Īsa pamācība progresīvajā • IR.lv

Īsa pamācība progresīvajā

5
Pauls Raudseps

Vai uzņēmējiem svarīgs ir tikai maksimāls IIN samazinājums bagātajiem?

Koalīcijai sanāca tādi neparasti Jāņi – papardēs atrada progresivitāti. Pēc 20 gadus ilgas turēšanās pie nevainīgi «plakanas» iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes Latvija ir gatava atdoties progresīvajam nodoklim. Pēc koalīcijas padomes sēdes Ministru prezidents Kučinskis paziņoja par jaunām attiecībām. Nebūs vairs tā, ka no visiem ienākumiem maksās vienlaidus 23%. No nākamā gada iecerēts ienākumus līdz 20 000 eiro gadā aplikt ar mazāku – 20% – likmi, ienākumiem starp 20 000 un 55 000 saglabāt 23% likmi, bet ienākumiem virs 55 000 piemērot 31% likmi.

Paziņojums daudzos izsauca šausmas, nosodījumu un apjukumu. Pat gudri, izglītoti cilvēki, kuriem būtu šajā jomā jāorientējas, sauca – ārprāts! Bezgods! 31%! Nodokļi ceļas!

Te būtu vietā skaidrojošs iestarpinājums tiem, kuri nesaprot progresīvā nodokļa būtību vai izliekas to nesaprotam, lai citiem jauktu galvu. Aplūkosim pavisam vienkāršotu piemēru bez visām sociālajām iemaksām, neapliekamajiem minimumiem, atvieglojumiem utt., lai varētu saprast lietas būtību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu