Vieta, kur eksperimentēt • IR.lv

Vieta, kur eksperimentēt

5
Miķeļa pašģīmis

Grafikas dizainers un dizaina studijas Asketic līdzdibinātājs Miķelis Baštiks jau piecus gadus Pierīgā audzē mūsu platuma grādiem neraksturīgas dabas veltes

Kad pirms pāris gadiem iepazinos ar savu sievu Elzu, viņa stāstīja par mācībām ASV un starp visu pārējo aizrautīgi ieminējās, kā dārzā lauzuši svaigus sparģeļus, taisni no dobes. Man, protams, āķis lūpā: kā būtu, ja es varētu izaudzēt sparģeļus un iepriecināt savu mīļo Elzu ar svaigiem sparģeļiem katru pavasari? Jāatzīst – gadiem ejot, nekas nav mainījies, un savā ziņā viss manā dārzā ir audzēts, lai iepriecinātu Elzu. Tas īpaši liek par sevi manīt reizēs, kad esam sastrīdējušies. Tad vispār neceļas roka dārza darbiem.

Pirmos sparģeļus gaidot

Tik tālu viss būtu skaisti, ja vienīgi man būtu kaut mazākā nojausma, kā kaut ko stādīt un audzēt. Kā jau kārtīgs pilsētnieks, iepriekš laukiem metu līkumu. Ja vēl runa būtu par tomātiem vai gurķiem, padoms atrastos, taču par sparģeļiem tajā brīdī apkārt vēl neviens nerunāja. Internetā lasīju, ka jānopērk «sakņu kroņi» un jāstāda iekšā. Latvijā, protams, tādus kroņus, meklē kā gribi, dabūt nevar. Nācās iet garo ceļu un mēģināt audzēt no sēklām. Sākotnēji pasūtīju sēklas internetā. Taču iznākums bija ne pārāk. Tad, joka pēc, apjautājos Centrāltirgus sēklu stendā. Kundze nedaudz padomāja, parakņājās un izvilka no atvilktnes mistisku paciņu, uz kuras virsū uzzīmēts sparģelis. Vai piemērots mūsu klimata apstākļiem? Pārliecības nav, bet mēģināts nav zaudēts.

Iestādījām podiņā, gaidījām pāris dienas, un pēc kāda laika izlīda pirmais zaļais zaldātiņš. Auga braši, tāpēc, kad visas pavasara salnas aiz muguras, iestādījām ārā, dārza dobē. Pirmajā gadā drusku paaugās un rudenī novīta. Ar nepacietību gaidījām pavasari – vai mazie būs pārdzīvojuši ziemu un līdz ar pirmajiem siltajiem saules stariem parādīsies? Jaunie dzinumi patiesi izlīda. Tāpat arī nākamajā gadā. Tomēr visvairāk gaidījām trešo gadu, jo tikai tad drīkst nogriezt pirmos ēdamos dzinumus. Tikmēr pacietīgi jāgaida, līdz tie kļūst tik spēcīgi, lai spētu ražot vēl nākamos desmit gadus. Nu jau trešo gadu katru pavasari pāris nedēļas mūsu ģimenes ēdienkartes galvenā sastāvdaļa ir sparģeļi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu