«Stradiņa slimnīcu varēs slēgt» • IR.lv

«Stradiņa slimnīcu varēs slēgt»

2
«Tā ir ikdienas situācija, kad māsu trūkuma dēļ jāatliek operācijas,» saka Stradiņa slimnīcas Neiroķirurģijas klīnikas vadītājs Egils Valeinis.
Gunita Nagle

Naudas bads veselības aprūpē sasniedzis līmeni, kad daudzi ārsti un māsas pamet valsts darbu. Stradiņos neiroķirurģijas blokā ir divas operāciju māsas, bet vajag septiņas. Ar papildu 73 miljoniem, ko iegūs no sociālo iemaksu celšanas, nepietiek šī bada remdēšanai, bet slimnīcu tīkla reforma ir iestrēgusi valdībā

Operāciju māsas Lailas Rozenbahas gaišie mati ir izspūruši, viņa kustas ātri un enerģiski. Stradiņa slimnīcas Neiroķirurģijas klīnikas vadītāja Egila Valeiņa mudināta, viņa māsu istabā uz brīdi piesēž atpūsties. Nav gulējusi 32 stundas. «Nē, mazliet pagulēju,» viņa izlabo. «Operācija beidzās ap trijiem naktī, man vēl bija jāsakārto operāciju zāle. Aizgāju gulēt puspiecos, sešos divdesmit cēlos, lai sagatavotu instrumentus – septiņos tos ved prom sterilizācijai.»

Pusotras diennakts laikā Laila piedalījās sešās smagās operācijās, no kurām visgarākā ilga septiņarpus stundas. «Daudzas operāciju māsas tāpēc negrib strādāt neiroķirurģijā. Ja operē žultspūsli vai bruku, operācija ilgst vidēji 20 minūtes. Šeit ne ēdis, ne dzēris, ne čurājis stāvi vairākas stundas blakus dakteriem,» saka Laila. Viņa ir pieradusi, taču pēc vairāku stundu stāvēšanas kājas sāk gurt un rodas sajūta, ka mušiņas skrien gar acīm. Pēdējo pacientu, kura galvas audzēja operācija sākās deviņos no rīta, no zāles izveda četros pēcpusdienā. Ārsti, norāvuši sejas maskas, aizgāja iedzert kafiju. Lailai vēl jāsakārto zāle. «Nezinu, cikos tikšu mājās,» saka Laila, kura dzīvo Kuldīgā. Kā vairums medmāsu, viņa strādā divās darbavietās: Kuldīgas slimnīcā septiņas diennaktis un piecas dienas mēnesī, un par to viņa saņem 420 eiro «uz papīra». Stradiņa slimnīcā operāciju medmāsas par slodzi saņem vidēji par 100 eiro vairāk, tāpēc Laila strādā arī Rīgā. Neiroķirurģijas klīnikas vadītājs Valeinis viņai par to ir pateicīgs, jo pašlaik 4. operāciju blokā, kur notiek neiroķirurģijas operācijas, strādā tikai divas operāciju māsas, lai gan būtu vajadzīgas septiņas.

Valdības plāns ar sociālo iemaksu pacelšanu iegūt veselības aprūpei papildu 73 miljonus eiro palīdzēs palielināt mediķu algas. Tomēr ne mediķi, ne Veselības ministrijas valsts sekretārs Kārlis Ketners to neuzskata par spožu risinājumu. Pēc viņa aprēķiniem, ja nākamo piecu gadu laikā veselības budžetu pakāpeniski nedubultos, pacientu rindas būtiski nesaruks un saglabāsies vecie tarifi – tātad valsts maksātā nauda par mediķu pakalpojumiem nesegs faktiskās izmaksas. «Ja radikālu izmaiņu nebūs, mediķi aizies privātajā medicīnā,» prognozē Valeinis. «Stradiņa slimnīcu varēs slēgt ciet. Līdz tam, lai slēgtu neiroķirurģijas nodaļas, ir viens mazs solis.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu