Maldīšanās divos telefonos • IR.lv

Maldīšanās divos telefonos

4
Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Jau desmit gadus notiek mēģinājumi tikt skaidrībā par LMT un Lattelecom. Šomēnes tika prezentēts kārtējais plāns abu uzņēmumu apvienošanai

Savstarpēji saistītie konkurenti LMT un Lattelecom jau gadiem Latvijas valdībai ir kā samezglojies dzijas kamols, kuru ik pa laikam paceļ, pagroza un tad atkal noliek ar domu, ka gan jau nākotnē atradīsies laiks to atpiņķerēt.

90. gados, kad izveidojās abi uzņēmumi un to īpašnieku struktūra, šis jautājums noteikti nelikās tik aktuāls – fiksētie telefoni bija fiksēti, mobilie telefoni bija mobili, un nebija daudz jālauza galva par to, vai viens uzņēmums sāks mest acis uz otra tirgu. Taču tehnoloģiju straujās attīstības rezultātā neviens ar klasiskajiem telefonzvaniem vairs pelnīt nevar, un abi uzņēmumi kļuvuši par tiešiem konkurentiem interneta un televīzijas tirgos. Šis fakts vien nostāda valdību sarežģītas izvēles priekšā. Kā īpašnieka – valsts – pārstāvei valdībai varētu likties izdevīgi abus uzņēmumus apvienot un tā ietaupīt naudu, kas tiek izdota par savstarpēju apkarošanu. Turklāt tirgus tendences rāda, ka telekomunikāciju kompāniju tirgus cena samazinās. Apvienošanās radītie ietaupījumi varētu palīdzēt saglabāt valsts īpašumu vērtību.

Savukārt kā vēlētāju – patērētāju – pārstāvei valdībai būtu jādomā, kā veicināt, nevis kā mazināt konkurenci, kura līdz šim nodrošinājusi Latvijas iedzīvotājiem lētus telekomunikāciju tarifus un internetu, kas pēdējos gados bijis starp ātrākajiem pasaulē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu