Izmisīgi meklē studentus • IR.lv

Izmisīgi meklē studentus

3
Gunita Nagle

Sliktie eksāmenu rezultāti atspēlējas – lielās augstskolas ar grūtībām sameklē dabas un inženierzinātņu studentus, bet reģionālās paliek pustukšas

Mazāk par pusi, aptuveni 40%, vidusskolu absolventu šogad stājas augstskolās. Bet vēl mazāk ir to, kuri spēj izturēt konkursu. Jaunieši ar sliktiem matemātikas, fizikas un ķīmijas centralizēto eksāmenu rezultātiem neiztur augstskolu atlases kritērijus, tāpēc ne tikai maksas, bet arī valsts apmaksātās budžeta vietas paliek brīvas. Ārpus Rīgas auditorijas ir pustukšas, taču Izglītības ministrija uzskata – katra reģionālā augstskola jāsaglabā kā novada intelektuālās kapacitātes centrs. Tomēr studentu piesaistes grūtības un lielā programmu sadrumstalotība vedina uz konsolidāciju, kuras mērķis ir panākt studiju programmu sarukumu no 900 līdz 600.

Šogad 18 278 jaunieši kārtoja 12. klases centralizētos eksāmenus. Cik no viņiem un kādās augstskolās stājas, precīzi nav zināms. Taču augstskolu vienotajā pieteikšanās sistēmā redzams, ka pamatstudijām pieteikušies 8034 reflektanti. Studētgribētāju skaits ir tikai par 2% mazāks nekā pērn, lai gan vidusskolu absolventu skaits sarucis par 5%. Līdz ar to neviena augstskola nesūrojas par krasu reflektantu samazinājumu, gluži otrādi – tāpēc, ka katrs var pieteikties vairākās studiju programmās, pieteikumu skaits augstskolās ir pat lielāks nekā pirms gada. Salīdzinot ar citiem gadiem, augusi interese par informācijas tehnoloģiju un inženierzinātņu programmām.

Diemžēl tas nenozīmē, ka jaunajā akadēmiskajā gadā visas auditorijas būs pilnas. Iekārotākajās IT, dabas un inženierzinātņu studiju programmās, kam atvēlēta ceturtā daļa budžeta vietu, reflektantus atlasa pēc centralizēto eksāmenu sekmēm. Taču skolēnu vidējais sniegums matemātikas pārbaudes darbā šogad bija tik slikts kā vēl nekad – 34,9%. Fizikā un ķīmijā rezultāti bija labāki, taču daudziem ne pietiekami labi, lai iekļūtu augstskolā. Piemēram, LU fizikas studiju programmā uz 60 budžeta vietām saņemts 101 pieteikums, taču pēc atlases pirmās kārtas 20 vietas joprojām ir brīvas. LLU lauksaimniecības studiju programmā uz 80 budžeta vietām bija 96 pieteikumi, bet atlasi izturēja tikai 47.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu