Arī mūsu mājas • IR.lv

Arī mūsu mājas

4
Bruno Delands.
Gunita Nagle

Asīriešu kultūra ir mūsdienu civilizācijas pamats, tāpēc Daesh, iznīcinot tās liecības, posta ne tikai sīriešu, bet mūsu visu mājas. Tā arhitekts un kultūras mantojuma eksperts Bruno Delands izskaidro, kāpēc viņa pienākums ir doties strādāt uz Sīriju 

Bruno Delands (Bruno Deslandes), runājot par Rīgu un Latviju, lieto piederības vietniekvārdu «mūsu». Francūzis, taču kopš 90. gadu vidus, kad kā ANO izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas UNESCO eksperts sāka strādāt Rīgā, ir arī latvietis. Runā latviski, viņa un sievas Sanitas bērni ir arī latvieši. 

Taču ne tikai tāpēc. UNESCO uzdevumā Bruno Delands gādājis par Rīgas vēsturisko centru un kultūras mantojumu Latvijā. Arhitekta zināšanas licis lietā Doma baznīcas rekonstrukcijā, pēc viņa projektiem te celti nami, arī viesnīca Elizabetes ielā, kuras fasādi rotā ar Barona roku pierakstītas dainas. «2004. gadā, kad Latvija tika iekļauta Eiropas Savienībā un NATO un mēs saņēmām daudz palīdzības, nolēmām, ka pienācis īstais brīdis palīdzēt citiem,» Bruno atceras, kā 2005. gadā pēc tam, kad kopā ar Rīgas Tehniskās universitātes zinātniekiem bija Ēģiptē pētījis Džosera piramīdu, viņi kopā īstenoja vēl vienu projektu – Bagdādes muzeja darbiniekiem mācīja izmantot jaunas tehnoloģijas arhitektūras un arheoloģijas pieminekļu dokumentēšanai.

Nu jau vairākus gadus Bruno kopā ar ģimeni dzīvo Briselē, strādā uzņēmumā Art Graphique & Patrimoine. Kā UNESCO eksperts aizvadītos gadus ir darbojies dažādās Tuvo Austrumu valstīs. Šogad viņš pēc savas iniciatīvas devās ekspedīcijās uz Irāku un Sīriju, lai fiksētu, kādā stāvoklī teroristi ir atstājuši gadu tūkstošiem vecus arhitektūras pieminekļus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu