Zane, Alise un Gvido, atvēruši grāmatnīcu • IR.lv

Zane, Alise un Gvido, atvēruši grāmatnīcu

4
Mr Page grāmatnīcas saimnieki Alise Avota (no kreisās), Gvido Kauss un Zane Strūberga.
Anda Burve-Rozīte

Rundāles muzejā apmeklētājiem izsniedz bahilas, lai nesabojātu grīdas vēsturisko skaistumu, savukārt grāmatnīcā Mr Page – baltu pirkstaiņu pārīti, ar ko pieskarties grāmatām. Citādi nemaz nedrīkst. Minimālistiski skaistajā telpā, kur ar grāmatu rokā drīkst sēdēt kaut stundām pie lielā galda vai rausties uz pufīgajām palodzēm, pirms nedēļas divi pircēji izmisīgi iekampušies vienā grāmatā. Viens pēdējo eksemplāru jau nopircis, otrs lūdzies no viņa grāmatu atpirkt. Beigas šādas: «Labi, jums tā ir vairāk vajadzīga!» 

Zane, Alise un Gvido pirmdienas rītā smaidīdami peld starp pircējiem. Šis nav vienkāršs bizness, jo katram no viņiem ir arī cits pamatdarbs. Kā daudzi trīsdesmitgadnieki mūsdienu pasaulē, viņi nav gatavi strādāt tikai tāpēc, ka jāēd un jāmaksā rēķini. Gribas veltīt enerģiju tam, kam tici. «Sirds mums visiem ir grāmatnīcā, bet tāpat arī katram savā darbā,» Alise paskaidro. Zane noceļ no plaukta savu mīļāko bērnu grāmatu Maia and What Matters. Tās grubuļainā faktūra, zīmējumi pievelk glāstus kā ģimenes mīļotais mājdzīvnieks. Kāds pircējs no cita plaukta nocēlis grāmatu par Deividu Boviju.

Miera ielas jaunā grāmatveikaliņa projekts sākās ar mīlestību pret grāmatām. Vēlēšanos, lai pilsēta, kurā paši dzīvo, iegūst papildu vērtību un skaistumu. Pirms trim gadiem, ejot ciemos pie labākās draudzenes žurnālistes Zanes, mārketinga speciāliste Alise aizgrābti vilka roku pār skaisto grāmatu mugurām, kuras aizvien prāvākā kaudzītē šeit uzradās no mājas saimnieces ceļojumiem pa Eiropu un visu plašo pasauli. Bija žēl, ka tādas – izcila dizaina, par interesantām mākslas, filozofijas, mūzikas, dzīvesstila tēmām – Latvijā nopirkt nevar. Tā bija Alise, kurai Zane kādu dienu atklāja, ka sērfo pa dažādu izdevniecību mājaslapām ar sapni reiz Rīgā atvērt savu grāmatnīcu. Tajā pārdotu tikai neparasti skaistas, jēgpilnas grāmatas. Zanei vienai uzdevums šķita pārlieku grūts. Vajadzēja labu komandu. Vispirms uzrunāja Alisi. Vēlāk pieslēdza biznesa vidē strādājošo draugu Gvido – viņš sarēķināja izmaksas. Tad visi trīs devās uz Frankfurtes grāmatu mesi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu