Austrija, Somija un citas mazas valstis ir nākušas ar dažādiem risinājumiem uz ģeopolitiskiem izaicinājumiem.

Mazajām valstīm tas ir sāpīgs brīdis. Klasiskās uz reālpolitiku, alianšu sistēmām un spēka līdzsvara politiku balstītās starptautiskās attiecības nav labvēlīgas mazajiem spēlētājiem. Mums grūti būt vairāk nekā bandiniekiem, kad iesaistāmies lielvalstu stratēģiskajā „lielajā spēlē”. Tādēļ nevar saprast tos ļaudis, kuri vēlas ES vājināšanos vai „Centrāleiropas modeli”, kā privāti izteicies kāds LR vēstnieks ar stāžu, cerot, ka Latvijai, attālinoties no ES centralizācijas, klāsies labāk. Mums ir aktīvi jāgatavojas dažādiem scenārijiem.

Pirmkārt, Latvijai ir jābūt gatavai manevrēt daudzpolārā pasaulē. Līdz ar Trampa nākšanu pie varas mūsu tradicionālās aizstāves ASV ārpolitika ir kļuvusi neprognozējama, neskatoties uz epizodisku Trampa apņēmīgu rīcību, kā Sīrijā. Izpaliek ASV bruņoto spēku klātbūtne NATO pastāvīgajā kontingentā Latvijā, un gatavību nodrošināt NATO līguma 5. pantu pārsvarā pauž Trampa ielikteņi, nevis prezidents pats. ASV ir tālu prom, un tās ietekmes vietu cenšas aizpildīt Krievija, Ķīna un citi. ES politika arī draud kļūt neprognozējamāka.

Tādēļ Latvija savā ārpolitikā vairs nevar izmantot tikai vienu ierasto recepti – apliecināt uzticību liberālajām vērtībām, savas drošības garantēšanu uzticēt ASV, bet ekonomisko kursu un attiecības ar ES veidot Vācijas pavadā.

Ir vairāki virzieni, kuros mums būtu jāliek jauni akcenti. Man ir pārliecība, ka arī Krievija ir pakļauta vēstures pārmaiņu likumam. Ir jāsagatavo augsne attiecību normalizēšanai ar Krieviju nākotnē, attīstot nevalstiskos un reģionālos sakarus. Baltijas jūras reģionā ir jāstiprina mūsu sadarbība – gan Baltijā, gan Ziemeļvalstīs, gan Polijā. Ir jāturpina mūsu atbalsta un sadarbības politika Austrumu un Dienvidu virzienā – Ukrainā un Gruzijā, neatstājot arī Baltkrieviju novārtā.

Līdzīgi kā Latvija, gandrīz visas mums ģeogrāfiski tuvās valstis par galveno draudu savai drošībai uzskata Krieviju. Ne krievu tautu, bet revizionistiski orientēto Vladimira Putina valdību, kas atgriežas pie 19. gadsimta Krievijas drošības izpratnes, kā arī atjauno ietekmes sfēru politiku. Tāpēc ir nepieciešams apvienot spēkus, nejaucot ierastos sadarbības mehānismus NATO ietvaros, taču tos papildinot. Svarīga šajā jomā ir sadarbība arī ar NATO neietilpstošajām valstīm, piemēram, Zviedriju, kura pēdējā laikā skaidri apliecina, ka drošība ap Baltijas jūru ir tās stratēģisko interešu prioritāte. Jāatbalsta ES kopējās aizsardzības iniciātīvas, kurām Briselē oponē mūsu bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Citādi mēs arvien vairāk tiekam pakļauti prezidenta Trampa untumiem.

Runājot par Krieviju, svarīgi ir uzturēt dialogu un normālas ikdienas ekonomiskās attiecības un sadarbību kultūrā, paralēli neatsakoties no mūsu skaidrās nostājas demokrātisko vērtību un cilvēktiesību jautājumos. Piemēram, aizstāvot Krimas tatāru kopienu pret tās jaunajiem draudiem. Latvijai kā valstij Krievijas pierobežā ir apzināti jāveido saliedētāku, iekļaujošu sabiedrību, kas ir pamats valsts aizsardzībai. Tas arī samazinās dažādu pretvalstisku organizāciju darbību Latvijā. Ārpolitika ir iekšpolitikas turpinājums. Vēstures jautājumos mums jālīdzsvaro abu okupācijas varu nodarīto postu Latvijā.

Sarežģītākā starptautiskā situācija prasa arī Latvijas ārpolitikas paplašināšanu, jaunu virzienu un sadarbības formu meklēšanu. Piemēram, ES ietvaros mums būtu cītīgāk jāsadarbojas ar citām mazajām un vidējām valstīm, kurām ir līdzīgas intereses. Lai konkurētu ar Krievijas ietekmi reģionā, mums pašiem jākopj ciešas attiecības ar visām mūsu reģiona valstīm. Globālajā arēnā ir jāmeklē iespējas labu attiecībai nodibināšanai ar, piemēram, Indiju, Irānu, Ķīnu, arābu un Vidusāzijas valstīm. Īsumā, Latvijai ir jāiemācās pielietot daudzvirzienu ārpolitiku, atzīstot multipolaritāti.

Frensisa Fukujamas piesauktais “vēstures gals” pēc PSRS sabrukuma un īslaicīga liberālisma uzvaras gājiena tā arī nepienāks. Taču vēstures un ģeogrāfijas nozīmīguma atgriešanās automātiski nenozīmē pasaules galu. Latvija, iespējams, nonāks aizvien sarežģītākā situācijā. Mums nāksies iemācīties orientēties un izdzīvot jaunā, uz reālpolitiku balstītā starptautiskajā telpā, neatsakoties no mūsu vērtībām un starptautisko likumu normām. Taču jebkurā gadījumā mums ir no jauna jādefinē mūsu nacionālās intereses un valsts “Lielais mērķis”, kādu to redzam praktiskā un mērķltiecīgā mijiedarbībā ar kaimiņvalstīm.

Kamēr mūsu ārlietu ministrs ir deklarējis, ka: „Nav jāsapņo par federālu Eiropu un jāceļ gaisa pilis”, mums jāatceras, ka Raiņa vārdi: „Topi audzi, brīvā Latve, brīvo tautu kopībā” bija ne tikai aicinājums, bet reizē arī izdevusies prognoze. Turklāt, kā gan citādi var „stiprināt Eiropas Savienības rīcībspēju ārpolitikā”, kā to aicina ĀM, ja ne ciešāk sadarbojoties? Atbilstoši ES līguma 32. pantam katrai dalībvalstij jāziņo ES institūcijām, ja tās bilaterālā rīcība ietekmē kopējo ES ārpolitiku. Šo pantu būtu aktīvāk jāatgādina lielajām ES dalībvalstīm, vienlaikus kāpinot Latvijas līdzdalību ES dalībvalstu kodola integrācijas iniciatīvās.

Latvijas valsts simtgade ir piemērots laiks apzināties, kas mums jādara, lai dzīvotu droši un neatkarīgi vēl vismaz simts gadus, nevis piecus, desmit vai līdz nākamajām vēlēšanām!

Autors ir “PROGRESĪVIE” priekšsēdētājs

 

Komentāri (41)

koals 29.08.2017. 14.30

Vēl tagad atceros 1985(varbūt 86) gadu,nebija vēl sākusies nekāda Atmodas kustība,bet PSRS tv”Vremja” rādīja sižetu par to kā Vašingtonā emigranti no Baltijas izgājuši protesta demonstrācijā pret Padomju okupāciju.Es vispār neesmu pārliecināts vai Baltija atgūtu neatkarību,ja nebūtu ASV atbalsta,ar Eiropas(bet faktiski tikai daļas no tās)nostāju būtu par maz.Nu par šodienu.Labi,Tramps ir neprognezējams,bet prognozējams ir kongress un senāts,bez kura Tramps iztikt nevar.Kas ir grūtāk prognozējams tā ir Krievija pašlaik un visticamāk vēl gadus 6 vismaz.Par to,ka vairāk jāsadarbojas ar citām ES valstīm,ne tikai Vāciju aŗī diskutējami,nezinu cik tur grieķiem,portugāļiem u.c.interesē Latvija.Cita lieta Baltijas valstis,Polija,Lielbritānija,ziemeļu valstis.Par to sakaru stiprināšanu ar Krieviju,šeit Jūs cienītais”pavidam auzās”esat iebraucis.Krievu nauda,mēdiji,UA dabūjušie,Kremļa partija bez piesega+visādi jocīgi jaunveidojumi politikā+vecā aģentūra,faktiska divvalodība,Rīga-SC(Jeģinaja rossija partneris) barotava,kur aizvien mazāk skan latviešu valoda u.t.t. – par maz sakaru vai?:)

+12
0
Atbildēt

2

    edge_indran > koals 29.08.2017. 15.15

    ———koals:”….Es vispār neesmu pārliecināts vai Baltija atgūtu neatkarību…”

    =======================================================================================

    Bez amerikāņu palīdzības nebūtu iespējams īstenot prihvatizāciju. Amerikāņi māk rēķināt, tāpēc izvēlējās atbalstīt DDD variantu (Deindustralizācija, Depopulācija, Deracionalizācija). Nacionāļi vēl šobaltdien’ kož pirkstos….

    http://www.irlv.lv/upload/image_file/name/2016_02/80450/gorbunovsmeierovics-large.jpg?1455509191

    “1993.g. 13.februārī slepenā konsultatīvā apspriedē viesnīcā “Jūrmala” tika panākta vienošanās par priekšvēlēšanu bloka – savienības “Latvijas ceļš” (LC) izveidošanu [1]. Tika panākta vienošanās starp komunistiem – „kažokapmetējiem” un Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) vadību. Kā atceras Māris Gailis: „Aktīvs bija Egils Levits, kurš faktiski arī bija saite starp šejieniešiem un trimdiniekiem. Meierovics pat izteicās, ka, ja piedalīsies Egils, tad viņš arī ies.[2]

    Šis notikums bijušajiem disidentiem un LNNK dibinātājiem nerādījās pat ļaunākajos paredzējumos. Šī diena noteica: Latvijā nekad nebūs kolaborantu lustrācijas, VDK maisu atvēršanas, deokupācijas, dekolonizācijas, deboļševizācijas, nacionālas un starpnacionālas saskaņas. Turpmāk būs tikai matemātika.” http://www.irlv.lv/blogi/politika/si-diena-latvijas-vesture

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    basta > koals 29.08.2017. 15.43

    to koals

    “Labi,Tramps ir neprognezējams”

    Demokrātu parķija toties ir prognozējama. Klintones ievēlēšanu būtu novedusi pie jauna “restart”.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 29.08.2017. 10.29

Šķita, ka atliek tikai apliecināt uzticību liberālajai pasaules kārtībai un būt par ASV klēpja sunīti, lai mūsu ārpolitika virzītos uz priekšu… Man ir pārliecība, ka arī Krievija ir pakļauta vēstures pārmaiņu likumam. Ir jāsagatavo augsne attiecību normalizēšanai ar Krieviju nākotnē, attīstot nevalstiskos un reģionālos sakarus. +++

Tā raksta “progresīvo” priekšsēdis. :) Domu gājiens kaut kur jau dzirdēts, aptuveni līdzīgi spriež viens otrs mans vācu paziņa, tipisks “rietumeiropeisks” viedoklis par ASV un Krieviju. :)Uzgulēju, kāda tad šim Graudiņam biogrāfija – dzimis Zviedrijā. Tad viss skaidrs.

Tā īsi apkopojot šo Graudiņkunga rakstu – ušakoviešiem pirms vēlēšanām parādījies vēl viens sabiedrotais -kārtējie kreisie – “Progresīvie”, tā viņi sevi sauc.

+13
-5
Atbildēt

7

    basta > rinķī apkārt 29.08.2017. 12.13

    Māris Indulis Graudiņš, līdzigi Bordānam, ir viens to tiem LC kropļiem, kurš vainojams valsts īpašumu desmitiem miljardu apmērā izdalīšanā čekistiem, komuņjagām un bandītiem, nelegālo imigrantu apdāvināšanā ar dzīvokļiem, Pilsonības likuma “0” varianta pieņemšanā, krievu armijnieku atstāšanu Latvijā un privilēģiju nodrošināšanā tiem un to ģimeņu locekļiem, rubļu, kurus LC valdība uzpirka maisiem no čekistiem un krievu armijniekiem, vagona uzdāvināšanā Krievijai utt, pēc kura tribunāla bendes cirvis gauži raud.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    edge_indran > rinķī apkārt 29.08.2017. 14.57

    ————

    Krievijas elitei 2017.g., gluži kā 1917.g., arī trešajā kara gadā sāk “pielekt”.

    Francijā, Anglijā, Beļģijā un daudzviet citur jau cīņas iet vaļā – bez maz katru dienu ziņo par teroristiem un upuriem.

    Kad ienaidnieks jau klauvē pie vārtiem (robežas), tad jāsāk rosīties.

    “Romas pāvests Francisks: Trešais pasaules karš jau ir sācies” (13.09.2014.)

    https://www.youtube.com/watch?v=C5cHJa7MV5Q

    http://nra.lv/pasaule/125097-romas-pavests-francisks-tresais-pasaules-kars-jau-ir-sacies.htm

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    edge_indran > rinķī apkārt 29.08.2017. 10.46

    ————–

    Ja ASV īstenotais “Īsais” vēstures kurss ievilcies, tad nākas manevrēt:

    “ASV prezidents Donalds Tramps izziņojis jaunu stratēģiju Afganistānā, izbeidzot “nācijas veidošanu” un aktivizējot militārās operācijas pret talibu kaujiniekiem. Uz Afganistānu paredzēts nosūtīt vēl 4000 karavīru palīgā tur jau esošajiem 8400 ASV karavīriem un 5000 starptautiskās koalīcijas spēkiem, taču atstājot bez atbildes galveno jautājumu – kā izbeigt jau 16 gadus ilgstošo karu, kas prasījis tūkstošiem dzīvību un miljardiem dolāru.”

    http://www.la.lv/wp-content/uploads/2017/08/Afganistana_karaviri_AFP.jpg

    http://www.la.lv/asv-iestieg-afganistanas-muklaja/

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > rinķī apkārt 29.08.2017. 21.46

    RA – tikai viens piemērs – Haijeks (Friedrich August von Hayek) nodzīvoja 92 gadus un mūsu dzīves lielāko daļu bija laikabiedrs (miris 1992), viņa sekotāju, domubiedru un skolnieku vēl tagad pasaulē netrūkst. Liberāļi vēl par laimi ir dzīvi pat tad, ja dažādās vidēs lieto dažādus vārdus. Maz, dilst, bet vēl ir.

    Cita lieta -termins ‘liberālisms”.Ar šo vārdu ir līdzīgi kā ar ‘demokrātiju’ – tāpēc vien, ka to visādi sociāldemokrāti apgriezuši otrādi un pārvērtuši pretstatā, termina apzīmētā parādība nav zudusi. Aiz dīķa “liberālis” šodien ir apmēram tas pats, kas Eiropā “sociālists”, uz austrumiem no mums vispār “ņēčevo ļiberaļņičiķ”.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > rinķī apkārt 29.08.2017. 10.42

    Vēl jau šitais interesantais izteikums:Vēstures jautājumos mums jālīdzsvaro abu okupācijas varu nodarīto postu Latvijā.Tas laikam nozīmē,ka vāciešiem arī vajadzētu tagad steidzīgi izsūtīt kādu porciju latviešu uz Sibīriju,lai līdzsvarotu izdarīto postu.

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 29.08.2017. 21.09

    Biatops,Tiesa, liberālisma lamāšanā autors daudz neatpaliek no kārtīga latvju patriota, tad jau sīkas kļūdiņas varam skaitīt par nebūtiskām. __++++ Pēdējais liberālis devās uz citiem medību laukiem aptuveni pirms simts gadiem :) Un viņi bija godājami ļaudis. Šodien jau liberāļa mundieri ir uzvilkuši visādu nokrāsu viltvārži, kā karnevālā

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > rinķī apkārt 29.08.2017. 13.54

    “…Man ir pārliecība, ka arī Krievija ir pakļauta vēstures pārmaiņu likumam…” Jūtams, ka autoram ir grūtības ar lasīšanu kiriļicā. Dzimšanas vieta to izskaidro pietiekoši.

    Saprotot krieviski un kaut mazliet palasot viņu pašu rakstīto par savu vēsturi, īpatnībām un apkārējās pasaules izpratni, nevar būt ne mazāko ilūziju par paredzamajām pārmaiņām.

    Pa to laiku, kamēr šo rakstu, Krievijā visā nopietnībā sludina neizbēgamu kara sākumu. Jo maitas amerikāņi Ukrainā jau sagatavojuši placdarmu karagājienam uz Tambovu un Suzdaļu. Priekšdarbi, kas nepieciešami, lai ar Latviju varētu rīkoties kā ar Gruziju 2008.gadā, arī jau definēti.

    Tiesa, liberālisma lamāšanā autors daudz neatpaliek no kārtīga latvju patriota, tad jau sīkas kļūdiņas varam skaitīt par nebūtiskām.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

vvilums 29.08.2017. 10.52

Autors. – mums ir no jauna jādefinē mūsu nacionālās intereses un valsts “Lielais mērķis”

Kad kaimiņos žvadzina ieročus, bet propaganda un meli straumēm plūst pāri mūsu galvām, atrodas vēl viens čekistu un komunistu ar “naftalīnu piesūkušās” idejas paudējs.

+9
-2
Atbildēt

1

    edge_indran > vvilums 29.08.2017. 11.08

    ——————

    Bez skaidras stratēģijas jau tā arī paliksim “zem ūdens”, kas no kaimiņvalstīm plūst.

    Par “vājo punktu” novēršanu stāsta arī Latvijas Nacionālās Aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Jānis Bērziņš:

    “… Latvijas rīcībai šādos apstākļos būju jābūt saistītai ar savu vājo punktu meklēšanu, dzīves līmeņa celšanu un demokrātisko vērtību aizstāvēšanu. “Labākais ierocis ir pārtaisīt Latviju par valsti, no kuras neviens negribētu izbraukt. Visi gribētu dzīvot šeit, jo Latvija ir vislabākā valsts pasaulē. Tas ir ļoti komplekss pasākumu kopums. Līdz ar to man ir ļoti grūti dot konkrētu atbildi. Šīs lietas vajadzētu diskutēt sabiedrības līmenī ar sabiedrības pārstāvjiem no visiem slāņiem,” uzskata Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors.”

    http://s2.lsm.lv/media/e/c/large_404c.jpg

    http://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/eksperts-krievija-mekle-latvijas-vajos-punktus-un-izmanto-tos-lai-sasniegtu-savus-merkus.a119652/

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu