NATO bāze Latvijā • IR.lv

NATO bāze Latvijā

6
Aivars Ozoliņš

Kanādas vadītā kaujas grupa Ādažos reāli stiprina Latvijas drošību

Pērn jūlijā NATO valstu vadītāji sanāksmē Varšavā vienojās Baltijas valstīs un Polijā izvietot daudznacionālas kaujas grupas. Pirmdien Ādažu militārajā bāzē notika oficiāls pasākums – NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija. Kanādas vadītajā bataljona kaujas grupā ir 1138 karavīri no sešām NATO valstīm.

Pēc Krimas aneksijas 2014. gada pavasarī un Krievijas agresijas Austrumukrainā svarīga vieta sabiedrības diskusijās par drošību bija jautājumam par «NATO kara bāzi» Latvijā. Latvijas politiķi un bruņoto spēku komandieri skaidroja, ka esam NATO dalībvalsts, līdz ar to visi mūsu bruņoto spēku objekti ir arī «NATO bāzes». Taisnība. Tomēr sabiedrībā bija jūtamas šaubas, vai mūsu NBS bāzes ir «īstas» NATO bāzes. Piemēram, Manabalss.lv sāktā parakstu vākšana prasīja bāzi «ar pastāvīgi dislocētu NATO dalībvalstu karaspēka būtiska skaita kontingentu».

Bāze ar pastāvīgi jeb «pastāvīgā rotācijas» kārtībā dislocētu sabiedroto valstu karaspēku Latvijā tagad ir. «Patiešām vēsturiska diena,» Valsts prezidents Raimonds Vējonis pirmdien teica Ādažos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu