Jauna enerģija • IR.lv

Jauna enerģija

4
Indra Roga.
Anda Burve-Rozīte

Režisore Indra Roga pēc gadu ilgām pārdomām pieņēmusi izaicinājumu kļūt par Valmieras Drāmas teātra māksliniecisko vadītāju

Tas bija furors, ko režisore Indra Roga sacēla 2012. gadā ar iestudējumu Zojkina kvartira Valmierā. Mihaila Bulgakova traģikomiskajā bufonādē notikumi risinās kādā dzīvoklī pēc revolūcijas Krievijā, tā iemītniekiem sapņojot par cilvēka cienīgu dzīvi. Šis darbs Rogai izdevās, kritiķis Normunds Naumanis to nodēvēja par vienu no spēcīgākajām, jēgas ziņā biezākajām sezonas izrādēm. Sekoja nākamie Rogas lielie darbi ar valmieriešiem – Doktors Živago, Meistars un Margarita. Pagājušajā sezonā – Aleksandra Ostrovska komēdija Muiža kaņepēs. Jūnijā teātris paziņoja, ka Indra Roga kļūs par tā māksliniecisko vadītāju. Intervijā režisore stāsta, ko vēlas sasniegt kopā ar kolēģiem teātrī.

Jau 18. augustā teātris sāks sezonu ar Elīnas Cērpas iestudējumu – dokumentālu meklējumu Lūcis, galvenajā lomā Imants Strads. «Ar šo izrādi tiks atdots gods režisoram un aktierim Pēterim Lūcim,» saka Roga. Septembrī varēs skatīt Pēterburgas režisora Sergeja Ščipicina iestudētās Puškina Mazās traģēdijas. «Ja kāds vēlas Puškinu garajās kleitās, ar korsetēm – to izrādē nebūs. Būs mūsdienīga interpretācija.» Oktobrī Māra Ķimele Valmierā rādīs Žana Anuija Eiridīki, bet novembrī Inese Mičule – Tenesija Viljamsa Kaķis uz nokaitēta skārda jumta. «Janvārī nāks laukā brīnišķīgs padomju laiku darbs ar Tarkovska kino intonāciju: Edvarda Radzinska 104 lappuses par mīlestību. Savulaik to Valmierā iestudēja Oļģerts Kroders, tagad – Georgijs Surkovs,» stāsta Roga. «Rādīsim arī Meža meitas – stāstu par latviešu sievietēm kara laikā, režisors Mārtiņš Eihe. Tas būs piedzīvojums publikai, jo nenotiks tradicionālajā skatuves telpā.» Pavasarī Semjuela Beketa Laimīgās dienas iestudēs Inese Pudža un Viesturs Kairišs nāks klajā ar Juliuša Slovacka drāmas Baladīna interpretāciju – nacionālromantiskas kaislības par valsts dzimšanu. Jānis Znotiņš turpinās bērnu izrāžu sēriju ar Brigaderes Dievs. Daba. Darbs. Varis Brasla režisēs Pāvela Kohouta komēdiju Erots

Pati Roga Valmierā tuvāk sezonas no-slēgumam iestudēs Blaumaņa noveles džeza pavadībā. Taču režisores jaunākajam iestudējumam – Ingas Ābeles Klūgu mūkam Nacionālajā teātrī – skatītāji savu vērtējumu varēs sniegt jau 14. septembrī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu