Pārējā valsts • IR.lv

Pārējā valsts

4
Aivars Ozoliņš

Rīdzenē runātāju mērķis bija nauda, bet rezultāts būtu valsts demontāža

Jēdziens «valsts nozagšana» var izklausīties pārāk abstrakts, salīdzinot ar Krimināllikumā minētiem konkrētiem noziegumiem, par kuriem pienākas konkrēti sodi. Žurnāla Ir šajā un divos iepriekšējos numuros publicētās «oligarhu sarunas» parāda, kā izskatās valsts nozagšana. Un liek uzdot retorisku jautājumu – kas mums paliek, ja valsti nozog?

Daudzus šokēja sarunu dalībnieku valodas prastums. Nudien, šiem sevi par «eliti» iedomājušamies mahinatoriem leksika kā bandītiem. Mērķis arī tāds pats – nauda. Arī naudas iegūšanas metodes, lai cik sazarotas palaikam būtu apspriestās «shēmas», tipoloģiski lielākoties tikpat vienkāršas kā «parastiem» noziedzniekiem. Tas loģiski liek viņus salīdzināt ar tā dēvēto organizēto noziedzību.

Salīdzinājums ir vietā tikai tiktāl, ka tiklab gangsteriem, kā arī Rīdzenes shēmotājiem ienaidnieks ir valsts struktūras. Taču ir arī fundamentāla atšķirība – sarunu dalībnieki paši ir daļa no tā, ko ir pieņemts dēvēt par «valsti», ar to domājot likumdevēju un izpildvaru. Viņi ir bīstamāks ļaunums nekā organizētā noziedzība. Viņu rīcībā ir valsts sviras, kuru nav bandītiem, un viņu mērķu īstenošana nozīmētu demokrātiskas valsts nojaukšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu