Rektors ar studentu spoguli • IR.lv

Rektors ar studentu spoguli

6
Guntars Prānis.
Anda Burve-Rozīte

Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas jaunais rektors Guntars Prānis (46) saskata savu izglītības institūciju, integrētu Eiropas mākslas augstskolu vidē, un no jauna definē vadības darbu 

Augusta beigās divas Latvijas mākslas augstskolas – Latvijas Mākslas akadēmija un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija – ar Saeimas balsojumu iegūs jaunus rektorus, kurus amatam jau izvēlējusies katras augstskolas satversmes sapulce. Senās mūzikas eksperts, ilggadējais JVLMA profesors Guntars Prānis amatam pieteicās, jo vēlējies dzīvē apliecināt savai pasaules izpratnei tuvā 19. gadsimta filozofa, eksistenciālisma pamatlicēja Sērena Kirkegora tēzi par patiesības izdzīvošanu. Proti, vai tas, ko cilvēks domā un runā, saskan ar viņa darbiem. 

Jau vairāk nekā 20 gadus Prānis ir senās mūzikas ansambļa Schola Cantorum Riga līderis. Nesen ieguvis doktora grādu mākslas zinātnēs, pētot Rīgas misāles dziedājumus viduslaiku Eiropas gregorisko tradīciju kontekstā. Mūzikas augstskolā lasa lekcijas par seno mūziku. 

Intervijā viņš stāsta, kā rektora amatā savienos cieņu pret tradīciju un progresīvu pieeju augstskolas attīstībai, kas Latvijas Mūzikas akadēmijai palīdzētu cienīgi nostāties līdzās labākajām mākslas augstskolām Eiropā. Prānis tic, ka kopā ar labu komandu viņam tas izdosies.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu