Daugavpils siltumtīklu lieta atdziest • IR.lv

Daugavpils siltumtīklu lieta atdziest

4
Prokurora Māra Lejas ieskatā uzņēmēju nopirktais konkurss un pēc tam noslēgtais līgums nepierādot vēlmi izkrāpt pašvaldības uzņēmuma mantu
Indra Sprance

Ģenerālprokuratūra daļēji izbeigusi kriminālprocesu Daugavpils siltumtīklu korupcijas lietā, kurā par 120 000 eiro kukuļošanu savulaik aizturēja ietekmīgus uzņēmējus un amatpersonas

Augstas amatpersonas Daugavpils pašvaldībā un turīgi, varai pietuvināti uzņēmēji bija vienas no pēdējām KNAB pieķertajām «lielajām zivīm» 2013. gadā, pirms birojs nogrima iekšējos konfliktos. 2014. gada nogalē KNAB pabeidza izmeklēšanu tā dēvētajā Daugavpils siltumtīklu lietā un rosināja Ģenerālprokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret septiņām personām saistībā ar valsts amatpersonu kukuļošanu, ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu mantkārīgā nolūkā un krāpšanu. Viņu vidū bija Daugavpils vicemērs Vjačeslavs Širjakovs (Saskaņa), bijušais Daugavpils siltumtīklu valdes loceklis Māris Laudiņš, kā arī uzņēmēji Antons Oglodkovs, Sergejs Karnauhovs, Gints Sorokins un Jānis Sprinovskis. Pēdējā vārds savulaik figurējis saistībā ar ekspremjeru Andri Šķēli un viņa biznesa interesēm, savukārt Oglodkovs un Karnauhovs tiek uzskatīti par vietējiem Daugavpils oligarhiem, kas savulaik sabiedrības uzmanības lokā nonākuši ar publisku aicinājumu atbrīvot apcietināto reketa karali Ivanu Haritonovu.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecināja, ka personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās 2013. gada 30. janvārī starpniekiem nodeva kukuli 120 tūkstošus eiro tālākai nodošanai Daugavpils vicemēram Širjakovam. Kukulis bija paredzēts par lēmumiem Sprinovskim piederošās un Sorokina vadītās firmas Batergo labā, izslēdzot citu pretendentu dalību Daugavpils siltumtīklu iepirkumā. Starpnieki Oglodkovs un Karnauhovs kukuli daļēji piesavinājās, katrs pa 30 tūkstošiem – Širjakovam tika nodoti 60 tūkstoši eiro.

Kā noskaidroja Ir, lai arī KNAB nodeva lietu kriminālvajāšanas sākšanai jau pirms vairākiem gadiem, nekur tālāk par prokuratūru tā nav pavirzījusies, un šobrīd nevar izslēgt, ka tā izčākstēs pavisam, līdzīgi kā oligarhu lieta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu