Pārsteigums ģērbtuvē • IR.lv

Pārsteigums ģērbtuvē

6
Ainārs Rubiķis.
Anda Burve-Rozīte

Diriģents Ainārs Rubiķis (38) pirms desmit dienām Berlīnes Komiskajā operā parakstīja līgumu un trīs gadus būs tās muzikālais direktors. Vai izrādēm viņš pieaicinās arī latviešu režisorus?

Opera Deguns, ko Koventgārdena operā pagājušajā rudenī iestudēja austrāliešu režijas zvaigzne Barijs Koskis, Eiropas teātros bija viena no sezonas pasakainākajām izrādēm. Pasakainākajām tiešā nozīmē – skatītāji, režisora bagātās iztēles savaldzināti, izrādes laikā elsa, pārsteigumā sita plaukstas. Kas to būtu domājis, ka pēc dažiem mēnešiem, pavasarī, Koskis, viņš arī Berlīnes Komiskās operas mākslinieciskais vadītājs, būs tas, kurš pēc kādas izrādes ar skaļu brēcienu ievelsies viesdiriģenta Aināra Rubiķa ģērbtuvē, lai uzaicinātu strādāt kopā. Pirms desmit dienām, 8. maijā, uzzinājām, ka latviešu diriģents kļuvis par Berlīnes operas muzikālo direktoru – no 2018. gada viņam ir līgums trim teātra sezonām.

Nākamā gada vasarā Rubiķis kopā ar Koski Berlīnē iestudēs Šostakoviča Degunu – tikai stunda lidojuma, un varēsim vērot, kā Gogoļa un Koska sirreāli baismie deguni diebj pa skatuvi Rubiķa diriģenta zižļa taktīs. Berlīnes Komiskā opera vācu teātra tradīcijā pazīstama ar drosmīgiem eksperimentiem.

Jaunais latviešu diriģents pirmoreiz plašu ievērību Eiropā guva 2010. gadā ar uzvaru starptautiskajā Gustava Mālera diriģentu konkursā Vīnē. Soli pa solim Rubiķis virzījies uz karjeras virsotnēm, pats apgalvodams, ka panākumi un balvas viņam daudz nenozīmē. Ļoti patīk savs darbs, un tas ir galvenais iemesls, kādēļ mūzikai atvēl gandrīz visu dzīvi. Rīgas operā viņš diriģējis Mocarta Burvju flautu un Donu Žuanu, kā arī komponista Kristapa Pētersona novatorisko operu Mihails un Mihails spēlē šahu. Bijis Novosibirskas Operas un baleta teātra muzikālais vadītājs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu