Lietuvā sāks darboties jauns raidītājs cīņai ar Krievijas propagandu • IR.lv

Lietuvā sāks darboties jauns raidītājs cīņai ar Krievijas propagandu

13
Foto: Ieva Lūka, LETA

Raidītājs paredzēts “Radio Brīvā Eiropa-Radio Brīvība” pārraižu retranslēšanai

Lietuvā no otrdienas sāks darboties jauns raidītājs, kas paredzēts cīņai ar Krievijas propagandas centieniem domāto radiostacijas “Radio Brīvā Eiropa – Radio Brīvība” (RFE/RL) pārraižu retranslēšanai krievu un baltkrievu valodā, ziņo LETA/BNS.

Pirms aptuveni pieciem gadiem būvēto vidējo viļņu raidītāju līdz šim Rietumvācijā izmantojis Pentagons, lai translētu ārvalstīs dislocētajiem amerikāņu karavīriem paredzētu programmu. Tas nomainīs veco iekārtu, kas tagad darbojas Kauņas pievārtē, Sitkūnos, un būvēta pirms 52 gadiem.

Jaunais raidītājs darbosies ar tādu pašu jaudu kā vecais – 75 kilovati, bet vajadzības gadījumā to varēs palielināt līdz 300 kilovatiem, pastāstījis uzņēmuma “Tarptautinis Baltijos bangu radijas” īpašnieks Rimants Pleiķis.

“Ja Krievija mēģinātu traucēt vai slāpēt šo programmu vai arī ja situācija Krievijā krasi pasliktinātos, mums būs iespēja ieslēgt šo raidītāju ar pilnu jaudu,” viņš sacījis ziņu aģentūrai BNS.

Pēc Pleiķa teiktā, darbojoties ar nepilnu jaudu, jaunais raidītājs nepaplašinās “Radio Brīvā Eiropa – Radio Brīvība” auditoriju ārvalstīs, bet retranslācijas kvalitāte krasi uzlabosies.

Jaunais raidītājs uz Lietuvu tika pārvests jau janvārī, bet aprīlī tas samontēts Anīkšču rajona Viešintās un šobrīd pabeigta tā izmēģināšana.

ASV Kongresa finansētās “Radio Brīvā Eiropa – Radio Brīvība” pārraides, kas tiek retranslētas no Lietuvas, potenciāli var uztvert aptuveni 100 miljoni cilvēku Krievijas Eiropas daļā, Baltkrievijā, Ukrainā un Moldovā.

“Ja mēs gribam sūtīt vēsti uz austrumiem – vēsti krietni vien noslēgtākām, cenzētām, iegrožotām, melu un propagandas ietekmētām valstīm un sabiedrībām, šis raidītājs paver mums gluži citas iespējas to paveikt,” aģentūrai BNS sacījis Lietuvas Ārlietu ministrijas Austrumu kaimiņattiecību politikas departamenta padomnieks Mindaugs Žičkus.

 

Komentāri (13)

fretka 28.08.2017. 15.29

Latvijas radio retranslē Radio Svoboda 1 stundu diennaktī.

Igaunijas radio retranslē Radio Svoboda 2 stundas diennaktī.

Polijas radio (starptautiskais dienests) retranslē Radio Svoboda 6 stundas diennaktī.

Lietuvas radio retranslē Radio Svoboda 9 stundas diennaktī.

Jautājums par € 100: kurā no šīm valstīm dzīvo visvairāk krievu?

+6
0
Atbildēt

0

west 28.08.2017. 20.11

Nevajag sevi manīt Tie, kuriem interesē patiesība, visu dzird, redz un saprot pat Putina Krievijā. Izrādās,ka internets sen jau ir.

Zombijiem nekas cits nav vajadzīgs izņemot to, ko saka fīrers pa TV kasti un lai dārgas dejas ar zvaigznēm tam pa vidu.Nekāds Lietuvas raidītājs tos neizārstēs.

Viņi taču negrib dzirdēt, ka ir ne tikai varoņi ,bet arī nožēlojami slepkavas un okupanti, kurus viņu “atbrīvotie” sen jau redzēt negrib.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu