Pusdienas skrienošiem • IR.lv

Pusdienas skrienošiem

5
Foto — Shutterstock
Gunita Nagle

Šoreiz «skrienošiem» vārda tiešajā nozīmē. Kas jāēd cilvēkiem, kuri piedalās tādos sporta pasākumos kā Rīgas maratons?

Tās nav vienkāršas sacensības aktīva dzīvesveida mīļotājiem. Tie ir milzīgi svētki, kurā visskaistāko uguņošanu rada dalībnieku emocijas: nepacietība mesties skrējienā; prieks satikt paziņas un novēlēt veiksmi; sajūsma par līdzjutēju atbalstu; pirmās paguruma pazīmes; dusmas par citu «sarauj, sarauj!», kad kājas kļūst neizturami smagas; izbrīns, redzot, kā divreiz vecāki ļaudis paskrien tev garām; spīts saņemties; sevis pārvarēšana un lidojumam līdzvērtīgās sajūtas, sasniedzot finišu. Tas ir kaut kas neaizmirstams! 

Tieši tāpēc Rīgas maratonā, kas šogad notiek jau 27. reizi, ar katru gadu ir arvien lielāks skrējēju skaits. Pagājušajā gadā tas sasniedza rekordu – 33 590. Visvairāk – 12 482 – skrēja piecu kilometru distanci, tātad daudzi skrien galvenokārt prieka pēc. «Cilvēki, kuri sporto, kaut vai nedaudz, parasti pārdomā savu ēdienkarti,» saka Latvijas Olimpiskās vienības uztura speciāliste Signe Rinkule, kas par skrējēju uzturu stāstīja Rīgas maratona organizatoru rīkotajā Adidas skriešanas skolā. Taču pat tiem, kas jau ēd veselīgi, jāņem vērā daži profesionālā sporta uztura noteikumi. 

Zelta līdzsvars

Vai cilvēkam, kurš ikdienas rutīnā regulāri atrod vietu sportiskām aktivitātēm, vajadzētu mainīt ēdienkarti? «Gan jā, gan nē,» saka Signe Rinkule. Cilvēki, kas vingro, skrien, peld, nūjo, brauc ar riteni, orientējas un piedalās dažādos tautas sporta pasākumos, parasti ēd veselīgi. Tātad neko īpaši mainīt nevajag. Taču ne vienmēr izdodas paēst tā, lai būtu gan pietiekami enerģijas, gan organisms atjaunotos pēc intensīviem treniņiem vai sacensībām. Tāpēc ikdienā jāpiedomā par sabalansēta uztura principiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu