Penss Tallinā • IR.lv

Penss Tallinā

6
Aivars Ozoliņš

ASV attiecībās ar Krieviju atgriežas skarbs reālisms

Ļoti iespējams, ka atskatā varēsim norādīt uz ASV viceprezidenta Maika Pensa braucienu uz Igauniju, Gruziju un Melnkalni šonedēļ kā uz brīdi, kad ASV drošības politika Eiropā pēc pusgada neskaidrības atguva tradicionālās aprises. Un, kas zina, varbūt arī kā uz brīdi, kad ASV viceprezidents sāka rīkoties kā prezidents.

Balto namu plosa nesaskaņas un izmeklēšanas, prezidents Donalds Tramps rīkojas palaikam juceklīgi, toties no viceprezidenta Pensa saņēmām līdz šim stingrāko šīs ASV administrācijas vēstījumu, ka Savienotās Valstis paliek uzticīgas NATO kolektīvās aizsardzības principiem un necietīs Krievijas impēriskos tīkojumus. Proti, ka ASV ārpolitika atkal būs tāda, ar kādu varējām rēķināties un uz kādu varējām paļauties, pirms Trampa izteikumi par «novecojušo NATO» un draudzēšanos ar Putina Krieviju lika par to šaubīties.

«Šodien nav lielāku draudu par agresijas rēgu no jūsu neprognozējamā kaimiņa austrumos,» Penss Tallinā pirmdien teica, tikdamies ar Igaunijas, Latvijas un Lietuvas prezidentiem. «Krievija turpina meklēt iespējas mainīt starptautiskās robežas ar spēku, graut suverēnu valstu demokrātijas un šķelt Eiropas brīvās nācijas, nostādot tās vienu pret otru,» viņš secināja. Tāpēc «stipra un vienota NATO šodien ir nepieciešama vairāk nekā jebkad kopš komunisma sabrukuma pirms ceturtdaļgadsimta». ASV viceprezidents paziņoja, ka «Amerikas Savienotās Valstis noraida jebkādus mēģinājumus lietot spēku, draudus, iebiedēšanu vai ļaunprātīgu ietekmēšanu, kas vērsta pret Baltijas valstīm vai pret jebkuru no mūsu līguma sabiedrotajiem» un «stingri turas pie mūsu 5. panta kolektīvās aizsardzības solījuma, ka uzbrukums vienam no mums ir uzbrukums mums visiem».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu