Himnu vajag dziedāt! • IR.lv

Himnu vajag dziedāt!

3
Latvijas Radio žurnālistes Anna Štefane (pa kreisi) un Ksenija Koļesņikova.
Ieva Cielava

Kā žurnālistes Anna un Ksenija kļuva par Latvijas pilsonēm

Tas notika pērnā gada maijā pēc Vladislava Nastavševa izrādes Melnā sperma. Izdzērušas pāris glāzītes degvīna intelektuāļu un hipsteru iecienītajā bārā Chomsky un apēdušas sātīgu maltīti ēstuzī B Burgers, viņas sprieda, par ko balsotu vēlēšanās. «Šitie man nepatīk. Šitie arī kaut kādi nepārliecinoši. Varbūt par Nacionālo apvienību? Jā, davaj,» meitenes atsauc atmiņā tāvakara sarunu. «Bez diviem šņabjiem un burgera es to nedarītu,» tagad smejas Latvijas Radio žurnāliste Ksenija Koļesņikova (24). 

Tas bija joks. «Drausmīgs joks,» viņa kautrīgi taisnojas. Taču galu galā šis joks izrādījās sākums tam, ka viņa kopā ar kolēģi Annu Štefani (27) nolēma atteikties no violetās nepilsoņa pases un kļūt par Latvijas Republikas pilsoni. Savas gaitas abas žurnālistes apraksta blogā Latvijas sabiedrisko mediju portālā, kas izpelnījies lielu popularitāti Latvijā un pievērsis uzmanību arī ārpus valsts robežām – par meiteņu ceļu uz pilsonību top franču režisora Artemio Benki dokumentālā filma.

Kā vidusskolas izlaidumā

«Sauc gājputni svešajās tālēs, vai nevēlos līdzi tiem skriet. Bet sentēvu asins man saka – ne tur savu sirdi man siet,» zemā, labi nostādītā balsī ģitāras pavadījumā dzied muzikants Andris Daņiļenko 56 jaunajiem Latvijas pilsoņiem. Viņu vidū sēž arī Anna. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes ēkā Daugavpils ielā 28. jūnijā ir svētku noskaņa. Jaunie pilsoņi pa vienam tiek saukti auditorijas priekšā, viņiem tiek pasniegtas rozes un grāmata par Latviju. Viņi paraksta solījumu būt uzticīgiem Latvijai. Ar katru sarokojas Rīgas domes deputāte, partijas Saskaņa biedre Irina Vinnika. Dažu viņa sabučo, visiem ausī kaut ko iečukst.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu