Ķīnā esmu bijis es • IR.lv

Ķīnā esmu bijis es

6
NULL

100 gadu pēc poļu zinātnieka bēgšanas no sarkanā terora viņa romāns izdots latviski

Pirmo lielo alus darītavu Rīgā 1796. gadā ierīkoja Gustavs Kuncendorfs, bet Antonijs Ferdinands Osendovskis Krievijas pilsoņu kara laikā 1919.-1920. gadā mājupceļu no Sibīrijas spiests meklēt cauri Ķīnas ietekmes zonā esošajām zemēm Mongoliju un Tibetu. Tieši tik ačgārnā veidā, ar atsauci uz Jura Boiko un Hardija Lediņa operu Kuncendorfs un Osendovskis, manu uzmanību piesaistīja pagājušā gadsimta sākuma poļu ceļotāja, žurnālista, ķīmiķa Osendovska ģeogrāfiskais romāns Cilvēku, zvēru un dievu zemē, kas nesen iznācis arī latviski (tulkots 19 pasaules valodās). 

Jāteic, ka ačgārnība vispirmām kārtām ir paša autora biogrāfijā un laikmeta vēsturiskajos notikumos: grāmata Cilvēku, zvēru un dievu zemē pirmo reizi iznāca 1921. un 1922. gadu mijā angļu valodā Ņujorkā. Tur noslēdzās viņa aprakstītais mājupceļš no Sibīrijas, bēgot no padomju terora. Aculiecinieka stāsti par nežēlību, ar kādu Āzijā tika ieviests «sarkanais» režīms, arī ir izskaidrojums, kāpēc Henrika Senkēviča laikabiedra, otra visu laiku populārākā poļu rakstnieka, darbi netika tulkoti padomjlaikā, un latviski iznāk ar gandrīz gadsimta novēlošanos.

Cilvēku, zvēru un dievu zemē tiek saukts par ģeogrāfisko romānu. No vienas puses, tās ir ceļojuma piezīmes. Osendovskis ir ķīmiķis, studējis Pēterburgas Universitātē, arī viņa pirmā grāmata, kas tika izdota krievu valodā, bija ceļojuma apraksts par Altaju un Kirgīzijas stepēm. Viņš turpināja studijas Ķīmijas un fizikas fakultātē Sorbonnā Parīzē, kur arī saņēma pasūtījumu nodarboties ar minerālu un augu valsts resursu izpēti Tālajos Austrumos. Osendovskis pārzināja septiņas svešvalodas, to skaitā mongoļu un ķīniešu, viņa zināšanas par vietējo ieražām, ārsta prasmes, cilvēciskās īpašības, par kurām varam spriest arī šīs grāmatas lappusēs, deva spēju izdzīvot gandrīz jebkuros apstākļos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu